Linkuri accesibilitate

Primarii, între ciocan și nicovală


Natalia Sergheev a întrebat câțiva primari în ce măsură protestele din capitală îi determină să se implice.

Pe 20 ianuarie au avut loc proteste antiguvernamentale la Chișinău care au continuat și în weekend. Mii de manifestanți au cerut alegeri parlamentare anticipate, nefiind de acord cu noul guvern în frunte cu premierul Pavel Filip învestit în seara zilei de miercuri.

Între ciocan și nicovală, astfel se simt mai mulți primari cu care am reușit să stau de vorbă. Și starea asta de lucruri dovedește faptul că promisa autonomie locală nu s-a pus în aplicare. În consecință, autoritățile locale sunt forțate să se alăture unei dintre taberele beligerante care se confrunta – asta ar fi concluzia care ar putea fi scoasă. Dar iată ce mi-au spus interlocutorii mei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00
Link direct

Protestele au depășit limita bunului simț, iar guvernul actual este unul legitim, consideră primarul orașului Edineț Constantin Cojocari, membru al Partidul Democrat.

„Faptul că noi, cei din teritoriu deja suferim prin faptul că n-a fost adoptat bugetul Republicii Moldova este un lucru cert pentru fiecare și pentru noi. Transferuri la bugetul de stat nu s-au făcut până în prezent și asta cam joacă festa, fiindcă în legătură cu toate evenimentele care sunt la Chișinău suferă cei din teritoriu. Nu știu de ce dar ne-am deprins cu faptul că Republica Moldova este doar Chișinăul. Pe când adevărații cetățeni sau patrioți ai țării în mare parte sunt persoanele din teritoriu care suferă de la aceste proteste care după mine deja sunt excesive.”

Chiar ceremonia de învestire a guvernului în frunte cu Pavel Filip din seara zilei de 20 ianuarie a avut carențe procedurale. În grabă, protocolul a uitat să o invite pe Irina Vlah, bașcanul UTA Găgăuzia, dar și pe președintele Academiei de Știință Gheorghe Duca, ambii membri din oficiu ai guvernului.

Primarul de Comrat Serghei Anastasov, afiliat politic la „Partidul Nostru”, speră că noul guvern va distribui resursele financiare corect și onest, nu după principii de partid cum a fost până acum.

„Dacă să luăm distribuția fondurilor rutiere, pentru întreaga regiune a Găgăuziei s-au dat trei milioane de lei, iar pentru un raion moldovenesc au dat 21 de milioane de lei. Practic, nu ne-au oferit nimic din bugetul comun. Nivelul de viață al locuitorilor Găgăuziei este foarte jos, nici nu știu dacă mai speră la ceva, foarte mulți sunt dezamăgiți. Poate acum, când la putere au venit niște persoane noi câte ceva se va schimba. Dar dacă nu vor face nimic, afară cu ei!”

Lipsa unui guvern stabil în Republica Moldova a stăvilit negocierile cu Fondul Monetar Internațional. Pentru a rezolva problemele este nevoie de discuții și negocieri cu toate părțile, de această părere este primarul orașului Cupcini din raionul Edineț Ivan Ostaficiuc, de la Partidul Comuniștilor.

„Nu trebuie să mai umblăm cu mâna întinsă să cerem de la cineva bani. Nimeni nu ne va da bani pe degeaba. Trebuie singuri să facem bani, economia și industria noastră are capacitățile necesare. Sunt împotriva diferențierii pe partide, că ești de acolo sau de dincolo. Cu toții suntem cetățenii acestei țări. Dacă vedem că țara e în impas, împreună trebuie să o salvăm.”

Viorel Furdui
Viorel Furdui

Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova Viorel Furdui spune că tot ce se întâmplă la nivel central, influențează activitatea administrației publice locale.

„Situația într-adevăr este foarte confuză. Confuză deoarece foarte mulți primari pe de o parte reprezintă anumite forțe politice, datorită tradiției care există de mai mulți ani, acestea deseori încearcă să impună o anumită viziune autorităților publice locale, iar pe de altă parte, primarii în primul rând se ghidează de interesele oamenilor. Pe dânșii îi interesează cum să soluționeze niște probleme foarte concrete cu care se confruntă cetățenii, probleme legate de drumuri, apă, canalizare, grădinițe, școli.”

Furdui spune că centralizarea excesivă a treburilor publice și-a probat ineficiența pe termen lung, chiar dacă aduce dividende politice pe termen scurt.

Previous Next

XS
SM
MD
LG