Linkuri accesibilitate

Ion Păduraru își retrage candidatura la funcția de premier


Premierul desemnat al Republicii Moldova, Ion Păduraru, a anunțat vineri că-și retrage candidatura la funcția de premier ceea ce face ca și decretul prezindețila prin care fusese desemnat să fie „abrogat”.

Noua majoritate parlamentară formată în jurul Partidului Democrat avea încă de joi seară un alt candidat în persoana lui Pavel Filip. Candidaturu lui, potrivit documentului depus la președinție, este susținută de 55 de deputați, care au semnat. Politicianul democrat este ministrul în exercițiu al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și este prezentat de PD ca având șanse de a obține aprobarea Parlamentului, fiind mai puțin controversat decât precedentul candidat democrat Vlad Plahotniuc.

Între timp, Partidul Popular European, creat de fostul premier Iurie Leancă , care are trei deputați, a anunațat că „intră în opoziție ” și cere alegeri anticipate.

„Consiliul Național al Partidului Popular European din Moldova constată că această clasă politică de la guvernare s-a discreditat, iar alegerile sunt singura modalitate pentru a readuce legitimitatea și legalitatea în capul procesului politic din Republica Moldova” – se arată în comunicatul de presă al partidului.

Noul guvern trebuie să fie aprobat de Parlament până cel târziu pe 29 ianuarie, altfel președintele țării trebuie să dizolve legislativul și să anunțe alegeri anticipate.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG