Linkuri accesibilitate

Nevoia de girofar și statusul social


În România fostul ministru de interne, Gabriel Oprea este în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie sub acuzaţia de abuz în serviciu. Cazul a fost trimis astăzi Procurorului General.

Generalul Gabriel Oprea, fost ministru de Interne (martie 2014-noiembrie 2015) era celebru înainte de 2012, pe vremea când ocupa portofoliul Apărării nu doar în utilizarea excesivă a coloanei oficiale, ci și pentru folosirea elicopterelor armatei pentru plimbările sale în scopuri politice. Generalul a fost reclamat, dar până acum nu a fost deschisă o anchetă serioasă împotriva lui.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00
Link direct

De altfel până la drama din Clubul Colectiv, în care au murit peste 60 de oameni și care a forțat demisia guvernului Ponta, generalul părea indestructibil și se lăuda că va câștiga alegerile generale de anul acest cu 10 procente, deși partidul său așa zis progresist (UNPR –Uniunea Națională pentru Progresul României) era cotat sub 5 la sută. Gabriel Oprea (prin partidul de tip balama pe care l-a format doar din transfugi de la alte formațiuni), a fost mereu colacul de salvare al celor aflați la putere. Cu ajutorul generalului și al partidului său, Klaus Iohannis și-a pus, spre exemplu, în fruntea serviciilor secrete favoriții. Și tot cu ajutorul lui, guvernul de centru dreapta girat de Traian Băsescu a supraviețuit până în 2012.

Părea că în ciuda megalomaniei sale, va rămâne pe poziții, fără să-l deranjeze nimeni. Poate că așa ar fi fost, dacă pe 20 octombrie, într-o după-amiază ploioasă, polițistul Bogdan Gigină de 28 de ani care-i deschidea coloana oficială pe motocicletă nu ar fi alunecat din cauza unei gropi din centrul capitalei, și nu și-ar fi pierdut viața în urma accidentului.

O organizație neguvernamentală a depus o plângere, iar în urma cercetărilor, procurorii au descoperit că fostul ministru de Interne folosea ilegal coloana oficială, destinată doar premierului, președintelui și șefilor celor două camere ale Parlamentului.

În plus, printr-un protocol suspect, fostul ministru de Interne i-a oferit și procurorului general, Tiberiu Nițu, posibilitatea de a avea o coloană oficială, pusă la dispoziție de Poliția Rutieră, aflată oricum sub portofoliul Internelor.

Din ianuarie până la sfârșitul lui octombrie 2015, generalul Oprea a avut peste 1600 de deplasări însoțit de coloana oficială: de trei ori mai multe decât președintele și de două ori mai multe decât premierul român. Fostul ministru folosea coloana oficială și aducea agenți de circulație în stradă indiferent dacă mergea acasă, la partid sau la vreo sindrofie. Nu e clar, încă, dacă și procurorul general a abuzat de cadoul otrăvit primit de la fostul ministru de Interne.

Tiberiu Nițu, care se află în fruntea Parchetului General din 2013 a preferat să păstreze tăcerea și i-a pasat adjunctului său Bogdan Licu solicitarea DNA de a cere Senatului încuvințarea urmăririi penale a generalului Gabriel Oprea. Adjunctul, se află, însă la rândul lui într-o situație complicată fiindcă a fost doctorandul fostului ministru de Interne, iar teza sa de doctorat a fost copiată în proporție de circa 50 la sută, potrivit informațiilor apărute în presă. Așa că și adjunctul Licu a dat mai departe solicitarea căte celălalt adjunct, Codruț Olaru.

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție este vorba despre două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite: (1) prima dintre ele se referă la folosirea resurselor umane și materiale ale ministerului de Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea desplasărilor efectuare de ministru cu echipaje ale poliției rutiere și a doua infracțiune (2) este legată de încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială.

Nevoia de girofar, care-i face pe înalții demnitari să se simtă mai puternici decât sunt, s-ar putea să-l transforme pe Tiberiu Nițu din procuror general în anchetat, fiindcă magistratul a acceptat coloana oficială ca ceva ce i se cuvenea, încălcând legea sau încercând să o transforme într-un protocol care să-i servească la creșterea propriului status social.

XS
SM
MD
LG