Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: „Mișcarea PD-ului este un exemplu suplimentar de sfidare a bunului simț și a votului din 2014”


Maia Sandu
Maia Sandu

Reacția fostului ministru al educației la evenimentele de astăzi de la Chișinău.

Europa Liberă: Ați văzut ce s-a întâmplat astăzi. Vreau să ne spuneți care este părerea Dumneavoastră despre mișcarea PD-ului și refuzul președintelui?

Maia Sandu: „Mișcarea PD-ului este un exemplu nou, sau suplimentar, de tupeu, sfidare a bunului simț și de sfidare a votului din 2014. Eu personal am fost surprinsă, n-am crezut că acești oameni vor merge atât de departe, am văzut că ei sunt obsedați, sau mai bine zis această persoană este obsedată să ajungă în fruntea statului. Și m-am bucurat să aud că domnul președinte a respins această candidatură.”

Europa Liberă: Ce ar putea urma, pentru că există voci care zic că președintele riscă să fie acuzat de uzurparea puterii, de nesocotire a părerii majorității, mai ales în lumina ultimei decizii a Curții Constituționale?

Maia Sandu: „Da, există un asemenea risc. Și după câte jocuri am văzut că s-au întâmplat în Parlament în ultimul timp nu m-ar surprinde, sau nu ne-ar surprinde, dacă am asista și la o tentativă de demitere a președintelui. În același timp pentru asta platforma recent creată nu este suficientă, nu oferă suficiente voturi, și sperăm că totuși se vor găsi oameni în Parlament care se vor opune acestui scenariu care ar duce la instaurarea unei dictaturi absolute, universale. Sper să nu se ajungă acolo.”

Europa Liberă: Pe de altă parte ori Vlad Plahotniuc, ori Andrian Candu, care ar putea fi următoare candidatură propusă de PD... Unii observatori zic că e același lucru.

Maia Sandu: „Să vedem cine va fi a doua persoană nominalizată, dacă va fi, dar bănuiesc că va fi. Este adevărat că Andrian Candu este asociat cu clanul Plahotniuc și toată lumea știe că vine din aceeași familie. În cazul lui probabil sunt mai puține evidențe oficiale că ar fi fost implicat în acte de corupție, cel puțin Procuratura până acum nu le-a redat sau nu avem suficiente evidențe. Și de aceea va fi mai dificil pentru președinte să respingă această candidatură. Dar oricum eu cred că este important că candidatura lui Plahotniuc nu a fost acceptată astăzi. Era cel mai periculos scenariu.”

Europa Liberă: Doamna Maia Sandu, dacă ne uităm un pic în urmă, la crearea acestei majorități, cum explicați că a fost posibil să fie creată? Cum vă explicați intrarea în ea a celor șapte deputați liberal-democrați? V-ați așteptat, v-a surprins?

Maia Sandu: „Această platformă este o făcătură. Eu cred că noi cu toții intuiam că Partidul Democrat va vrea să facă acest joc. Nu știam în ce măsură o să-i reușească. Nu a fost atât de complicat, probabil, să rupă voturi de la comuniști, chiar dacă este foarte umilitoare această situație pentru cei care se mai consideră în Partidul Comunist.

Cred că mulți au intuit că se poate produce o scindare și în Partidul Liberal Democrat, nu știam doar cine vor fi „eroii”, acuma i-am văzut. Eu nu pot să-mi explic care ar fi argumentele, cel puțin pentru cei din PLDM, ca să facă un asemenea pas. Mă tem că sunt alte mijloace decât argumente solide folosite pentru a le atrage voturile. Și despre aceste mijloace am tot auzit de-a lungul timpului: cum sunt oamenii manipulați, cum se pune presiune sau cum sunt cumpărați. Bănuiesc că ăsta este tipul de instrument care s-a folosit și în acest caz.”

Europa Liberă: Există păreri că ar putea avea și Vlad Filat un rol în această scindare. Dumneavoastră cum v-ați uita la asta?

Maia Sandu: „Nu știu. Chiar nu știu ce să comentez, dar mă întreb ce-ar avea de câștigat Vlad Filat din această scindare. Nu-mi sunt evidente câștigurile, dar, mă rog, atâta timp cât nu știu nu pot să mă dau cu părerea.”

Europa Liberă: Mai departe, anticipate sau Candu?

Maia Sandu: „Ce este mai bine am spus-o și cu alte ocazii: eu nu văd cum, cu un asemenea Parlament, lucrurile în Republica Moldova se pot schimba spre bine, cum această guvernare poate

Pe termen mediu eu cred că alegerile anticipate sunt cea mai bună opțiune...

să înceapă să lucreze în interesul cetățeanului, așa că, pe termen mediu eu cred că alegerile anticipate sunt cea mai bună opțiune.

Evident că e nevoie de un Guvern acolo care să poată, elementar, să asigure plata pensiilor și a salariilor pentru că nu își dorește nimeni ca pe timp de iarnă oamenii să rămână fără surse de existență. Dar spuneam că un Guvern tehnocrat ar fi cea mai bună opțiune pentru această perioadă, ca în două-trei luni de zile să asigure ca funcțiile de bază ale statului să se îndeplinească. Iar un pic mai târziu sau până la sfârșitul acestui an – alegeri anticipate care ar determina schimbarea clasei politice și ar pune punct acestui spectacol în Parlament.”

Europa Liberă: Ar mai exista o versiune, un scenariu în care dacă democrații s-ar ambiționa și n-ar propune alt candidat și președintele ar propune un propriu candidat… Dacă vi s-ar propune, ați accepta?

Maia Sandu: „Nu am avut nicio discuție la acest subiect cu domnul președinte până acum și nu știu dacă asta e real să se întâmple. În general, eu tocmai am inițiat, am lansat o mișcare care să ducă la crearea unei noi forțe politice și mi-ar plăcea să pot să mă concentrez pe acest proiect.”

XS
SM
MD
LG