Linkuri accesibilitate

Ayn RAND. Revolta lui Atlas. A este A


Scriitoarea Ayn Rand (Alisa Zinovievna Rosenbaum)
Scriitoarea Ayn Rand (Alisa Zinovievna Rosenbaum)

Ultimul volum al trilogiei are nevoie de peste 600 de pagini pentru a demonta întreaga şandrama a unei societăţi bazate pe „planificarea socială & necesitatea unei ralieri unanime în sprijinul celor care planifică”

Intitulat A este A, ultimul volum al trilogiei Revolta lui Atlas, de Ayn Rand, Cartier, 2016, are nevoie de peste 600 de pagini pentru a demonta întreaga şandrama a unei societăţi bazate pe „planificarea socială & necesitatea unei ralieri unanime în sprijinul celor care planifică”, totul în numele unei „datorii patriotice”, dezavuînd totodată „epoca în care se face comerţ nu cu bunuri, ci cu favoruri”. Cel care-i dă lovitura de graţie „acestei societăţi luminate în care fiecare dintre noi e păzitorul fratelui său” este bineînţeles John Galt, omul cel mai căutat, într-un discurs radio de peste 3 ore (80 pag. de carte), din care e de reţinut:

„Viaţa omului constituie norma moralităţii (…) Fericirea reprezintă starea de succes a vieţii, suferinţa este un agent al morţii. O moralitate care îndrăzneşte să vă spună să găsiţi fericirea în renunţarea la fericirea voastră (…) constituie o insolentă negaţie a moralităţii (…) actul de faliment moral este de a-i pedepsi pe oameni pentru virtuţile lor şi de a-i recompensa pentru viciile lor (…) Nicio valoare nu este mai înaltă decât stima de sine (…); omul ştie că nevoia lui disperată de stimă de sine reprezintă o problemă de viaţă şi de moarte. În calitate de fiinţă cu conştiinţă voliţională, el ştie că trebuie să-şi cunoască propria valoare pentru a-şi menţine viaţa. (…) Acceptaţi, ca ideal moral, sarcina de a deveni un om. Răscumpăraţi-vă mintea de la casa de amanet a autorităţii. (…) sursa drepturilor omului nu este legea divină sau legea dată de Congres, ci legea identităţii. A este A – iar Omul este Om”.

Nu mai puţin spectaculoasă este traducerea discursului în fapte, preţ de alte vreo sută de pagini, în care pe de-o parte dezastrele tehnologice se ţin lanţ, iar pe de-alta cele cinci minţi luminate – John Galt, Francisco d’Anconia, Ragnar Danneskjold, Hank Rearden şi Dagny Taggart – deja proiectează viitorul în care nu va exista „nicio lege care să limiteze libertatea producţiei şi a comerţului”:

„– Drumul e curăţit, rosti Galt. Ne întoarcem în lume.

Ridică braţul şi, deasupra pământului pustiit, el făcu în aer semnul dolarului”.

18 ianuarie ’16

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG