Linkuri accesibilitate

Tensiuni în Orientul Mijlociu cauzate de executarea unui cleric proeminent în Arabia Saudită


Statele Unite au exprimat îngrijorare, avertizând că execuțiile pot conduce la violente inter-comunitare.

Arabia Saudită a executat 47 de persoane si cel putin una dintre victime a aprins un nou focar de tensiune in Orientul Mijlociu. Despre ce este vorba, în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Arabia Saudita a executat simultan 47 de persoane – 45 de saudiți, un egiptean si un barbat din Ciad. Intre acestia 43 erau etnici suniți, condamnati pentru au atac Al Qaida, in regatul saudit, cu un deceniu in urma.

Patru persoane, între care si proeminentul cleric șiit Nimr al-Nimr, un critic acerb al regimului saudit, erau șiiți acuzati de amestec in atacuri armate impotriva unor politisti.

Executiile au fost facute in 12 orase. Patru inchisori au folosit plutoane de executie, restul au fost decapitari. Minia in regiune nu s-a lasat asteptata. Iranul si Arabia Saudita au rupt relatiile diplomatice. Aiatolahul iranian a amenintat cu „mînia divină”.

Fostul premier irakian, Nouri al-Maliki a prezis ca executiile vor duce la rasturnarea monarhiei in Arabia Saudita. Statele Unite au exprimat ingrijorare, avertizind ca executiile pot duce la violente inter-comunitare. Un purtator de cuvint a spus ca este momentul ca aceste tensiuni sa fie reduse, nu amplificate. El a aratat ca Statele Unite au exprimat in repetate rinduri ingrijorare cu privire la procesul juridic din Arabia Saudita si a cerut Riadului sa permita exprimarea pasnica a unor opinii, diferite de cele ale regimului. El a solicitat autoritatilor saudite sa conlucreze cu diverse comunitati pentru a reduce tensiunea.

Ministrul de externe al Uniunii Europene, Federica Mogherini a spus ca cele intimplate cu seicul Nimr ridica serioase semne de intrebare cu privire la libertatea de expresie si respectul drepturilor politice fundamentale, in Arabia Saudita, tocmai in contextul luptei impotriva terorismului.

Secretarul general ONU, Ban Ki-moon a facut apel la calm si retinere. Proteste au fost semnalate in Iran, Bahrain, zone siite din Arabia Saudita, Kashmirul Indian si Pakistan.

XS
SM
MD
LG