Linkuri accesibilitate

Plahotniuc „prejudiciază imaginea Parlamentului și a Republicii Moldova”


Proteste la Chișinău împotriva nominalizării lui Vlad Plahotniuc
Proteste la Chișinău împotriva nominalizării lui Vlad Plahotniuc

Președintele Nicolae Timofti a respins nominalizarea de către PD a lui Vlad Plahotniuc pentru funcția de premier.

Presedintele Moldovei Nicolae Timofti a respins candidatura controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc şi a cerut noii majorităţi parlamentare să vină cu o altă nominalizare. Inainte ca presedintele sa ia aceasta decizie, la Chisinau au avut loc proteste însemnate la care au participat mii de oamenii, unii in favoarea omului de afaceri, altii, impotrivă. Ce urmeaza insa acum? Ce argumente pot fi folosite de democrati - care au fost vioara intii in aceasta criza politica - si care ar fi contrargumentele președintiei si ale celor care s-au opus acestei candidaturi.

Vladimir Plahotniuc la mitingul susținătorilor săi
Vladimir Plahotniuc la mitingul susținătorilor săi

Numele lui Vlad Plahotniuc a fost singurul cu care democraţii au mers la negocieri în cea de-a doua tentativă de desemnare a premierului. Asta în ciuda faptului că preşedintele Nicolae Timofti i-a avertizat anterior pe şefii de partide zise pro-europene că nu va numi vreun candidat cu problemele de „integritate”. Atunci nu s-a pomenit de Plahotniuc, dar s-a sugerat indirect că ar fi vorba de el.

Controversatul om de afaceri şi politician Vlad Plahotniuc este considerat de adversarii săi drept „păpușarul” care controlează în interes propriu multe instituții de stat.

Nicolae Timofti a invocat în decretul său prezidențial „suspiciuni rezonabile” dintr-o hotărâre a Parlamentului din 15.02.2013 că „domnului Vladimir Plahotniuc i s-a exprimat vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepreședinte al Parlamentului, aducându-i-se acuzații de implicare în activități ilegale care vin să prejudicieze imaginea Parlamentului și a Republicii Moldova”.

Nicolae Timofti a cerut majorității parlamentare ca până mâine la ora 12.00 să vină cu un alt candidat la funcția de prim-ministru, care ar corespunde criteriilor de integritate. Decizia a fost luată după o întâlnirre cu ambasadorii occidentali acreditaţi la Chişinău.

Dacă noua majoritatea nu va veni cu această propunere, ceea ce este mai puţin, probabil, potrivit unor analişti, şeful statului va nominaliza el un candidat. Ion Sturza ar putea astfel reveni în actuala conjuctură.

Unul dintre scenariile posibile e ca democraţii şi colegii lor de coaliţie să-l propună din nou pe Plahotniuc. Dar ar putea înainta şi un apropiat de-al controversatului om de afaceri şi politician, gen președintele Parlamentului, Andrian Candu, despre care s-a spus că îi este fin şi partener de afaceri lui Plahotniuc.

Versiunea Candu ar putea fi puţin probabil deoarece e văzută ca o variantă de rezervă de preluare a interimatului funcţiei de preşedinte de ţară dacă majoritatea deputaţilor vor decide că şeful statului ar fi încălcat norma constituţională şi ar putea fi iniţiată procedura de demitere a lui Timofti.

Previous Next

XS
SM
MD
LG