Linkuri accesibilitate

Ion Jigău: „Foarte mulți din politic au dosare care stau undeva într-un seif și se tem să fie scoase; ei influențează justiția”


Un interviu cu directorul Centrului de Sondaje CBS-AXA.

Potrivit unui sondaj realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Studii de Marketing CBS-AXA judecătorii, procurorii și avocații din R.Moldova par să considere că reforma justiției începută în 2011 a avut un impact benefic. Același sondaj dezvăluie însă o deosebire: procurorii și avocații percep un nivel mai mare al corupției în sistemul judecătoresc decît sînt dispuși să recunoască judecătorii.

Europa Liberă: A fost un sondaj. Judecătorii, procurorii și avocații au păreri împărțite în ceea ce privește impactul reformei în justiție și combaterea corupției. De ce oamenii din același sistem au percepții diferite?

Ion Jigău: „În unele procese procurorii și avocații sunt în competiție absolută: unul învinuiește, procurorul, iar avocatul apără. Deci, ei sunt într-o contradicție evidentă acolo, în rolul lor chiar. Procurorii și avocații nu sunt în toate procesele, în procesele civile este numai avocatul de partea unei părți, a pârâtului sau a reclamantului. Dar oricum este competiție între avocați, la urma urmei. Iar judecătorul este cel care trebuie să judece. Altceva e că flagelul corupției la noi este omniprezent. Peste tot, în toate păturile societății.”

Europa Liberă: Și Transparency International a plasat Republica Moldova pe locul 103, se pare că.

Ion Jigău: „Departe. În fiecare an noi ne poziționam tot mai rău.”

Europa Liberă: Oricum situația se înrăutățește. Care este explicația dumneavoastră, ca sociolog?

Ion Jigău: „De fapt la noi numai se imită lupta cu corupția. Integrarea în Uniunea Europeană, apropierea de Uniunea Europeană – noi numai imităm în ultimii 25 de ani niște mișcări spre o democrație autentică.”

Europa Liberă: Dar de ce guvernanții mimează reformele, mimează lupta împotriva corupției? Ce obțin ei?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:37 0:00
Link direct

Ion Jigău: „Ei nu pot fi alții decât suntem noi toți, cu mici excepții. Ei sunt foștii noștri cetățeni de rând, de un an-doi-trei-cinci ani în urmă. O parte din ei sunt urmașii sau chiar poate încă secretari de raikom sau de gorkom, sau de comitet central, mulți din ei, sau copiii lor. În mare măsură noi încă nu ne-am desovietizat. Noi avem într-un fel la guvernare, tot timpul în acești 25 de ani, avem când primul, când al doilea, dar acum aș crede că e al treilea eșalon al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.”

Europa Liberă: De ce e atât de proastă calitatea actului justiției?

Ion Jigău:Закон что дышло: куда повернёшь, туда и вышло. Așa spun rușii. Zicala romană este de alt tip: dura lex, sed lex, legea e dură, dar este lege. La noi legea tot tipul a fost tratată voluntar, din interesul celui care o tratează. Legile la noi sunt scrise uneori pentru o singură zi sau pentru o săptămână-două, ca apoi să vină cu modificări în Parlament să modifice legea care cu două săptămâni în urmă a fost votată.”

Europa Liberă: Și atunci pe cine mint guvernanții?

Ion Jigău: „În primul rând, ne mint pe noi, pe toți cetățenii. Și în al doilea rând, se mint pe ei. Am vorbit despre sondaje: ei nu doresc să vadă ce se întâmplă în societate.”

Europa Liberă: Pentru îmbunătățirea situației din sistemul judecătoresc, partenerii externi au oferit Republicii Moldova asistență considerabilă. Cum justifică guvernarea de la Chișinău banii pe care i-a primit și rezultatele aproape nule la capitolul realizări?

Ion Jigău: „Ei nicicum nu le justifică, ei mai cer alți bani, fiindcă nu au cu ce plăti salariile, pensiile. Noi doar totdeauna am avut și avem deficit bugetar pe care îl acoperim din granturile și creditele externe.”

Europa Liberă: Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii au dat bani concreți pentru reforma justiției. Și de ce nu există rezultate?

Ion Jigău: „Nu vreau să critic, dar și președintele țării este un exponent al justiției sovietice. Am pretenții personale față de el. Și atunci dacă un exponent al sistemului judiciar de la noi a ajuns președintele țării, este suveranul nostru și ne-a mințit de fapt în anumite situații, ce mă mai întrebați despre justiția noastră? Influența politicului asupra actului de justiție este enormă, e decisivă. Politicul nu trebuia să se amestece în actul justiției. Cum la noi puterile sunt, la nivel de Constituție, separate, politicul nu are ce căuta în justiție. Și atunci oneștii din justiție ar face ei ordine în breasla lor.”

Europa Liberă: Dar nu se dorește, de ce există reticența aceasta? Pentru că îi e frică cuiva să spună, să iasă împotriva sistemului, împotriva celor de la guvernare?

Ion Jigău: „Foarte mulți din politic au dosare care stau undeva într-un seif și se tem să fie scoase. Și atunci ei influențează justiția. Problema noastră constă în aceasta anume, că toți suntem oameni, avem păcate, unii mai puține, alții mai multe. Eu am trecut la roșu strada, spre exemplu. E un păcat, nu? Dar e un păcat minor față de unul care a furat nu un miliard, să zicem, un milion. Și atunci dosarul lui este pus undeva la păstrare. Cum? Judecătorii, procurorii, avocații nu își pot curăța rândurile fiindcă pentru aceasta există Consiliul Superior al Magistraturii, există acolo comisii de etică ș.a.m.d. Dar ele tot nu lucrează fiindcă în Consiliul Superior al Magistraturii nu este admis oricine. Acolo iar intervine politicul.”

Europa Liberă: Cum se numește statul unde domină o asemenea situație?

Ion Jigău: „Este un stat captiv.”

Europa Liberă: În ceea ce privește corupția, e unul din subiectele care a scos oamenii în stradă să protesteze. Ce e de făcut? Cine îi ascultă? Cine îi aude? Ce trebuie să întreprindă cei care sunt chemați să dialogheze cu oamenii veniți în stradă?

Ion Jigău: „Deocamdată este dialogul al doi surzi, unul din stradă, fie că acolo sunt chiar câteva zeci de mii, și unul, cel de la guvernare, indiferent în care parte a guvernării noastre se găsește, în justiție, în guvernare propriu-zisă sau în Parlament, în Legislativ. Deci, acești doi surzi nu se aud fiindcă ei au și interese diferite. Și, cum sătulul niciodată nu îl crede pe cel flămând, nici cel flămând nu-l crede pe cel sătul, este un strigăt în pustiu al celor din stradă și o ignoranță totală din partea celorlalți la ce aud din stradă. Lucrurile acestea nu știu până unde pot merge.”

Europa Liberă: Deci, este în zadar să legi așteptări de stârpirea corupției?

Ion Jigău: „Nu cred că ea poate fi cu totul stârpită la noi. Cum noi stăm prost la orice realizare și realizările societății moldovenești de fapt nu se datorează guvernărilor, pe care le-am avut noi din ʾ90 încoace. Au fost contrar voinței elitelor politice, oricare ar fi ele, democratice, comuniste sau agrariene, ele au fost făcute contrar voinței lor. Tot ce au dobândit cetățenii Republicii Moldova au dobândit-o ei și nu le-a dat-o nimeni pe degeaba. I-a costat eforturi.”

Europa Liberă: Partenerii externi vor face presiuni asupra guvernanților de la Chișinău, să își respecte cel puțin angajamentele pe care și le-au asumat, semnând acordul moldo-comunitar?

Ion Jigău: „Fac o corecție la cele spuse anterior: a fost câștigul poporului nostru că s-a opus, dar și presiunea partenerilor externi de fapt. E greu de spus ce a fost mai mult. Evident că ei vor face presiuni, evident că ei vor ca noi să creștem nivelul de democratizare a țării, dar noi îi ascultăm atâta cât ne dau bani. Când din vreun motiv de regulă noi suntem vinovați că acești bani nu vin…”

Europa Liberă: „Noi” cine?

Ion Jigău: „Țara, reprezentată prin guvernare. Dar nu știu cât de receptivi vor fi cei care sînt la guvernare astăzi la noi.”

XS
SM
MD
LG