Linkuri accesibilitate

Conflictul Filat-Plahotniuc se apropie de sfârșit (Adevărul)


Luptele în Estul Ucrainei sunt pe cale să se reia (Evenimentul zilei)

Conflictul Filat-Plahotniuc se apropie de sfârșit și, odată cu el, și criza politică permanentă care domnește la Chișinău din 2009 încoace, arată George Damian în Adevărul. Cei doi politicieni s-au urmărit permanent unul pe altul ca doi boxeri în ring. Plahotniuc a reușit recent să-i plaseze o lovitură puternică lui Vlad Filat, care se află acum în spatele gratiilor, dar el însuși este detestat în Republica Moldova. Jurnalistul constată că presa de la București preia din stânga Prutului tendința de diabolizare a imaginii lui Plahotniuc, numai că ea forțează uși deschise. Există totuși o nuanță pe care George Damian ține să o sublinieze: „Fără Filat şi Plahotniuc nu ar fi fost posibilă schimbarea sistemului comunist varianta Voronin. Amândoi au jucat roluri fundamentale în răsucirea Republicii Moldova, scoaterea ei – cel puţin parţial – de pe orbita Moscovei, introducerea Chişinăului în aria de apropiere de Uniunea Europeană”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:15 0:00
Link direct

Iulian Chifu scrie în Evenimentul zilei că luptele în Estul Ucrainei sunt pe cale să se reia. Își întemeiază afirmația pe date furnizate de serviciul de informații al armatei ucrainene: trupe, material militar și concentrări de echipamente militare grele ar fi deja pregătite pentru lansarea de atacuri, iar parte dintre aceste detalii sunt confirmate și de OSCE. Situația din Ucraina ar fi critică, scrie Chifu, odată ce „armistițiul semnat la Minsk a depășit termenul de implementare, 31 decembrie 2015, fără ca principalele prevederi să fi fost aplicate”. „Autoproclamatele republici populare Doneţk şi Luhansk au ajuns la un efectiv militar de aproximativ 34.000 de luptători, alături de circa 7.700 de militari ai Federaţiei Ruse”, iar în zonă au fost reperate tancuri şi un sistem de rachete Buratino de provenienţă rusească, se mai arată în Evenimentul zilei.

Este posibil ca 2016 să vadă încheiat celebrul acord de liber schimb dintre Statele Unite și Uniunea Europeană, scrie Adevărul financiar. Articolul explică de unde vin obstrucțiile tradiționale: mai ales dinspre Germania, Marea Britanie, Austria, Franţa sau Belgia, şi au în vedere „riscul ca piaţa europeană să fie invadată de organisme modificate genetic, creşterea şomajului în rândul statelor Uniunii Europene sau dispariţia sistemului de sănătate de stat din Marea Britanie”. Articolul îi informează pe cititorii ziarului Adevărul că România va avea de câștigat la exportul spre America prin desființarea taxelor vamale. Beneficiile ar putea fi înregistrate în industria de încălţăminte, textilă sau ceramică, dar și în industria farmaceutică, aerospaţială, producţia de mobilă, îmbutelierea de apă minerală sau producţia vinului.

Cel puțin trei comentarii apărute azi discută pe marginea listei profesorilor universitari care au supervizat volumele semnate din pușcărie de un mare număr de condamnați pentru corupție. Între conducătorii științifici ai acestor lucrări, România liberă l-a găsit și pe profesorul Dan Dungaciu, fost consilier al președintelui interimar Mihai Ghimpu. Cătălin Cioabă o numește pe contributors această listă de cadre didactice „listă a rușinii”, iar Andrei Pleșu avertizează în Adevărul că, în curând, „vom fi o naţiune de <doctori> în toate ştiinţele şi vom face vizite de lucru în Coreea de Nord, în China, în Cuba şi în alte câteva locuri din lume unde n-a învins încă gheara capitalistă”.

XS
SM
MD
LG