Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi este Sorina David.

„La fel ca și anul trecut, în 2016 sistemul național de sănătate va funcționa, pentru început, în baza unui buget provizoriu, aprobat la sfârșitul lunii decembrie. Acesta include o sumă de cinci miliarde de lei, cu peste 500 de milioane de lei mai mult decât bugetul provizoriu din 2015. Din suma totală, cei mai mulți bani vor fi alocați serviciului spitalicesc – pentru care se alocă 2,3 miliarde de lei, dar și medicinei primare – care va fi contractată cu 1,5 miliarde de lei. Dezavantajate din punct de vedere financiar sunt programele naționale și serviciile de asistență medicală la domiciliu, pentru care se alocă cea mai mică sumă – dar câteva milioane de lei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:52 0:00
Link direct

Cel mai mare spital pentru copii din Moldova are doi directori, cu aceleași atribuții. Nu este o confuzie, ci o încălcare admisă intenționat de către Ministerul Sănătății. Deși responsabilii instituției de vârf în sănătate au afirmat că Marin Rotari a fost numit director interimar la Institutul Mamei și Copilului (IMC), și nu manager general, la Camera Înregistrării de Stat numele acestuia figurează ca administrator cu drepturi depline, la fel ca și Ștefan Gațcan, care acum se află în concediu de boală. Potrivit fostei administrații de la Institutul Mamei și Copilului, Ministerul Sănătății a numit de urgență un nou director al spitalului, pentru a putea modifica componența consiliului administrativ al spitalului, astfel încât să dețină majoritatea.

Spitalele republicane au încheiat anul cu datorii colosale. Potrivit unui raport publicat de Ministerul Sănătății la sfârșitul lunii decembrie, cele mai multe datorii le are Spitalul Clinic Republican – de 93 de milioane de lei. Institutul de Urgență ocupă locul doi în topul spitalelor cu cele mai mari datorii, finalizând anul cu restanțe la plata medicamentelor și la întreținere în sumă de peste 36 de milioane de lei. Centrul Republican de Diagnostică Medicală are datorii de peste 37 de milioane de lei, iar Institutul Oncologic – de 24,8 milioane de lei.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG