Linkuri accesibilitate

Vladimir Tismăneanu: „Un discurs contradictoriu fără să schimbe ceva esențial din strategia politică a lui Barack Obama”


Președintele american adresîndu-se Congresului la Washington
Președintele american adresîndu-se Congresului la Washington

Un punct de vedere despre discursul despre starea uniunii al președintelui Statelor Unite.

În ultimul său discurs despre starea naţiunii, Președintele Barack Obama a salutat puterea economică și militară în creștere și rolul de lider al Americii, dar a avertizat că încercările de a face din Statele Unite un „jandarm mondial” sunt periculoase, la fel ca și cele de a schimba ordinea lumii. Preşedintele Obama a făcut un bilanț al celor șapte ani ai mandatului său și a trasat prioritățile de durată ale țării: a lăudat progresele economiei americane - care intra în cea mai adâncă recesiune de la Marea Depresie încoace în momentul când el a preluat mandatul de la Casa Albă, iar acum este cel mai performant actor din economia globală, care e încă lentă. Președintele Statelor Unite a respins și criticile republicanilor că pe durata mandatului său America ar fi devenit mai slabă și că ar trebui să înceapă un război amplu împotriva grupării teroriste Statul Islamic. Obama a pomenit Rusia de câteva ori în discursul său, spunând că Moscova, în loc să rezolve problemele economice grave ale Rusiei, cheltuie sursele deficitare pe sprijinind anumite ţări. L-am intrebat pe profesorul de la Universitatea Maryland care este opinia sa despre acest important discurs, aproape de încheierea mandatului al democratului Barack Obama.

Un discurs cu „elemente foarte importante, mai ales în zona politicii externe”, este de părere profesorul de științe politice de la Washington.

Prof. univ. Vladimir Tismăneanu
Prof. univ. Vladimir Tismăneanu

„Am ascultat cu mare atenție, adică m-am uitat la televizor, la mesajul despre starea națiunii și cred că există elemente foarte importante acolo, mai ales de politică externă.

Evident a fost și mica gafă pe care a observat-o jurnalistul editorialist de la Washington Post, Jackson Diehl, pe pagina sa de Facebook, în care se vorbește despre statele cliente ale Rusiei și se vorbește de Ucraina ceea ce arată că speechwriter-ul în cauză nu prea înțelege ce se întâmplă în spațiul fost sovietic.

Dar lăsând acest element de o parte, nu esential, mi s-a părut foarte important mesajul care a fost adresat chiar în ziua atentatului de la Istanbul către organizațiile teroriste. Același președinte Obama care de-a lungul anilor s-a ferit să vorbească despre războiul împotriva terorii și a terorismului a spus foarte clar că avem o memorie lungă și putem să mergem până la capăt. Din acest punct de vedere dacă vrem este și un element churchillian în discursul președintelui Obama .

Pe de altă partea același Barack Obama care a avut o relația tensionată, de-a lungul celor șapte ani de președinție, în raport cu Congresul, a făcut un apel la unitate or această unitate, s-a și văzut din mimica lui Ryen și a altor republicani, nu este foarte probabilă.

Deci, un discurs contradictoriu în unele privințe, cu elemente retorice unele chiar impresionante, cum spuneam mai devreme, fără să schimbe ceva esential din strategia politică a lui Barack Obama.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG