Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitatul rubricii de astăzi este Elena Cioina.

„Jurnalista Sorina Bujarov revine astăzi pe Sănătate INFO la scandalul dintre directorul Institutul Mamei și Copilului, Ștefan Gațcan și Ministerul Sănătății. Acesta a anunțat că a dat instituția în judecată, pentru că i-a aplicat două sancțiuni disciplinare pentru aceeași abatere – lipsa medicamentelor în stocul spitalului, ceea ce este ilegal. Codul Muncii spune că pentru aceeași abatere disciplinară responsabilul poate fi sancționat o singură dată.

Managerul a primit ambele sancțiuni în 2015. Prima i-a fost aplicată de către ex-ministrul Sănătății Mircea Buga, iar cea de-a doua de către actualul în exercițiu - Ruxanda Glavan. Acum, Ștefan Gațcan contestă cea de-a doua sancțiune. Directorul IMC a mai atacat în instanță o notă informativă a Ministerului Sănătății, care anunța că spitalul are datorii extrem de mari și că ar duce lipsă de medicamente vitale. Administrația instituției a infirmat informațiile. Deocamdată, Ministerul Sănătății nu a comentat acțiunile lui Ștefan Gațcan.

Tot pe Sănătate INFO citiți retrospectiva celor mai răsunătoare cazuri de malpraxis din Moldova produse în 2015. Greșelile medicale care s-a lăsat cu demiteri și sancțiuni disciplinare au avut loc la Spitalul Municipal „Sf.Treime”. În urma unor operații la ochi, zece pacienți au rămas orbi pe viață. Un alt caz vizează un tânăr operat de apendicită la Spitalul Clinic Republican. Acesta a fost găsit mort în salon a doua zi dimineață. O parte dintre cazuri sunt investigate de către oamenii legii, altele au fost trimise în arhiva Ministerului Sănătății.

Sfârșitul de an a fost marcat de moartea Deliei Berari, o fetită de trei ani, care s-a ales cu traume grave, după ce medicul obstetrician i-a întârziat forțat nașterea. Copilul a dezvoltat paralizie cerebrală, probleme de vedere și auz. După ce a murit, părinții Deliei au decis să doneze organele sănătoase altor copii bolnavi. Cazul este investigat de Procuratura Generală. Tot în 2015, cinci doctori au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru că au admis greșeli medicale în tratamentul pacienților. Este vorba despre doi medici din Ungheni şi trei de la Institutul Mamei şi Copilului.

Ministerul Sănătății ignoră propriile regulamente. Instituția a prezentat informaţii incomplete pe pagina sa de internet despre concursul pentru funcția de director la Centrul Național de Medicină Urgentă. Se pare că pentru fotoliul de director au fost depuse trei dosare, și nu unul – așa cum se vede pe site-ul autorității în sănătate. Ministerul Sănătății a considerat însă de cuviință să publice doar cine este câștigătorul concursului, nu și numele și dosarele celor care au fost în această cursă, precum și ce punctaj a acumulat fiecare participant, așa cum prevede regulamentul privind angajarea conducătorilor instituţiilor medicale.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG