Linkuri accesibilitate

Impasul economiei Chinei


În ciuda încetinirii marcate, guvernul continuă să prognozeze o creștere economică de 6.5%, anul acesta.

Economia chineza pare a fi in impas. Care sint consecintele asupra economiei globale? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Cu doar o saptamina in urma presedintele Chinei lauda cresterea economica si reformele financiare. Dar inceputul lui 2016 a adus haos, bursa chineza a scazut cu 12% si a tras dupa ea si Wall Street. Guvernul de la Beijing a incercat sa intervina pe piata pentru a stopa scaderea, dar a marit si mai mult neincrederea investitorilor.

China este unul dintre principalele motoare ale economiei globale, asta mai ales dupa crizele din Statele Unite si Europa. Economia chineza este conectata la altele in curs de dezvoltare din America Latina pina in Africa. Speranta autoritatilor este să poată stimula dezvoltarea prin consum - si nu prin productie sau exporturi.

Cresterea economica avintata a Chinei, din ultimii ani nu era sustenabila, ea era alimentata de investitii masive in fabrici si infrastructura, cu serioase probleme de eficienta si calitate. Acum guvernantii trebuie sa invete cum sa administreze declinul economic, o situatie cu care multi dintre ei nu sint familiarizati si de aici si scepticismul. In vara, regimul de la Beijin a anuntat ca va lasa moneda nationala sa oscileze intr-o mai mare masura, in functie de piata. Apoi, yuanul a capatat statut de moneda globala de schimb, un regim de elita. Dar au urmat vesti proaste.

Rezervele valutare au scazut la un nivel record. Doar in decembrie, Banca Centrala a cheltuit 100 de miliarde de dolari pentru a sprijini moneda. De aici si temerea ca Beijing-ul continua sa incerce sa influenteze cursul monedei nationale, in detrimental pietei. Ramine in picioare intrebarea cit de mare este legatura intre bursa si economia reala chineza. In ciuda incetinirii marcate, guvernul continua sa prognozeze totusi o crestere economica de 6.5%, anul acesta.

XS
SM
MD
LG