Linkuri accesibilitate

De ce se întîrzie la Chișinău adoptarea legii reprezentării femeilor în funcțiile publice


În noul guvern se află doar patru femei, în timp ce în guvernul precedent erau cinci.

O organizație care promovează drepturile femeilor la Bălți a avertizat că eforturile societății civile de a spori rolul femeii în luarea deciziilor în politică și administrație dau rezultate puține în lipsa unei legislații adecvate și din cauza reticenței partidelor. Organizația „Onoarea și Dreptul Femeii Contemporane” a ajuns la această concluzie după analiza unui proiect început înainte de alegerile locale de anul trecut.

Reprezentarea echitabilă a femeilor în procesul de luare a deciziilor nu este un scop în sine, ci un remediu testat, declară activiștii organizației.

Bilanțul alegerilor locale de anul trecut arată că numărul femeilor care au primit un vot de încredere a crescut, reușind să ajung în fruntea a 185 de primării din totalul de 898. Numai că această creștere se datorează faptului că multe dintre ele au participat la algeri ca independente.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:22 0:00
Link direct

Olga Patlati, președinta organizației Onoarea și Dreptul Femeii Contemporane notează din cele aproape 100 de beneficiare ale proiectului nouă au ajuns la cârma primăriilor și alte 20 pe listele de consilieri:

„În rezultat, avem femei consilieri, femei primari, [femei] consilieri la nivel local și la nivel regional. Acesta este un rezultat pozitiv și o pregătire bună pentru a promova femeile la luarea deciziilor și la nivel național. Pentru ca acestea să fie pe liste și nu la finele listelor, dar pe liste la locurile unde ar avea șansa să treacă.”

Acum doi ani autoritățile promiteau să stabilească prin lege cote minime de reprezentare a femeilor în funcțiile cu demnitate publică. Legea dezbătută intens de organizațiile care apără drepturile femeilor a trecut însă doar de prima lectură în legislativ.

Recent comisia pentru drepturile omului a acceptat cota de 40 de procente pentru reprezentarea femeilor în guvern și parlament, urmând ca pachetul de documente să fie dezbătut de deputați. Președinta platformei pentru Egalitate de Gen Valentina Bodrug Lungu, notează că autoritățile întârzie să treacă de la declarații la acțiuni:

„Astăzi avem și un regres, în noul guvern se regăsesc doar patru femei, comparativ cu guvernul precedent, unde erau cinci femei. Nu a fost auzită vocea societății civile și la promovarea la poziții de ambasadori care ne reprezintă țara. Doar două femei se regăsesc pe liste, pe când în Republica Moldova există un potențial enorm în acest sens.”

Valentina Bodrug Lungu susține că intrarea femeilor în politică și participarea lor activă în viața publică depinde și de coalizarea organizațiilor obștești care desfășoară acțiuni de promovare a acestui deziderat, dar și de schimbare a opiniilor sociale. Feodosia Bunescu, primar al satului Băhrinești, raionul Florești este convinsă că indiferent de activitate, afirmarea femeii se poate realiza doar prin implicarea personală:

„Să vă implicați în rezolvarea problemelor instituției sau comunității din care faceți parte, să vă asociați, să creați asociații obștești, să ajutați altor oameni din comunitate sau instituție să se asocieze, să țintiți mai sus chiar de cât credeți că puteți. Astfel cred că femeia își poate aduce contribuția la dezvoltarea societății.”

Pe lângă cote clare pentru reprezentarea femeilor în politică, organizațiile care promovează egalitatea de gen, au cerut autorităților acordarea concediului paternal de 14 zile pentru persoanele angajate, la fel și inițiative legislative care ar combate real violența împotriva femeilor.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG