Linkuri accesibilitate

SUA și ecuația alianțelor în Orientul Mijlociu


Nave militare americane în Golful Persic, în timpul exercițiilor internaționale IMCMEX
Nave militare americane în Golful Persic, în timpul exercițiilor internaționale IMCMEX

Analişti consideră că Statele Unite au în această perioadă o influență în regiune mai redusă decât în trecut.

Politica de aliante in Orientul Mijlociu este in permanenta miscare. Unde se situeaza Statele Unite? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Acordul nuclear, incheiat de administratia Obama cu Iranul duce la ridicarea sanctiunilor impuse unuia dintre cei mai periculosi adversari ai Americii, din ultimele decenii. In schimb, raporturile cu tari aliate intre care Arabia Saudita, Turcia si Israel sint subrezite. Acest fapt face tarile mentionate si altele mai greu de anticipat decit era cazul in trecut, expunindu-le de asemenea la erori care se pot dovedi daunatoare pacii in regiune.

Un nou adversar, asa zisul Stat Islamic, ISIS este de natura sa mobilizeze toate aceste energii, intr-un front comun. Analisti considera ca Statele Unite au in aceasta perioada o influenta in regiune mai redusa decit in trecut.

Este adevarat ca efortul de apropiere fata de Iran a moderat anumite pozitii ale acestuia, dar elemente conservatoare de acolo continua sa aiba un impact nefast in alte conflicte regionale. Acum vor avea si bani sa o faca. Lipsa de incredere in crestere in rindurile unor aliati ai Americii reduce si mai mult influenta Washingtonului si asta este vizibil mai ales in tarile din regiunea Golfului Persic.

In trecut cind sauditii contau pe America pentru protectie, politica lor era coordonata cu America, acum ei se aventureaza in campanii periculoase cum este cea impotriva fortelor pro-iraniene Houthi din Yemen. Si Arabia Saudita are in vedere si un program nuclear, deocamdata cu aplicatii civile.

La asta s-a adaugat recentul conflict intre Arabia Saudita si Iran, care a dus la ruperea relatiilor diplomatice intre cele doua tari, in conditiile in care Statele Unite au parut sa aiba o atitudine neutra.

Turcia este nemultumita de faptul ca Statele Unite nu au actionat decisiv impotriva regimului Assad in Siria si considera ca inlaturarea lui Assad este chiar mai importanta decit anihilarea rapida a gruparii ISIS. In plus, Turcia are si problema kurda si e ingrijorata de ascensiunea gruparilor kurde din Siria, sprijinite de America.

Irakul intra si el intr-o categorie incerta. Statele Unite ajuta aparatul de securitate sa lupte impotriva ISIS, dar tara e controlata de siiti apropiati de Iran, deci orice victorie irakiana extinde si mai mult dominatia Iranului in regiune.

XS
SM
MD
LG