Linkuri accesibilitate

Gh. Cojocaru: „Am putea presupune că prim-vicepreședintele PD nu se poate resemna cu refuzul Președintelui”


Protestul Plaformei DA în cenrtrul Chișinăului, 14 ianuafie 2016
Protestul Plaformei DA în cenrtrul Chișinăului, 14 ianuafie 2016

Un punct de vedere săptămânal în dialog.

Gheorghe Cojocaru: „Niciodată în istoria sa recentă Republica Moldova nu s-a aflat într-o situație atât de complicată și de periculoasă ca cea cu care se confruntă la acest început de an 2016. În spațiul mediatic plutesc tot felul de scenarii, unele mai amenințătoare decât altele: despre o lovitură de stat urzită de forțe ostile din exterior, despre inițierea procedurii demiterii președintelui Nicolae Timofti, după ce acesta a respins candidatura liderului democrat Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru, despre o revoltă a străzii care ar arunca societatea în haos. În condițiile în care criza globală a afectat puternic economia națională, cu fiecare zi care trece clasa politică își arată limitele și incapacitatea de a scoate societatea din impas.”

Europa Liberă: Și această clasă politică a recunoscut de fapt că este în căutarea răului cel mai mic.

Gheorghe Cojocaru: „Să observăm că o majoritate parlamentară a existat și la momentul formării guvernului în frunte cu liberal-democratul Valeriu Streleț, însă care s-a dezintegrat la doar câteva luni de la constituire. Formarea acestei noi majorități parlamentare, mult mai eclectică sub raport doctrinar și în care, deocamdată, cel puțin, nu se regăsesc importante segmente pro-europene, poate fi, mai ales în împrejurările atât de tensionate de astăzi, poate fi un pas spre depășirea impasului politic. Dar întrebarea care se pune este cât va rezista o asemenea majoritate? Nu mai puțin important este și faptul că, sub presiunea noului raport de forțe din Parlament, liberal-democrații au recunoscut dreptul democraților de a propune candidatul la funcția de prim-ministru, astfel încât responsabilitatea pentru consolidarea noii majorități parlamentare și depășirea crizei revine, înainte de toate, Partidului Democrat.”

Europa Liberă: De ce Partidul Democrat insistă repetat asupra candidaturii lui Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru ? De ce nu propune o altă candidatură de compromis, mai ales după ce Președintele Timofti a făcut uz de dreptul său și a pus la îndoială integritatea acestui candidat?

Gheorghe Cojocaru: „Probabil, pentru că propunerea repetată a aceleiași candidaturi este conformă cu normele juridice actuale, după cum și dreptul președintelui de a se pronunța într-un fel sau altul, de asemenea, în cadrul legii, este unul perfect legal. Totodată, omului politic Vlad Plahotniuc nu i se poate refuza totuși un rol important în efortul general de reașezare după 2009 și până către 2014 a Republicii Moldova pe vectorul european, merit recunoscut și prin acordarea Ordinului Republicii de Președintele Nicolae Timofti, însă, mai curând, joncțiunea afacerilor liderului Partidului Democrat cu sfera politicii fiind cea care ridică mari semne de întrebare și valuri de dezaprobare publică.”

Europa Liberă: Vlad Plahotniuc chiar a acceptat să treacă un eventual purgatoriu. În scrisoarea pe care i-o trimite domnului Președinte Timofti își asumă angajamentul să semneze declarația de integritate, pe propria răspundere. Totuși, de ce și-ar dori atât de mult vicepreședintele democraților să ajungă în fruntea executivului?

Gheorghe Cojocaru: „Din nou, am putea presupune, răspunzând la această întrebare, că prim-vicepreședintele Partidului Democrat nu se poate resemna cu refuzul din partea Președintelui, nu poate accepta, în fond, o înfrângere publică de acest fel, planurile sale urmărind o revenire în forță în sfera politicii. Planuri care, după cum o arată cererea de ultimă oră către Partidul Democrat a deputaților liberal-democrați și neafiliați, cei care au subscris la formarea noii majorități parlamentare, de a propune un alt candidat la funcția de prim-ministru, vor putea fi date peste cap chiar din interior, ceea ce, bineînțeles, nu are cum să nu întărească poziția Președintelui Timofti de a respinge candidatura liderului democrat în baza unor argumente de natură juridică. Mingea este acum în terenul Partidului Democrat care are de ales, așa cum cereau ieri simpatizanții săi aduși de prin toate colțurile în centrul capitalei, are ce ales între „stabilitate” și ... „anticipate”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG