Linkuri accesibilitate

Naționalism agresiv, discurs anti-european și stigmatizarea liberalismului în România


Uniforme și „patrule”...
Uniforme și „patrule”...

Populismul și demagogia pot avea succes la cei slabi de înger.

Prof. Alexandru Călinescu
Prof. Alexandru Călinescu

Pe culoarul devenit liber prin decesul lui Corneliu Vadim Tudor și prin disoluția partidului România Mare și-a făcut apariția o formațiune politică intitulată Partidul România Unită, condus de un deputat, pe nume Bogdan Diaconu, care până de curând era membru al partidului social-democrat. In afară de Bogdan Diaconu, figură întrucâtva mai cunoscută datorită aparițiilor la televiziune, partidul nu numără nici un personaj cu notorietate.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:24 0:00
Link direct

Programul partidului, așa cum îl sintetizează chiar liderul său într-un interviu publicat săptămâna aceasta de revista Kamikaze, este, în mod evident, expresia ideologiei caracteristică partidelor extremiste: naționalism agresiv, discurs antieuropean, stigmatizare a liberalismului. Bogdan Diaconu preconizează re-naționalizarea resurselor naturale, refuzul imigranților în paralel cu lupta necruțătoare împotriva corupției. Partidul se reclamă de la gândirea și exemplul lui Nicolae Iorga și își definește idealul ca fiind acela al „național-democrației”.

E ușor de observat că astfel de idei urmăresc să zgândărească fibra naționalistă a cetățenilor și în același timp să exploateze sentimentul de exasperare pe care îl încearcă mulți în fața proliferării corupției și a incapacității clasei politice de a se reforma. Știm, de asemenea, că populismul și demagogia pot avea succes la cei slabi de înger. Lucru de care e convins și Bogdan Diaconu deoarece, insensibil la gândul că alunecă și mai tare înridicol, partidul a hotărât, la Congresul ce s-a desfășurat duminică, înființarea „Patrulei lui Vlad Țepeș”, un fel de organizație paramilitară ce își propune, declarativ, scopuri nobil-umanitare.

De notat că la Congres Diaconu a prezentat „Programul Țepeș pentru România modernă” și că partidul îl are drept siglă tot pe Vlad Țepeș. Cât privește „Patrula lui Vlad Țepeș”, bazată pe voluntariat, e curios că membrii ei poartă uniforme deși pretind că se vor implica doar în rezolvarea unor cazuri sociale, pentru a-i ajuta pe cei în suferință și în nevoie. Încă și mai curios e că în fruntea Patrulei se află luptătorul de K1 Daniel Ghiță, pe care ne e greu să ni-l închipuim acționând cu delicate precauții. Nu ne vom de în lături de la nici un gest umanitar, a declarat Ghiță, cum ar fi și acela de a ajuta o bătrână să treacă strada.

Teamă mi-e că, luați de entuziasmul național-democrației, cei din „Patrula lui Vlad Țepeș” vor ajuta o bătrână să treacă strada chiar și atunci când bătrâna va dori să rămână pe trotuar.

Previous Next

XS
SM
MD
LG