Linkuri accesibilitate

Poliția și protestele din Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău


Ministerul de Interne evită să spună câţi poliţişti au fost dislocaţi joi în centrul capitalei.

Pe parcursul protestelor organizate în ultimele zile în centrul capitalei au fost evitate confruntările între manifestanți, oamenii legii reuşind să ţină la distanţă taberele adversare. Observatori şi participanţi la demonstraţii, cu care a reuşit să stea de vorbă corespondenta Europei Libere, constată că lipsa incidentelor s-ar datora atât pregătirii poliţiştilor, cât şi cumpătării manifestanţilor:

Ministerul de Interne evită să spună câţi poliţişti au fost dislocaţi joi în centrul capitalei, unde s-au organizat proteste atât în Piaţa Marii Adunări Naţionale, de Platforma civică DA, dar şi în faţa Parlamentului, de Partidul Socialiştilor şi formaţiunea numită Partidul Nostru.

Şefa Serviciului de presă din cadrul Inspectoratului General de Poliţie, Tamara Procopie, a declarat Europei Libere că oamenii legii sunt gata să intervină prompt în cazul incidentelor care pot degenera;

„Sunt mobilizate suficiente forţe pregătite să facă faţă oricăror provocări şi, de asemenea, să reacţionăm la orice acţiuni ilegale care ar pune în pericol atât securitatea instituţiilor statului, dar şi a cetăţenilor”, a precizat Tamara Procopie. Reprezentanta IGP susţine că forţele de ordine sunt dotate cu bastoane de cauciuc, cătuşe şi substanţe lacrimogene.

Deşi se arată mulţumită de felul în care poliţiştii asigură securitatea protestatarilor, Inga Grigoriu, reprezentanta Platformei Civice Demnitate şi Adevăr sugerează că aceştia ar fi părtinitori când vine vorba de apărarea edificiilor, în special celor care aparţin partidelor aflate la guvernare:

„Dacă au fost provocări, ele au fost imediat anihilate chiar de ce ceilalţi protestatari. Totuşi, trebuie să înţelegem, într-un final, pe cine apără poliţia astăzi, pentru că ei sunt obligaţi să apere instituţiile de stat pentru că ei reprezintă o forţă, ei reprezintă şi ei o instituţie de stat care este menţinută din banii contribuabililor. (…) Pentru moment cele mai multe forţe sunt dislocate acolo unde este vorba de sediile PLDM, la Global Bussines Centru, hotelul Nobil e de fiecare dată plin de poliţişti. Mă rog, apoi şi Preşedinţia este apărată. Înţelegem de ce. Este una dintre cele mai distinse instituţii ale statului”.

Reporterii Europei Libere prezenţi joi la proteste au observat cordoane de poliţişti în faţa Guvernului, Parlamentului, iar mai multe patrule au vegheat ordinea publică în parcul central al capitalei. Tot aici au putut fi văzute câteva autospeciale pentru stingerea incendiilor, un echipaj SMURD şi chiar o maşină blindată.

Fostul ministru al securităţii, generalul Tudor Botnaru, un observator al evenimentelor din ultimile zile, constată că acest caracter paşnic al protestelor s-ar datora atât pregătirii polişilor, cât şi cumpătării manifestanţilor:

„Forţele de ordine sunt dotate şi pregătite altfel din toate punctele de vedere în sensul pozitiv al cuvântului. Dar şi situaţia operativă e cu totul alta, nu mai e spiritul războinic din 2009 şi în toate manifestările care se fac se pune accentul pe rezolvarea mai mult sau mai puţin a problemelor pe cale paşnică.”

Europa Liberă: De fiecare dată când am încercat să întrebăm câţi poliţişti sunt, totuşi, dislocaţi în stradă, am obţinut un răspuns evaziv. De ce atâta precauţie?

Tudor Botnaru: „Eu cred că toată lumea este mobilizată, e în stare de altertă, dar nu toţi sunt vizibili. Se urmăreşte care este situaţia operativă şi în caz de necesitate va fi umplută piaţa cu autobuze ale poliţiei şi toate forţele vor fi aduse. Situaţia este sub control şi nu miroase a conflict între manifestanţi şi forţele de ordine.”

În Piaţa Marii Adunări Naţionale şi în faţa Parlamentului, unde sunt amplasate numitele Orăşele ale Demnităţii şi cel al Victoriei, poliţiştii fac ture şi noaptea. Mai în glumă, mai în serios, protestatarii îi consideră „de-ai lor” şi buni vecini, iar la fiecare protest mulţimea scandează „poliţia e cu noi”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG