Linkuri accesibilitate

Rubla se depreciază, remitențele scad


În noile condiții salariale pentru moldovenii din Rusia, aceștia fie vor accepta să lucreze cu salarii mai mici, fie își vor pierde locul de muncă.

Prețul petrolului a căzut la sub $30 barilul, rubla rusească s-a depreciat continuu în raport cu dolarul. Rata de schimb este acum de circa 76 de ruble pentru un dolar. Jumătate din remiterile care ajung în Republica Moldova vin din Rusia, bani pe care muncitorii moldovenii îi trimit de cele mai dese ori în dolari. Cum se descurcă și ce efecte are devalorizarea rublei rusești asupra economiei moldovenești?

Originar din satul Sângereii-Noi, Alexandru Chironda merge cu regularitate la muncă în Federația Rusă, începând cu anul 2000. Lucrează în construcții și dacă până nu demult trimitea cea mai mare parte din salariu familiei, acum nu-i reușește, spune el. Și asta pentru că plătește pentru un dolar de două ori mai multe ruble. În ultimul an, zice el, o parte din moldovenii care lucrează în Rusia au sperat că rubla își va reveni, alții s-au conformat situației, mulți însă au revenit acasă sau sunt pe cale să o facă:

„Când primești un salariu mizerabil și când îl trimiți acasă și la noi cu toate cursurile astea, la dolar și euro, e cam puțin. E greu și cred că și mai greu o să fie. Dacă mergem înainte cu așa salariu, cred că nu mai are sens să stăm aici. Plătești apartamentul 18 mii, trebuie să mai mănânci, trebuie să pui pe telefon ca să suni acasă, și tot așa, când te uiți, din 40 de mii, 20 s-au dus, îți mai lași ție cinci, și când te uiți, ai trimis numai copeici.”

În această situație, s-au salvat, zice Alexandru Chironda, doar cei care au reușit să renegocieze plățile și să obțină un adaos la leafă. În construcții însă, spune el, muncitori vin din toate fostele Republici Sovietice și pentru că angajatorii nu duc lipsă de muncitori, nu se grăbesc să revadă salariile.

Referindu-se la noile condiții salariale pentru moldovenii din Rusia, mai mulți economiști notau că aceștia fie vor accepta să lucreze cu salarii mai mici, fie își vor pierde locul de muncă.

Alexandru Fală
Alexandru Fală

Expertul economic Alexandru Fală spune că deprecierea rublei rusești influențează direct volumul remiterilor care ajung în Republica Moldova și imediat oferta de valută de pe piață:

„La moment, undeva în jur de jumătate din remiteri vin din Federația Rusă și noi nu avem cum să nu fim influențați. Remiterile din Federația Rusă vin fie în ruble, fie în valută străină, și aici sunt două momente. Dacă ele vin în valută străină, evident că cetățenii moldoveni din Federația Rusă pot procura mai puțină valută, respectiv și în Republica Moldova vine mai puțină valută. Sau al doilea moment, dacă sunt transmise ruble din Federația Rusă, sunt remiteri în ruble, atunci la momentul repatrierii rublelor, poate fi procurată mai puțină valută din Federația Rusă.”

Incertitudinea de piața valutară rusă îi pune la încercare și pe unii exportatori moldoveni. Unul dintre ei, Victor Scutaru este printre întreprinzătorii cărora li s-a ridicat interdicția de a exporta mere în Rusia. El zice că partenerii de acolo, cer să plătească facturile în ruble, lucru ce nu convine însă producătorilor:

„Putem să trimitem mere încolo, doar că clienții nu vor că le iese mai scump. Acum s-a oprit exportul din cauza asta, că ei nu știu, se tem să ia producția. Ei o dau la realizare în ruble și până aceea întorc banii înapoi la firmă, ei de acum nu mai pot lua dolarii care vin. Acest lucru, mai mult noi îl suportăm, agricultorii care facem export. Acum ei vor ca noi să mergem la rublă, să se răsplătească cu noi în ruble, dar nouă nu ne merge cu rubla.”

Întrucât mulți dintre exportatori s-au reorientat spre piețele europene, pe segmentul de exporturi, spune expertul Alexandru Fală, economia moldovenească nu va suporta mari pierderi. La fel, opinează acesta, pentru că muncitorii moldoveni trimit mai puțini bani acasă, s-a redus ponderea remiterilor în economia Moldovei și implicit influența pe care o au acestea asupra sectorului.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG