Linkuri accesibilitate

Oligarhi și preferințe geopolitice (Adevărul)


Un guvern reformist și credibilitatea Moldovei (deschide.md)

Deschide.md publică un comentariu semnat de Iulian Chifu. El susține că cel mai probabil, noul guvern va fi primit cu reticență în afară și monitorizat chiar din primele luni pentru a se urmări reformele făcute. Odată ce este aplicat Acordul de Asociere și începe implementarea reformelor reale, va fi deblocat și sprijinul direct, crede Iulian Chifu. În opinia sa, Guvernul reformist, dacă Guvernul Filip va fi unul cu asemenea conținut, are rolul de a administra țara și de a crea oportunități pentru refacerea credibilității publice, a speranței și pentru construcția noilor formațiuni politice. Urmează hopul votării președintelui și abia după putem vorbi despre o guvernare pe un mandat neîntrerupt până la alegeri, conchide comentatorul.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00
Link direct

Referindu-se la modul în care Republica Moldova a început europenizarea, Radu Carp, notează într-un comentariu publicat de Adevărul că din păcate, liderii politici de la Chişinău au ales strategia sublinierii exclusive a avantajelor Uniunii Europene sau ale Uniunii Euro-Asiatice, mai mult în funcţie de afacerile personale derulate pe o piaţă sau alta, decât pe baza unor convingeri personale. Profesorul universitar este de părere că Vlad Plahotniuc ştie că îndepărtarea sa din nucleul puterii ar face ca anchetele referitoare la forţa sa economică să înceapă. Din acest motiv, a dorit funcţia de prim-ministru, o doreşte pe cea de preşedinte, susține Radu Carp.

Portalul NOI.md îl citează pe fostul vicepremier Alexandru Muravschi, în opinia căruia la formarea Guvernului Filip va fi păstrat principiul apartenenței politice, unul apropiat algoritmului aplicat anterior, care a stat la baza formării guvernelor de coaliție după anul 2009. Muravschi notează că algoritmul simplu presupune repartizarea ministerelor proporțional cu numărul de deputați de la fiecare partid din coaliția parlamentară. Totuși, crede acesta, în Guvernul Filip, Partidul Democrat, cel mai probabil, va avea mult mai multe ministere decât ponderea numerică a deputaților democrați”.
Editorialistul Vasile Gârneț de la Ziarul Național constată că trebuie multă răbdare și măcar un dram de speranță ca să reușești să urmărești mișcarea halucinantă, schizoidă a politicienilor noștri. Transformările de la o oră la alta ale celor care au părăsit PLDM-ul și votează pentru „stabilitatea R. Moldova” , observă editorialistul, vorbesc despre comportamentul lor penibil și ilar. Unii se enervează și le reproșează vechilor colegi, rămași în opoziție, că sunt „frustrați” și că urmăresc „scopuri ascunse”. Alții se ascund pur și simplu, remarcă autorul.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG