Linkuri accesibilitate

Ștefan Creangă: „Nimeni nu ne obligă să votăm fără să cerem lucruri pentru reformă”


Interviul dimineții cu unul din deputații dizidenți din PLDM.

O majoritate coagulată mai mult cu de-a sila decât din dragoste, cum afirmă peledemiştii, va vota probabil pe parcursul acestei săptămâni un guvern ieşit din laboratorul de design politic al PD.

Ștefan Creangă
Ștefan Creangă

Ștefan Creangă, deputat PLDM, sau încă deputat PLDM, care a decis, în răspăr cu linia partidului, să sprijine acest guvern, ne va oferi explicațiile sale.

Europa Liberă: V-am prezentat corect, mai sunteți sau nu mai sunteți deputat PLDM, dle Creangă?

Ștefan Creangă: „Cu siguranță sunt… Așa cum am declarat de la bun început, sunt deputat PLDM și voi rămâne deputat PLDM, indiferent de situație.”

Europa Liberă: Dar partidul vă cam contestă, pe cei care ați reușit să vă alăturați altui grup.

Ștefan Creangă: „Exact, partidul ne contestă. La momentul actual, după controversata ședință a Consiliului Politic unde au fost manipulate cifrele pentru votarea poziției partidului, este și evident că grupul de interes din conducere, anumite persoane din conducerea partidului doresc ca opinia publică să fie infestată cu noțiunea de „excluderea membrilor partidului care nu se supun unei decizii”. Din punctul meu de vedere este ilegal.”

Europa Liberă: Vlad Filat acum de partea cui este?

Ștefan Creangă: „Nu pot să cunosc de partea cui, eu nu am nicio comunicare cu dl Filat.”

Europa Liberă: Până la urmă contează motivele pentru care vreți să votați Guvernul Filip. Puteți să ne spuneți totuși, de ce, cu riscul de a vă certa cu o parte din partid, ați decis să votați „în alb” Guvernul Filip, pentru că nu știți, de fapt, ce o să aducă în fața Dvs. ?

Ștefan Creangă: „Exact. În primul rând, vreau să menționez că este vorba doar de o expresie a formării unei majorități parlamentare. Ieri am avut o întâlnire cu candidatul Filip, unde grupul de deputați PLDM și-a expus poziția că toate cerințele înaintate pe parcursul tuturor negocierilor de către Partidul Liberal Democrat, cu excepția insistenţei pe funcția de prim-ministru, rămân în picioare la negocieri. Cerințe, care dacă nu vor fi incluse în programul de guvernare, vor fi un temei legal din partea tuturor deputaților PLDM de a nu vota Guvernul Filip.”

Europa Liberă: Adică Dvs. acum credeți că veți reuși depolitizarea instituțiilor şi alte lucruri pe care şi le-a propus la un moment dat PLDM?

Ștefan Creangă: „Cu siguranță. Şi excluderea din subordonarea politicului, şi reforma CNA, şi reforma Procuraturii, este importantă și partea economică, depășirea crizei bancare. Vom depune efort ca aceste cerințe să fie implementate.”

Europa Liberă: Dl. Filip, cum spune toată lumea, este, de fapt, „o filială” a dlui Plahotniuc. Dvs. aveți încredere că filiala dlui Plahotniuc va curma aceste mici presiuni care s-au exercitat până acum prin diferite structuri, inclusiv asupra partidului Dvs.?

Ștefan Creangă: „Eu aș putea menționa că dl Filip este exponentul Partidului Democrat, nimeni nu contestă că dumnealui reprezintă Partidul Democrat, dar în ce măsură dumnealui este exponentul dl Plahotniuc nu cunosc. Însă eu îl cunosc personal pe dl Filip, pentru că am avut onoarea să conlucrăm pe parcursul anilor fiind în Guvern, dânsul în calitate de ministru și eu fiind în echipa guvernamentală. Este un profesionist echilibrat care, de fapt, are obiectivul să ducă la bun sfârșit ceea ce își propune și să implementeze ceea ce a promis. Asta ține de onoarea dânsului. Dar, totodată, vreau să menționez că nimeni nu ne obligă să votăm sau să nu cerem anumite lucruri pentru reformă.”

Europa Liberă: Dar ce și-a propus dl Filip, ce a promis de fapt, pentru că noi nu am auzit încă aceste promisiuni, iar Dvs. ați semnat „în alb” deocamdată pentru acest Guvern? Iar dl Filip a zis că programul de guvernare se va baza pe cel al Guvernului Streleț, prin urmare nu putem să ne așteptăm să aducă noutăți absolute?

Ștefan Creangă: „Ieri am început discuția pe programul de activitate a Guvernului Filip. Materia de bază a programului de activitate a Guvernului a fost programul Streleț, pe care a existat înţelegere în cadrul alianței PD, PLDM, PL. Respectiv, la momentul finalizării primei runde de discuții pe program, noi nu am întâlnit deficiență în cerințele înaintate de către Partidul Liberal Democrat din Moldova.”

Europa Liberă: Ce vă face să credeți că Guvernul Filip va restabili relațiile cu finanțatorii externi? De unde veți lua bani, pentru că asta e întrebarea cheie? Mâine, poimâine bugetul va ajunge la fundul sacului, de unde bani?

Ștefan Creangă: „Unul dintre motivele primordiale pentru care grupul de deputați PLDM a susținut crearea unei majorități parlamentare este necesitatea de nu admite ca în Republica Moldova să nu mai fie posibil de achitat salariile și pensiile pentru cetățenii Republicii Moldova. Sigur că în cadrul întâlnirilor mele personale în calitate de președinte al Comisiei parlamentare „Comisie economie, buget și finanțe„ atât cu Fondul Monetar cât și cu Banca Mondială suportul poate fi acordat, a fost adus la cunoștință și către toată opinia publică. Suportul pentru Republica Moldova poate fi acordat dacă noi avem câteva elemente importante – stabilitatea politică, un Guvern și un guvernator, după care putem să ne așezăm la masa de negocieri cu finanțatorii externi. Același lucru l-a menționat chiar și partenerul strategic pentru Republica Moldova România că acel credit de 150 de milioane poate fi acordat doar dacă există acele trei elemente, ba și mai mult dacă există începerea discuției cu Fondul Monetar Internațional.”

Europa Liberă: Dar nu un Guvern oarecare. Dna Nuland (Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al Statelor Unite pentru afaceri europene şi eurasiatice) v-a spus acum, de la București, foarte clar: un guvern de reformatori care de bună seamă vor vrea să lupte cu corupția, vor vrea să găsească miliardul, vor curma practicile astea de îmbogățire ilicită – astea cum va proba dl Filip în fața Dvs. că le poate face ca să-l credeți?

Ștefan Creangă: „Să vă spun sincer eu nu am de gând să-mi cer să-mi probeze mie partea de integritate a dumnealui. Din activitatea pe care o cunosc că a desfășurat-o dumnealui la momentul actual este cea mai bună candidatură de compromis.”

Europa Liberă: Și e reformator?

Ștefan Creangă: „Cu siguranță este și reformator.”

Europa Liberă: Dar faptul că a promis un Guvern politic sută la sută, adică legat de mâini și de picioare, asta nu vă deranjează?

Ștefan Creangă: „Bine, puțin este deranjat sunt de acord cu Dvs., dar a alege între alegeri anticipate și un Guvern politic, deoarece cunoaștem cu toții că orice Guvern, toate Guvernele de coaliție sunt Guverne politice cu excepția României care a încercat să demonstreze că poate să fie și un Guvern apolitic - este lăudabil. Însă, în Republica Moldova, cu părere de rău, la momentul actual nu s-a putut face nimic. S-a încercat cu Guvernul Sturza, Dvs. ați văzut că nu a fost suportul politic. Atunci nu ne rămâne decât să alegem ori alegeri anticipate și, respectiv partea care din punctul meu de vedere este destul de periculoasă ca și influință geopolitică s-ar putea schimba în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dvs. salvați patria pe terenul Parlamentului, dar de ce nu salvați patria pe terenul opoziției, pe terenul acestor revendicări populare? Pentru că Dvs. spuneți că cu Guvernul Sturza nu a fost chip, pentru că trebuie să salvăm patria, dar Guvernul Sturza și societatea tot vrea să salveze patria. De ce nu găsiți limbaj comun cu această ocazie să renunțați la politizare exact ceea ce vrea PLDM? E posibil asta sau asta e fantezist?

Ștefan Creangă: „Eu cred că dacă ne uităm la realitățile politice din Republica Moldova la momentul actual nu este posibil cu părere de rău.”

Europa Liberă: Dvs. credeți că Guvernul Filip este capabil să restabilească finanțarea din partea instituțiile financiare internaționale?

Ștefan Creangă: „Cu siguranță e posibilă restabilirea relației cu Fondul Monetar. Și, în timp se va demonstra acest lucru dacă va fi votat acest Guvern. Însă, eu vreau să menționeze aici un singur lucru că toate instituțiile financiare pot să acorde suport Republicii Moldova nu mai devreme decât sfârșitul lunii aprilie.”

Europa Liberă: Și până atunci? Dvs. ați spus la o emisiune două zile în urmă că din februarie nu avem banii pentru pensii și salarii.

Ștefan Creangă: „Eu nu am spus că din luna februarie. Dacă mergem în alegeri anticipate, însă, cu siguranță începând cu luna februarie-martie noi vom avea restanțe la pensii și salarii.”

Europa Liberă: Și dacă nu-s alegeri, de unde se vor lua bani?

Ștefan Creangă: „Noi cunoaștem exact că economia Republicii Moldova a avut o descreștere, exporturile s-au diminuat, importurile de asemenea s-au diminuat, respectiv acumulările la buget diminuează. Noi nu avem buget în momentul actual. Și din momentul când nu există buget noi vom merge pe bugetul 2015 că așa prevedea legea. Atunci vedem dacă facem o analiză pe toate cheltuielile programate pentru bugetul 2015 a douăsprezecea parte și analizăm.”

Europa Liberă: Partidul Dvs. a făcut un diagnostic foarte dur: că această majoritate a fost creată prin forțarea mâinii. Dna Elena Bodnarenco (deputat PCRM) zice, și ea e om responsabil, că i s-au propus și ei bani. Noi ce să credem despre această majoritate? Ce are ea la bază?

Ștefan Creangă: „Vreau să menționez un singur lucru că decizia luată pentru a participa la guvernare nu a fost influențată de nimeni și nimic. Ba mai mult, după cum cunoașteți Dvs., organizațiile teritoriale au început să facă declarații de susținere, pentru că majoritatea organizațiilor teritoriale ale Partidului Liberal Democrat sunt pentru a negocia, a sta la masa de negocieri.”

Europa Liberă: Deci, acesta este răspunsul: adevărații alegători vor ca Dvs. să fiți pe această listă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:10 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG