Linkuri accesibilitate

PD propune, președintele dispune


Noua majoritate parlamentară nu renunță la candidatura omului de afaceri Vlad Plahotniuc deși a fost respinsă de președintele Nicolae Timofti.

Noua majorităte parlamentară a semnat, relatează mediile de la Chișinău, o declarație în care insistă asupra candidaturii lui Vlad Plahotniuc la funcția de premier. În document se spune că motivele invocate de președintele Nicolae Timofti pentru a respinge candidatul sunt „neîntemeiate” și că cei 56 de deputați susțin în continuare candidatura lui Plahotniuc. „Nu există… nici un motiv constituţional şi democratic pentru ca Preşedintele să nu desemneze în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru persoana care dispune de o majoritate parlamentară, fie ea adversa Preşedintelui”, se mai spune în declarație.

Președintele Nicolae Timofti a respins miercuri, 13 ianuarie, candidatura lui Vlad Plahotniuc - propusă de PD - spunând că „nu întrunește criteriile de integritate necesare desemnării sale în funcția de prim-ministru”. Într-o declarație a președinției se mai spune că șeful statului, care s-a întâlnit miercuri 13 ianuarie cu liderii democraților și liberalilor, le-a cerut să propună alt candidat la postul de premier.

Anterior, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, se declara convins că Vlad Plahotniuc, candidatul formațiunii sale la postul de premier, întrunește condițiile de integritate și că va fi acceptat de președintele Nicolae Timofti. Argumentul lui Lupu pentru candidatul partidului democrat era că nu există nici un „act legal” care să arate că Plahotniuc nu ar îndeplini criteriile de integritate, puse de președintele Timofti.

Luni, 11 ianuarie, la întâlnirea cu partidele „pro-europene”, șeful statului le spusese că noul premier trebuie să fie integru, fără „suspiciuni de corupție”.

Candidatura lui Vlad Plahotniuc a fost prezentată miercuri dimineață de Biroul politic al Partidului Democrat, la o întâlnire cu alegătorii.

La mitingul din scuarul Teatrului de Operă și Balet a luat cuvântul și Plahotniuc, care a promis că el și colegii lui le vor aduce oamenilor „bucurie și credință”.

Oligarhul devenit politician Plahotniuc este considerat de adversarii săi politici drept „păpușarul” care controlează în interes propriu multe instituții de stat.

Partidul Liberal-Democrat a criticat numirea lui Vlad Plahotniuc drept candidat la funcția de premier, numind alegerea făcută de PD „un pericol pentru stabilitatea și liniștea socială”. Criticile au fost exprimate la o conferință de presă de liderul interimar liberal-democrat, Valeriu Streleț: „Candidatul propus nu are susținerea PLDM și a fracțiunii sale parlamentare, constituind o precondiție periculoasă de concentrare excesivă a puterii într-un singur pol politic și de subordonare a instituțiilor statului.”

Liderul partidului cu cele mai multe mandate în Parlament, socialistul Igor Dodon a declarat Europei Libere că evenimentele politice de astăzi de la Chișinău demonstrează justețea opțiunii socialiștilor pentru alegeri anticipate și că ele ar trebui să aibă loc „la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie”. Fără să comenteze respingerea de președintele Nicolae Timofti a candidatului la postul de premier Vlad Plahotniuc, Igor Dodon a mai spus că socialiștii nu vor vota nici o altă propunere a noii majorități parlamentare: „Noi am spus mereu că în ianuarie suntem gata să participăm doar la o ședință a Parlamentului, anume pentru stabilirea datei alegerilor anticipate”.

Candidatul eșuat la postul de premier Ion Sturza a salutat respingerea de către președintele Nicolae Timofti a candidatului PD Vlad Plahotniuc, spunând că din decizia șefului statului „ a câștigat Republica Moldova”. Sturza a mai declarat într-un interviu acordat Europei Libere că președintele „are informații serioase” despre Vlad Plahotniuc, și implicit motive să-l respingă invocând lipsa de integritate.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG