Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă: „Nu putem să semnăm doar aşa, pe alb”


Iurie Leanca
Iurie Leanca

Fostul premier și deputat neafiliat despre negocierile privind formarea noii majorități parlamentare.

Europa Liberă: Domnule Leancă, la rundele anterioare de consultări cu preşedintele, de negocieri în formatul acestor partide – PD, PL, PLD – aţi participat. Astăzi la consultări nu v-am văzut. V-aţi retras de la negocieri? Nu vreţi să participaţi la crearea unei majorităţi? Cum explicaţi?

Iurie Leancă: „Dacă înţeleg corect, astăzi au fost invitaţi la domnul preşedinte reprezentanţii celor care au semnat deja o declaraţie privind constituirea majorităţii. Poziţia noastră a fost una clară şi coerentă, am zis că trebuie să selectăm anumită consecutivitate a evenimentelor. În primul rând, să ne aşezăm şi să discutăm, dincolo de diagnosticul problemelor de sistem, le cunoaştem cu toţii, care sunt soluţiile, care sunt priorităţile şi angajamentele foarte clare ale viitoarei majorităţi, ale viitoarei guvernări şi după aceea să discutăm cine sunt candidaţii. De data aceasta văd, din păcate, la fel, s-a procedat niţel invers, aşa încât nu prea am avut discuţii, negocieri serioase pe aceste priorităţi, pe aceste angajamente, pe modalitatea de guvernare care trebuie să fie diferită de tot ce a fost până acum. Astfel încât am zis că nu putem să semnăm doar aşa, pe alb, ne luăm un angajament fără a şti exact care sunt paşii următori.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:11 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dar aţi fost invitat de PD să semnaţi acest angajament?

Iurie Leancă: „Am fost invitaţi, dar am spus că noi suntem în principiu interesaţi să discutăm, să negociem, dar urmând o anumită consecutivitate. Am spus dintotdeauna că ne dorim ca ţara să fie scoasă din criza profundă, ca cetăţeanul să recapete încredere, dar trebuie să respectăm, cum spuneam, această succesiune.”

Europa Liberă: Şi acum că s-a mers pe invers, ce spune pentru dumneavoastră acest fapt?

Iurie Leancă: „Să vedem ce se întâmplă mâine. Dacă cei care au constituit această majoritate sunt interesaţi să extindă această listă, dar nu e vorba doar de o chestie numerică, sper, ci de calitate, de experienţă, de expertiză. Şi sunt gata să discutăm în primul rând aceste priorităţi, după aceea să vedem cine sunt candidaţii pentru cele mai importante funcţii. Noi venim, participăm şi după aceea partidul se va pronunţa, în funcţie, iarăşi de angajamente, de candidaţi.”

Europa Liberă: Dar va exista această disponibilitate, din moment ce s-au găsit şapte sau chiar opt deputaţi liberal-democraţi care parcă v-au luat locul? Dintr-o parte cam aşa s-ar vedea.

Iurie Leancă: „Noi nu suntem în competiţie cu nimeni, nici cu liberal-democraţii. Eu pot doar regreta că liberal-democraţii, cei 18 deputaţi, nu au fost mult mai deschişi şi mai înţelepţi, până la urmă, acum mai bine de opt săptămâni, când ţara a intrat în această criză politică. Dacă ar fi avut altă atitudine, sunt convins că astăzi şi situaţia respectiv era diferită.”

Europa Liberă: Adică nu exista scindarea?

Iurie Leancă: „Nu ştiu dacă e deja formalizată această scindare sau urmează să se întâmple. Să vedem. Dar e problema acestei formaţiuni.”

Europa Liberă: Aş vrea să înţeleg mai exact această disponibilitate a dumneavoastră de a participa totuşi la discuţii mâine, eventual, dacă se iscă necesitatea? E ca şi creată deja majoritatea, nu?

Iurie Leancă: „Iarăşi, depinde de ei. Dacă au nevoie de această contribuţie a noastră, noi suntem gata să ne aşezăm să discutăm, încă o dată vă spuneam, angajamente, priorităţi, soluţii, cum implicăm resursele interne, cum implicăm factorul din afară – fără ei îmi vine greu să cred că vom putea să revenim la normalitate şi politic, dar şi financiar – dar şi pentru a antrena reformele necesare în domeniul justiţiei. Dacă va fi această deschidere, noi am spus întotdeauna că cel mai important e să asigurăm o stabilitate, dar o stabilitate previzibilă şi una axată pe reforme. În rest, urmează să vedem ce vor decide cei care au semnat această declaraţie.”

XS
SM
MD
LG