Linkuri accesibilitate

Oleg Balan: Am stabilizat situaţia pentru moment și am încercat să calmăm spiritele (VIDEO)


Protestatarii scoşi din Parlament
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:43 0:00

Un interviu cu ministrul interimar de interne.

Premierul în exercițiu Gheorghe Brega îndeamnă protestatarii de la Chișinău și forțele de ordine să se abțină de la manifestări violente și nedemocractice, pentru a evita eventuale victime umane sau distrugerea clădirilor guvernamentale, se spune într-un comunicat al guvernului interimar al R.Moldova. Europa Liberă a stat de vorbă cu ministrul interimar de interne Oleg Bălan despre situația din capitala moldoveană.

Europa Liberă: Care e starea de spirit ce domină în rândul polițiștilor care apără instituțiile statului?

Oleg Balan: „La moment clădirea Parlamentului este securizată sută la sută. Protestatarii, care au pătruns prin ușa din spate a Parlamentului, prin deteriorarea ușii, forțarea cu răngi metalice, au fost evacuați din acea scară. Distrugeri în Parlament nu avem decât minimum, ușa de la intrare, care a fost forțată cu o rangă metalică. La moment întreg Parlamentul este luat sub controlul polițiștilor.”

Europa Liberă: Victime sunt în rândul polițiștilor?

Oleg Balan: „Cu regret, avem opt polițiști care sunt răniți, avem o fractură de mână.”

Europa Liberă: Și în rândul protestatarilor s-au văzut oameni cu sânge.

Oleg Balan: „Exact. Cinci persoane sunt în rândul protestatarilor, în urma altercațiilor, și opt polițiști, dintre care unul este cu fractură.”

Europa Liberă: S-a observat că și liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a avut de suferit. Cunoașteți ceva?

Oleg Balan: „Nu cunoaștem detalii. Nu știu, nu aș putea să vă spun. În momentul când a ieșit din Parlament, n-a avut asigurată protecția, probabil, și acel moment a fost scăpat de sub control.”

Europa Liberă: Ce veți face în continuare, dumneavoastră care sunteți chemați să mențineți ordinea publică? Și dacă sunt cumva, domnule Balan, asemănări între ceea ce s-a întâmplat în 2009, în timpul protestelor, și ceea ce se întâmplă astăzi?

Oleg Balan: „Nici nu știu cum să zic. Spre bucuria mea probabil, în 2009 nu eram la acel moment în ţară. Din ceea ce am văzut şi eu pe filmări, acea violenţă a fost caracteristică atât pentru acel eveniment, cât şi pentru acesta.”

Europa Liberă: Provocatori pot să apară în mulţime? Cum încercaţi să nu daţi voie să pătrundă forţele care ar vrea să tensioneze situaţia?

Oleg Balan: „Noi am stabilizat situaţia pentru moment. S-a discutat şi cu liderii politici care au organizat aceste proteste. Am încercat să calmăm spiritele şi eventual acele persoane care au fost violente sunt identificate. Vom vedea cum vom proceda în continuare.”

Europa Liberă: Protestatarii spun că vor continua să rămână în stradă. Aveţi suficiente forţe să asigure ordinea publică?

Oleg Balan: „Deja avem suficiente forţe să menţinem ordinea publică. Cu regret, Ministerul de Interne nu a fost anunţat despre ora când urma să aibă loc şedinţa Parlamentului, de aceea forţele noastre erau minime, cele care asigurau ordinea publică la Parlament. Am avut nevoie de timp pentru a ne mobiliza şi, în urma mobilizării, am reuşit să evacuăm toţi protestatarii din Parlament, fără nici măcar o pagubă sau deteriorare a clădirii Parlamentului.”

Europa Liberă: Aţi evaluat numărul celor care protestează? Câţi oameni sunt în stradă?

Oleg Balan: „Îmi pare rău, nu pot să spun la moment. Au fost câteva mii. Dar nu pot să vă spun, pentru că eram ocupat cu conducerea dispozitivelor şi mi-e foarte greu să vă spun exact câţi protestatari au fost.”

Europa Liberă: Dar câţi poliţişti sunt?

Oleg Balan: „Destui.”

XS
SM
MD
LG