Linkuri accesibilitate

Belgia anulează festivitățile de Anul Nou la Bruxelles sub amenințare teroristă


Alertă într-o serie de capitale europene după atentatele din ultimele luni.

La Bruxelles au fost anulate focurile de artificii și alte festivități prilejuite de Anul Nou de teama unor posibile atacuri teroriste în „locuri cu o puternică valoarea simbolică și istorică” din oraș. Miercuri, primarul capitalei belgiene Yvan Mayeur declara la televiziunea locală că „din păcate suntem obligați să anulăm toate manifestările”.

Bruxelles, oraș cu peste un milion de locuitori și sediul celor mai importante instituții europene, este în stare de alertă din noiembrie, când s-a constatat că o parte din atentatorii de la Paris, din 13 noiembrie, veneau de la Bruxelles s-au aveau legături cu cercurile musulmane din capitala belgiană.

Atentatele de la Paris au făcut cunoscut lumii întregi cartierul Molenbeek din Bruxelles, „focar de radicalizare islamistă, unde în ultimele decenii au locuit mai mulți teroriști, de la asasinii comandantului Massoud din Afganistan, în 2001, la francezul Mehdi Nemmouche, care a ucis patru persoane în Muzeul evreiesc din Bruxelles în 2014”.

Anul trecut, peste 100 de mii de persoane s-au adunat în centrul Bruxelles-ului pentru a urmări focurile de artificii – anul acesta, a declarat miercuri primarul orașului cu „tristețe în suflet” nu putem garanta „securitatea participanților. Așa că este mai bine să nu se asumăm nici un risc”.

Marți, autoritățile belgiene anunțat reținerea a două persoane, care erau suspectate că ar pune la cale atentate în noaptea de revelion, în locul „emblematice” ale Bruxelles-ului.

Potrivit unor surse apropiate anchetei și citate de AFP, se pare că sunt persoane apropiate de un grup de motocicliști „Kamikaze Riders”, originari din Anderlech, dar cu sediul acum într-o periferie a capitalei belgiene. Pentru moment nu există nici o legătură cu atacurile de la Paris din 13 noiembrie.
Dar miercuri, la Molenbeek, poliția a reținut încă o persoană, de data această în legătură cu atacurile de la Paris.

Capitala Franței rămâne și ea în stare de alertă și a renuțat la focurile de artificii de pe Champs Elysees. Cum este însă tradiția, lumea se va aduna și anul acesta pe cunoscutul bulevard pentru a urmări un joc de lumini pe Arcul de Triumf.

Capitala Spaniei este și ea în stare de alertă .

În Turcia, poliția a arestat două persoane la Ankara, suspectate că sunt membri ai grupării teroriste Statul Islamic și că pregăteau un atentat sinucigaș de Revelion în capitala Turciei, a anunțat miercuri o oficialitate turcă. Turcia se află în stare de alertă de la atentatul sinucigaș din 10 octombrie, din fața gării centrale din Ankara, soldat cu 103 morți și peste 500 de răniți. Cel mai sângeros din istoria modern a țării. Autoritățile turce pun atentatul pe seama organizației teroriste a Statului Islamic.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG