Linkuri accesibilitate

CEDO și jurisprudența utilizării Internetului: cazul Bărbulescu


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Un angajat poate fi concediat dacă folosește în timpul orelor de servici Internetul pentru probleme personale.

Un angajator poate concedia un angajat daca foloseste Internetul in timpul serviciului pentru chestiuni personale.

Cu șase voturi pentru și unul împotrivă o cameră cu șapte judecători a decis la CEDO că un angajator nu violează nici un articol al Convenției pentru apărarea drepturilor omului dacă le interzice angajatilor săi să utilizeze internetul în scopuri personale în timpul programului.

Această decizie istorică, ce devine azi jurisprudență, putând așadar fi utilizată de acum încolo pentru alte cazuri similare, vine ca urmare a analizării unei plângeri depuse în anul 2008 de un cetățean român.

Bogdan Mihai Bărbulescu s-a adresat Curții Europene după ce compania la care lucra l-a concediat pentru că folosise în interes personal Internetul în timpul orelor de serviciu, fapt care încălca normele interne ale companiei, asumate, sub semnătură, de acesta.

CEDO a considerat că deși în timpul anchetei interne din cadrul companiei corespondența privată a lui Bărbulescu a fost monitorizată și analizată, instituția nu a i-a încălcat dreptul la viață privată.

Povestea lui Bărbulescu pare să fie povestea multora dintre noi: angajat din anul 2004 la o companie ca manager de vânzări, tânărul inginer a creat un cont de mesagerie pe Yahoo pentru a comunica mai ușor cu clienții. Insă în 2007 angajatorii l-au informat că i-au urmărit pentru câteva luni activitatea pe Yahoo și au constatat că a utilizat contul și în conversații private. Tânărul a negat in primă instanță, dar compania a prezentat imediat un dosar cu mesajele sale tipărite. Erau acolo toate conversațiile sale cu fratele și iubita lui pe subiecte ce variau de la sanătate la viața sexuală.

Pe 1 August 2007, Bărbulescu a fost concediat pentru încălcarea regulamentului intern. Tânărul dă compania în judecată acuzându-și foștii angajatori că i-au violat viața privată. Compania aduce însă dovezi că Bărbulescu agrease la angajare regulamentul intern al institutiei, iar justiția din România respinge cazul. În 2008 tânărul inginer depune o plângere la CEDO formulând acuzații de încălcarea articolului 8 al Convenției (respectarea vieții private și de familie, respectarea corespondenței private)

Instanța europeană respinge însă cazul în 17 iunie 2008, motivând că firma respectivă nu a violat Conventia câtă vreme a monitorizat corespondența doar pentru a vedea dacă angajatul său respectă sau nu regulamentul intern.

Bărbulescu depune o nouă plângere pe 15 decembrie 2008, adăugândde această dată și încalcarea articulului 6 al Convenției- dreptul la un proces corect, acuzând așadar justitia română de incorectitudine în analizarea cazului său.

Decizia de săptămâna aceasta a CEDO este clară și de această dată. Instanța europenă repinge cazul și dând dreptate companiei, și nu angajatului.

XS
SM
MD
LG