Linkuri accesibilitate

Proteste antiguvernamentale la Chișinău. 24 ianuarie 2016
Proteste antiguvernamentale la Chișinău. 24 ianuarie 2016

LIVE BLOG O nouă zi cu proteste antiguvernamentale la Chișinău

După o pauză de o zi, duminică 24 ianuarie, în capitala Republicii Moldova au fost reluate manifestațiile antiguvernamentale, organizate de Platforma „Demamnitate și Adevăr” ,PSRM și „Partidul Nostru” dar susținute și de alte forțe și lideri politici.

11:44 24.1.2016

Mii de oameni s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale începând cu ora 11.00, la protestul față de învestirea Guvernului Pavel Filip. Principala cerință a manifestanților este declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Protestatarii scandează „Noi suntem poporul”, „Noi suntem puterea!”, „Unire, cetăţeni!”, „Moldova!”, "Vrem ţara înapoi!", "Victorie!"

11:51 24.1.2016

Manifestația pro-Guvern, anulată

Mitingul în susţinerea Guvernului Filip, programat pentru astăzi la complexul memorial “Eternitate”, a fost anulat de organizatori pentru a “evita orice risc de infiltrare a provocatorilor și de producere a violențelor în timpul evenimentului”.

„Nu dorim să contribuim în niciun fel la o eventuală escaladare a violențelor din stradă. Preferăm să anulăm organizarea mitingului de amploare pentru stabilitate, pentru a nu da nici o ocazie provocatorilor să genereze dezordine sau haos, în timpul manifestației noastre pașnice”, se arată într-un comunicat de presă al asociației obștești “Garlem”. Organizaţia îi îndeamnă pe cei care îşi doresc “să-şi exprime public susţinerea pentru parcursul european, stabilitate şi noul Guvern” să rămână acasă şi precizează că mitingul va avea loc într-o altă zi.

Totodată, oamenii care se adună în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a protesta împotriva Guvernului Filip sunt chemaţi de organizatori să semneze un cod de conduită. Potrivit Jurnal FM, astfel ei se obligă să nu participe la violenţe, să nu agreseze deputaţi sau alte persoane cu funcţii de demnitate publică şi să nu distrugă bunuri.

11:52 24.1.2016

Poliția este în alertă, și-a mobilizat toate subdiviziunile responsabile de ordinea publică

Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a făcut ieri apel către organizatorii demonstrațiilor să nu admită degenerarea manifestațiilor pașnice în acțiuni violente.

„Avem informații operative că, posibil, mâine în gloată vor fi provocatori care vor încerca să transforme o manifestația pașnică în una violentă. Facem apel către organizatori să-și asume în mod personal ceea ce se va întâmpla în stradă, să citească foarte atent legile și să înțeleagă exact care este responsabilitatea lor. Vă asigur că MAI respectă deciziile cetățenilor de a protesta, indiferent de opțiunile politice. Facem apel și către cetățenii care vor veni la protest - să refuze orice incitare la manifeste violente și în momentul în care au depistat persoane sau acțiuni, care, din punctul lor de vedere, pot duce la violențe imediat să raporteze angajaților de poliție”, a spus Jizdan. Despre eventualii provocatori a vorbit și șeful interimar al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc.

„Avem o rugăminte către organizatorii acestor proteste de a nu admite ca în gloate de protestatari pașnici să se infiltreze persoane cu fețele acoperite, cu măști sau cu fulare, cu obiecte interzise ce pot pune în pericol viața și securitatea cetățenilor”, afirmat Cavcaliuc. Șeful interimar al IGP a spus că poliția a identificat persoanele care au spart ușa parlamentului pe 20 ianuarie, după votarea guvernului, sau care au lovit polițiști.

12:04 24.1.2016

Oazu Nantoi, pe scena din PMAN: „Schimbarea trebuie să o realizăm noi! Schimbarea trebuie să o pregătim noi. Prea des ne-am creat idoli ca apoi să strigăm Iuda. Trebui să pregătim lustraţia, să facem o listă de judecători corupţi, de deputaţi vânduţi. Trebuie să facem aşa ca persoane corupte să nu ajungă în Parlament după anticipate. Trebuie să creăm o platformă care va pregăti aceste alegeri, platformă în care să se regăsească oameni de bună credinţă, partide care doresc binele pentru această ţară. Trebuie să zdruncinăm această guvernare. trebuie să plece de bună voie această guvernare, care nu mai are legitimitate.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG