Linkuri accesibilitate

Valeriu Chiveri: Forumul Civic numai forum civic nu e, pentru că e foarte politizat


Reuniunea Forumului Civic, Chișinău, vineri 29 ianuarie 2016.
Reuniunea Forumului Civic, Chișinău, vineri 29 ianuarie 2016.

Punctul de vedere al secretarului internațional din cadrul Partidului Popular European din Moldova.

Fostul ministru adjunct de externe al Republicii Moldova, Valeriu Chiveri, spune că transformarea Platformei „Demnitate și Adevăr” din organizație civică în partid politic face parte dintr-un posibil plan de discreditare a mișcării civice, și „în general a protestului cetățeanului simplu împotriva fărădelegilor din țară”. Chiveri se pronunță pentru solidarizarea forțelor politice pro-europene din țara sa.

Europa Liberă: Pe moment se pare că s-au creat două curente: unul mai moderat și altul revoluționar. Vorbim despre guvernare și protestatari. Aceste două curente vor continua să se confrunte și pe mai departe. Unde se situează Partidul Popular European?

Valeriu Chiveri: „Sunt două grupări mari care luptă între ele: una ar fi guvernarea pseudo-europeană, fiindcă încearcă să își mențină această etichetă, dar îi vine tot mai greu; și a doua este mișcarea protestatară care, din păcate, a fost deturnată prin agenți de influență infiltrați, Partidul Socialiștilor și Partidul lui Renato Usatîi care, într-un fel sau altul, au deturnat mișcarea protestară și viziunea acestei mișcări care era una pro-europeană, deși lupta în primul rând cu decriminalizarea statului. Acum am impresia că lucrurile au fost scăpate de sub controlul celor care au inițiat acest protest, a celor de la Platforma DA care, între timp, a devenit o mișcare politică. Până la urmă, este o confuzie mare: când apar ei în piață sau în cadrul unor evenimente publice, nimeni nu mai înțelege: apare Platforma Civică DA sau apare Partidul Platforma DA? Deci este un șiretlic pe care încearcă să îl utilizeze fiindcă mișcarea inițială a fost una civică care a scos în piață zeci de mii de oameni, și am fost și noi prezenți acolo, dar ca cetățeni.”

Europa Liberă: Unul dintre fruntașii Partidului Popular European, domnul Oazu Nantoi, a fost prezent mai la toate acțiunile de protest și chiar s-a numărat printre vorbitori. A abordat problemele din societate și dumnealui.

Valeriu Chiveri: „Este exact. Domnul Nantoi este o persoană cu o capacitate retorică extraordinară, care poate transmite un mesaj foarte bun societății și o face foarte bine. Deci, nu se asociază cu mișcările care încearcă să ne tragă înapoi, să deturneze spiritul protestatar pentru a-l înăbuși. Și părerea mea personală, că evenimentul de astăzi, care s-a numit Forum Civic, a demonstrat lucrul acesta, care numai forum civic nu este, fiindcă este foarte și foarte politizat. Nu putem avea un forum civic care este condus de trei lideri ai diferitelor partide care pretind că exprimă doleanțele și speranțele întregii societăți. Anume din acest motiv Partidul Popular European a decis să nu participe la acest forum. Am primit și noi invitația, a propos.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:26 0:00
Link direct

Europa Liberă: Se vorbește mult despre nevoia găsirii unui compromis. Unde se caută acest compromis? Și cum se ajunge la acest compromis între două părți beligerante politice?

Valeriu Chiveri: „Nu știu unde se ajunge fiindcă ultimele proteste, din 24 ianuarie, au culminat cu un ultimatum care până la urmă nu s-a finalizat cu prea multe acțiuni post-ultimatum. Guvernarea a venit cu anumite oferte, iar așa-numitul Forum Civic și-a temperat din cerințe și posibil că va veni cu anumite solicitări, cerințe mai rezonabile, dacă putem spune așa și care nu includ și alegerile anticipate imediate, cum a solicitat până mai ieri.”

Europa Liberă: Dar guvernarea oricum continuă a fi presată atât de protestatarii din stradă, cât și de partenerii externi pentru că chiar cei de la guvernare au zis că și-au asumat anumite obligațiuni și se arată că vor fi capabili chiar și să onoreze ceea ce își asumă.

Valeriu Chiveri: „Trebuie să fim atenți și cu aceste promisiuni ale guvernării, pe care le-am auzit o perioadă îndelungată, cu retorică pro-europeană. În realitate au fost făcute multe fărădelegi, hoții, corupție la un nivel care nu s-a mai întâmplat în societatea noastră, iar partenerii de dezvoltare trebuie să aplice presiuni prin toate metodele. Inclusiv acel suport financiar care este așteptat foarte mult de guvernul de la Chișinău trebuie să fie condiționat prin reforme foarte clare și rezultate.”

Europa Liberă: Cei doi colegi ai dumneavoastră, deputați în Parlament, domnul Leancă și domnul Carpov, au zis că trec în opoziție în Legislativ. Ce rol poate să aibă această opoziție? Pentru că ați zis că nu numai veți critica sau veți sta în bancă ca un elev cuminte, ci veți veni și cu soluții?

Valeriu Chiveri: „Ar părea că avem numai doi deputați în Parlament și este un număr modest, în schimb oferă platforma parlamentară pentru diferite inițiative, pentru a demonstra că putem schimba lucrurile, ceea ce și ne-am propus noi. A fost o perioadă foarte tensionată, două-trei săptămâni în urmă, era complicat să vii cu inițiative punctuale, fiindcă societatea cerea ceva mai global. Acum, dacă se va intra într-o stabilitate în care guvernanţii vor fi nevoiţi să implementeze anumite cerinţe din partea protestatarilor, vom putea veni şi noi cu anumite cerinţe.”

Europa Liberă: Dar ce aşteptări aveţi dumneavoastră concret de la actuala guvernare?

Valeriu Chiveri: „Noi am lansat cele opt acţiuni pentru 2018, începând de la reforma justiţiei şi terminând cu depolitizarea instituţiilor regulatorii şi de control.”

Europa Liberă: Dumneavoastră cereţi aceasta de la o guvernare care a fost la putere pe parcursul a şase ani.

Valeriu Chiveri: „Este, posibil, şi o naivitate, dar bănuiesc că încet-încet acesta este consensul întregii societăţi: presiunea din interior şi presiunea din exterior pentru a implementa anumite reforme.”

Europa Liberă: Când ar trebui să apară primele rezultate din partea guvernanţilor?

Valeriu Chiveri: „Maxim într-o lună de zile ar trebui cel puţin să observăm o anumită voinţă politică pentru a schimba lucrurile. Vor fi impuşi şi de situaţia financiară, fiindcă partenerii de dezvoltare, inclusiv România, nu mai sunt dispuşi să ofere sprijin necondiţionat.”

Europa Liberă: Un guvernator poate fi numit cât de curând posibil?

Valeriu Chiveri: „Ar trebui. Ţinând cont că nu mai avem un guvernator de câteva luni şi, cel puţin, ce am auzit astăzi de la spicherul Parlamentului, lucrul acesta se va face în februarie. Acum trebuie să ne gândim care va fi modalitatea de selectare a guvernatorului. Cred că ar fi foarte bine să fie implicată şi societatea civilă pentru a evita implicarea politicului în activitate, nu în procesul de desemnare, fiindcă de lucrul acesta nu vom putea fugi, dar în activitatea Băncii Naţionale.”

Europa Liberă: Un nou procuror poate fi votat cât de curând posibil în Parlament? Sau doar după ce va fi adoptată legea Procuraturii?

Valeriu Chiveri: „Un nou procuror cred că nu va schimba prea mult lucrurile. Trebuie să schimbăm sistemul în general şi ideea unei misiuni europene în domeniul justiţiei care a fost promovată mai mult timp de domnul Leancă, să sperăm că lucrul acesta se va întâmpla. Acum ar fi bine să aşteptăm raportul celor 50 de experţi UE care evaluează activitatea tuturor structurilor de drept. Sper că în timpul apropiat va apărea acest raport şi, dacă ţin bine minte, guvernanţii au declarat că vor implementa fiecare dintre recomandările care vor fi prezentate.”

Europa Liberă: Colegii dumneavoastră deputaţi din Parlament nu au votat pentru înscăunarea unui nou guvern – guvernul Filip. Vor vota pentru un nou şef de stat?

Valeriu Chiveri: „Deciziile de a vota sau nu se iau de Partidul Popular European, de structurile de conducere. Și va depinde foarte mult de candidatul sau procedura de selecţie a unui candidat pentru funcţia de şef al statului şi evident cine va fi acest candidat.”

Europa Liberă: Observatorii spun că PD totuşi urmăreşte să concentreze întreaga putere în mâinile formaţiunii. Venind în Parlament doar cu 19 mandate, au acum cele mai importante funcţii în stat, cu excepţia Preşedinţiei. Au şi spicherul Parlamentului, au şi şeful executivului, au şi Procuratură, au şi BNM.

Valeriu Chiveri: „Eu personal sper că au capacitatea de analiză pentru a face concluzii corespunzătoare, ţinând cont şi de cele întâmplate în ultima perioadă în societate. Şi atunci, pentru a balansa situaţia în societate, ar urma să ofere aceste poziţii importante în stat altor forţe politice. Dacă nu vor avea această capacitate, ne aşteaptă un alt val de proteste, care eventual ar putea duce şi la alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Dar această revendicare referitoare la declanşarea alegerilor parlamentare anticipate este una justificată pentru moment?

Valeriu Chiveri: „Nu cred că alegerile anticipate imediate ar fi o soluţie pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dacă nu imediate, pe termen mediu, pe termen lung? Când?

Valeriu Chiveri: „Dacă situaţia se va schimba trebuie să ne gândim şi la sistemul electoral, la legislaţia în domeniul electoral, la Comisia Electorală Centrală, să creăm toate condiţiile pentru o competiţie onestă şi transparentă, egală pentru toţi actorii care vor fi implicaţi în alegeri. Deci, acum chiar şi cei care solicită alegeri anticipate au anumite rezerve că alegerile anticipate imediate ar fi o soluţie. Segmentul de centru-dreapta pro-european este fragmentat şi această fragmentare continuă prin apariţia mai multor proiecte politice noi. Şi anume din acest motiv Partidul Popular European a lansat un apel câteva zile în urmă către partidele şi forţele politice pro-europene veritabile pentru consolidarea eforturilor şi a promova în continuare adevăratul parcurs european, care înseamnă reforme, modernizare în primul rând, lupta cu corupţia, un viitor mai bun pentru cetăţenii Republicii Moldova. Am făcut acest lucru inclusiv din motivul că spiritul protestatar a fost capturat într-un fel de partidele pro-ruse, care au o agendă complet diferită de a noastră şi care ar putea să deturneze şi rezultatele unor eventuale alegeri anticipate sau chiar alegeri ordinare mai târziu.”

Europa Liberă: Dar la modul cel mai serios, acest factor geopolitic decide acum viitorul Moldovei?

Valeriu Chiveri: „Dacă ne uităm la sondajele care au avut loc, acest factor este determinant într-un fel pentru viitorul ţării. Evident, nu trebuie să uităm şi de marile greşeli pe care le-au făcut aşa-numiţii pro-europeni în perioada de guvernare de cei şase ani, fapt care a oferit spaţiu de manevră pentru aceste partide pro-ruseşti şi cu viziune de dezvoltare a ţării euroasiatică.”

Europa Liberă: Zilele actualului guvern depind de partenerii de dezvoltare din Occident doar sau şi de felul cum va fi gestionat dosarul relaţiilor moldo-ruse?

Valeriu Chiveri: „Este o combinaţie, dar cred că depind în primul rând de ceea ce va face guvernul pe interior, dacă va găsi resurse interne pentru a suplini bugetul care este la pământ, dacă vor găsi capacităţi de a stimula economia şi eventual anumiţi investitori să continue să activeze în Republica Moldova şi, de ce nu?, să vină. Iar cât priveşte relaţiile cu Estul şi cu Vestul, trebuie să găsim o posibilitate să revenim la normalitate în relaţia cu Rusia.”

Europa Liberă: Cum se poate face acest lucru? Pentru că ani de zile aţi lucrat la Ministerul de Externe şi vreau să vă întreb de cine a depins mai mult buna relaţie dintre Chişinău şi Moscova: de Republica Moldova sau de Federaţia Rusă?

Valeriu Chiveri: „Nu aş vrea să arăt cu degetul la cineva. Cred că ambele state au putut să facă mai mult, deşi Federaţia Rusă a utilizat instrumente care nu ar trebui să fie utilizate într-o relaţie civilizată între două state suverane.”

Europa Liberă: Care au fost aceste instrumente?

Valeriu Chiveri: „Presiunile politice la toate nivelurile, utilizarea coloanei a cincea din Republica Moldova, prin intermediul anumitor lideri regionali, dar şi la nivel naţional.”

XS
SM
MD
LG