Linkuri accesibilitate

„Circul lipsei de cvorum” (Ziarul Național)


Scădere drastică a remitențelor provenite din Rusia (Mold-Street)

Într-un comentariu publicat pe adevarul.md, George Damian constată că învestirea unui nou guvern pare imposibilă, pentru că sunt prea multe tabere mici, incapabile să se așeze în mod real la masa negocierilor. Autorul susține că riscul este unul major, referindu-se aici la alegerile anticipate care, în opinia sa, pot fi câştigate cu o majoritate masivă de partea care se va dovedi cea mai agresivă şi populistă în următoarea campanie electorală.
Deutsche Welle” titrează că la Chișinău „se conturează o majoritate de buzunar”. Autorul materialului, Vitalie Călugăreanu, scrie că oricine are bani își poate „cumpăra” o majoritate în Parlamentul de la Chișinău, referindu-se aici la reluarea negocierilor pentru formarea unei noi majorități din care ar face parte PD, cei 14 transfugi comuniști, PL, PLDM și „grupul Leancă.” Potrivit jurnalistului, după boicotarea ședinței speciale a Parlamentului, la care urma să fie învestit Guvernul Sturza, sub patronajul PDM se prefigurează o majoritate de conjunctură, crede Vitalie Călugăreanu.

Editorialistul Petru Bogatu de la Ziarul Național scrie că Vlad Plahotniuc este autorul „circului lipsei de cvorum pe care l-a montat în legislativ în ziua de 4 ianuarie.” Bogatu este de părere că, totuşi, desemnarea lui Ion Sturza n-a fost zadarnică, întrucât, notează acesta, a dejucat planurile oligarhului de a ajunge premier prin intimidarea şefului statului; a oferit o alternativă electoratului proeuropean care, în urma discreditării partidelor tradiţionale; a transparentizat procesul de formare a guvernului şi semnarea de către toţi membrii lui a declaraţiei de integritate.

Portalul de știri economice Mold-street.com notează că în nouă luni ale anului trecut, valoarea transferurilor băneşti efectuate de moldovenii aflaţi peste hotare s-a diminuat cu circa 30%, față de aceeași perioadă a anului 2014. Scăderea, potrivit jurnaliștilor care citează BNM, se explică prin reducerea abruptă a volumului transferurilor de la moldovenii ce muncesc în Rusia. În anul 2014, valoarea transferurilor a constituit circa un miliard de dolari, iar în primele nouă luni ale anului 2015 aceasta s-a cifrat la 368 milioane de dolari.

Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, a scris pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice un mesaj în care se referă la absența masivă a deputaților moldoveni la ședința specială a Parlamentului, fapt care a condus la eșuarea Guvernului Sturza. „Sala de ședințe a Parlamentului pe jumătate goală sugerează că mulți dintre aleșii poporului moldovenesc nu împărtășesc sentimentul nostru de urgență cu privire la necesitatea formării unui guvern nou, ce ar putea institui reformele atât de necesare”, a menționat ambasadorul James Pettit.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG