Linkuri accesibilitate

Explozia din Piața Centrală: starea răniților și reproșul socialiștilor


Primarul Dorin Chirtoacă spune că victimele vor primi ajutoare din fondul de rezervă al municipalității.

Starea pacientelor din Republica Moldova transportate duminică la Spitalul de Chirurgie plastică şi Arsuri din Bucureşti este în continuare gravă, cele trei femei fiind internate la terapie intensivă. Medicii instituţiei susţin că acestea au suferit arsuri de 30-40 la sută din suprafața corpului, două dintre victime urmând a fi operate marţi, 12 ianuarie. În ce priveşte cea de-a treia rănită, starea sa este critică, iar medicii evită deocamdată să intervină chirurgical.

Cele trei victime ale exploziei de sâmbătă, de la cafeneaua „La Soacra” din Piaţa centrală a capitalei, au fost însoţite la Bucureşti de medicul anestezist al Spitalului de Urgenţă din Chişinău. Adrian Belîi a evitat să facă pronosticuri în privinţa şanselor de supraviețuire a pacientelor, precizând că starea lor este complicată:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:28 0:00
Link direct

„Pronosticul pentru pacienta aflată în cea mai gravă stare este foarte sumbru, din păcate. Am rămas impresionat de calitatea lucrului echipei SMURD, de coordonarea şi asistenţa statului român dată la transportarea acestor paciente, inclusiv faptul că s-au blocat drumurile şi ne-au dat undă verde fără să ne oprim la spital. (…) Este destul de greu să şochezi un anestezist care lucrează într-un spital de urgenţă, dar priveliștea necesită nervi destul de tari şi este o tragedie umană foarte mare. Sper să nu mai văd asta niciodată.”

Duminică după-amiază, trei femei cu arsuri grave au fost transportate pentru tratament la Bucureşti, în timp ce alte zece victime ale exploziei de la localul din Piaţa Centrală a capitalei, toate suferind arsuri medii, au rămas să fie tratate la Chişinău.

În ce priveşte deflagraţia de sâmbătă, de la cafeneaua „La Soacra”, Procuratura capitalei a pornit pe numele administraţiei localului două cauze penale pentru încălcarea cu rea-voinţă a regulilor de protecţie şi vătămare corporală. Procurorii au stabilit că incidentul s-a datorat exploziei unei butelii de gaz din bucătăria cafenelei.

Felul în care a fost gestionat incidentul a stârnit însă nemulţumirea fracţiunii socialiste din cadrul Consiliului Municipal Chişinău. Socialistul Petru Burduja, de exemplu, i-a reproşat primarului Dorin Chirtoacă că ar fi reacţionat cu întârziere şi că ar trebui să împartă cu patronii localului vina pentru producerea incidentului:

„Această situaţie este o dovadă a faptului că actualul sistem executiv al Primăriei nu este gata să înfrunte asemenea situaţii destul de periculoase pentru societatea noastră. La etapa până a se întâmpla incidentul dat, acelaşi agent economic are minim două-trei servicii din Primărie care îl verifică dacă respectă sau nu faţă de securitatea imobilului în cauză. Astăzi, nu ştiu de ce toţi spun că nu poartă nicio vină şi că vinovat este agentul economic. Nu este corect aşa.”

Consilierii socialişti susţin că sunt gata să ofere asistenţă juridică victimelor exploziei care intenţionează să dea în judecată Primăria şi administraţia Pieţei Centrale.

Comentând incidentul, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a menţionat că, de fapt, agentul economic ar fi instalat din proprie iniţiativă butelia cu gaz în incinta cafenelei. Dorin Chirtoacă susţine că autorizaţia de funcţionare a localului prevedea utilizarea instalațiilor electrice pentru gătirea mâncării şi nu a buteliilor de gaz:

„Evident că fiecare dintre noi pe undeva nu a făcut tot ceea ce trebuie în aşa fel încât să fie evitată o asemenea situaţie, de la funcţionari până la legislaţie. Pentru că o legislaţie imperfectă care presupune anunţarea cu cinci zile înainte a oricărui agent economic că vii să faci control de tipul respectiv, presupune că el va reuşi foarte uşor să se pregătească şi să evacueze tot ce are ilegal instalat pe parcursul unui an. (…) Vom cere modificarea legislaţiei pentru a nu fi nevoie de aceste înștiințări prealabile. Da, ele poate au fost făcute pentru a preveni acte de corupţie, dar nu ai cum altfel să constați încălcări flagrante.”

Victimele care au avut de suferit de pe urma exploziei, a precizat Dorin Chirtoacă, vor primi ajutoare din fondul de rezervă al Primăriei.

Serviciul protecţiei civile şi situaţiilor excepţionale au anunţat că până la finele acestei săptămâni inspectorii instituţiei vor verifica toţi agenţii economici de pe teritoriul pieței centrale. Duminică, de exemplu, au fost controlați 50 antreprenori, iar încălcări au fost depistate în 40 dintre cazuri.

Previous Next

XS
SM
MD
LG