Linkuri accesibilitate

R. Moldova: „fără proiect strategic şi fără resursele proprii necesare unui sistem de guvernare autonomă la nivel european” (V. Naumescu/contributors.ro)


Un interviu cu Maia Sandu (Hotnews.ro).

Valentin Naumescu a postat pe platforma contributors.ro o analiză despre situația Republicii Moldova cu o concluzie pesimistă: nu există soluție convenabilă pe termen scurt în legătură cu acest stat creat artificial odată cu destrămarea fostei Uniuni Sovietice. Sunt deci de așteptat descărcări dramatice ale actualelor tensiuni. În schimb, România trebuie să aibă un rol mult mai activ, mai concret în sprijinul Republicii Moldova, mai precis, în sprijinul moldovenilor. În același timp, criza profundă poate oferi din nou un interval de oportunitate pentru unirea cu România.

Naumescu spune că, așa cum a fost creată în 1991, Republica Moldova a fost condamnată să rămână asistată de Vest sau de Est atât timp cât va exista. Nu are identitate, nici coeziune societală, e „fără proiect strategic şi fără resursele proprii necesare unui sistem de guvernare autonomă la nivel european”. Pe deasupra, este și „cel mai sărac şi mai înapoiat stat de pe continent” și „se depopulează văzând cu ochii”. Blocajul vine din faptul că banii occidentali, dacă vor veni, vor fi foarte puțini, iar revolta populației radicalizate va dărâma probabil înainte de termenul, alegerilor parlamentare guvernul condus de Pavel Filip.

Anticipatele ar fi însă un dezastru: ar fragmenta și mai mult scena politică, iar alegerea viitorului președinte va deveni cu adevărat un proiect imposibil. În consecință, Valentin Naumescu crede că România nu are de ales. Trebuie să acționeze ca o națiune puternică, adică să facă ceea ce Occidentul așteaptă de la ea: să ajute Moldova direct, la nivel umanitar, nu prin guvernul de la Chișinău. De fapt, ar trebui lucrat intens pentru întoarcerea moldovenilor către opțiunea pro-europeană, și anume pe calea cea mai scurtă: unirea cu România.

În Evenimentul zilei, Iulian Chifu nu pare să fi pierdut orice speranță în aflarea unui compromis politic la Chișinău. Ar presupune un armistițiu între forțele politice, bazat pe conștiința că mai departe nu se poate merge așa. Guvernul actual ar trebui acceptat așa cum este, cu îndoielile tuturor asupra intențiilor sale pro-europene, dar obligat să permită reformele și „trecerea Prutului” de către instituțiile anticorupție precum Direcția Națională Anticorupție, DIICOT, Agenția Națională de Integritate și Consiliul concurenței.

După interviul consemnat ieri de ziare.com, și Hotnews publică azi un interviu cu politiciana care ocupă în țara ei locul al treilea în topul încrederii. Maia Sandu descrie și aici capcana în care este prinsă Moldova, cu un guvern suspectat de a fi controlat Vlad Plahotniuc, dar trebuie să se teamă și de haosul pe care l-ar aduce dărâmarea lui, în absența unei alternative și a sprijinului occidental. „Nu putem la nesfârşit să fim şantajaţi de către oligarhii de la putere, că dacă nu-i tolerăm pe ei în continuare, aşa cum sunt ei, atunci vin peste noi ruşii, iar pe de altă parte nu suntem gata cu alternativa pentru alegerile anticipate”. De aceea, este nevoie de o perioadă de măcar șase luni înainte de anticipatele cumva inevitabile.

Maia Sandu a venit în România ca să prezinte programul politic al Partidului Acțiune și Solidaritate, dar a fost și în Statele Unite, unde, de asemenea, s-a întâlnit cu comunitatea diasporenilor și cu oficiali. Spune că a găsit peste tot sprijin pentru ideea unei noi forțe politice. O vede promovată nu cu ajutorul unor figuri notorii, recrutate din partidele actuale, ci cu ajutorul unor oameni noi, necompromiși, competenți.

XS
SM
MD
LG