Linkuri accesibilitate

Alexei Tulbure: „A fost un an al marilor așteptări și al șanselor pierdute”


În dialog cu un fost diplomat, ambasador la ONU și reprezentant al Moldovei la Consiliul Europei.

Comentatorul politic Alexei Tulbure, fost ambasador moldovean la ONU, fost reprezentant al Moldovei la Consiliul Europei e de parere ca alegerile anticipate sunt unica solutie pentru a fi depasita profunda criza politică de la Chișinău.

Alexei Tulbure: „A fost un an al marilor aşteptări. A fost primul an după semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi un an în care noi trebuia să începem implementarea acestui acord. Guvernarea nici nu a dat cu ochii prin aceste documente, îmi dau eu seama. Guvernarea s-a ocupat de propriile griji, care se reduceau la eforturi de a ascunde adevărul despre ceea ce s-a întâmplat cu rezervele noastre valutare.

Dar noi ştim că în timpul alegerilor parlamentare din noiembrie 2014, atunci când se vorbea despre continuarea cursului de integrare europeană, atunci când se aţâţau spiritele în privinţa unei posibile destabilizări în ţară şi pericolul unui Maidan sângeros, în cazul în care vin alte forţe la putere, se furau banii publici, se furau banii noştri din rezervele valutare. Noi aceasta am aflat pe data de 1 decembrie, a doua zi după alegeri. După aceasta au urmat trei luni de negocieri cu privire la formarea guvernului, s-a format un guvern al minorităţii, care bineînţeles că nu a avut suportul necesar politic pentru promovarea reformelor.

Noi am fost martorii adoptării unui buget prin asumare de răspundere a guvernului, tot o premieră în istoria Moldovei. După aceasta – demisia guvernului, criza politică, alegerea unui alt guvern, iarăşi demisia guvernului. Deci, a fost un an al şanselor pierdute, un an al dezamăgirilor, un an al destabilizării. Şi cauza acestei lipse de stabilitate în Republica Moldova a fost însăşi puterea şi forţele politice care se numesc guvernante.”

Europa Liberă: Această instabilitate s-a perpetuat pe parcursul întregului an. Într-un interviu cu Europa Liberă ambasadorul SUA la Chişinău zicea că anul a fost tragic pentru populaţia Republicii Moldova. Dar pentru că s-a ajuns la această criză politică profundă, cine îşi asumă responsabilitate?

Alexei Tulbure: „Toate invocările unor pericole externe s-au dovedit a fi false. Noi nu suntem afectaţi de pericole care vin din afara hotarelor ţării. Factorul destabilizator principal este calitatea guvernării, sunt partidele politice, forţele politice care se află la guvernare, ele trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în ţară, ele trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru faptul că Moldova a nimerit într-un fel de izolare financiară internaţională, pentru că noi suntem deconectaţi de la asistenţa financiară internaţională, prima dată în ultimii zece ani. Aceşti oameni sunt responsabili pentru perindarea acestor guverne.”

Europa Liberă: „Aceşti oameni” câţi sunt: unu, doi, o sută, două sute?

Alexei Tulbure: „Aceşti oameni” sunt partidele care au format această Alianţă pentru Integrare Europeană, în primul rând Partidul Democrat, Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, aceştia care şi-au asumat actul guvernării. La sfârşitul lui octombrie a fost demis guvernul Streleţ, nu prea am văzut logică în ceea ce invocau acei care au demis guvernul. Însă eu pornesc de la premisa că în condiţiile în care forţele politice care formează guvernarea nu se mai bucură de susţinerea populară, noi trebuie să mergem la alegeri anticipate. Şi această demisie apropie aceste alegeri. Încă nu e clar dacă vor fi sau nu, dar cel puţin suntem cu mult mai aproape de aceste alegeri.

Dar clar lucru că această demisie s-a produs nu pentru a apropia alegerile anticipate, dar pentru a prelua controlul total asupra ţării. Şi această demisie este opera Partidului Democrat şi în special a grupării care s-a format în jurul domnului Plahotniuc. Şi Plahotniuc este responsabil pentru ceea ce se întâmplă astăzi în ţară. Noi acum vedem încercările, prin fel de fel de tertipuri, prin decizia Curţii Constituţionale, de a-l promova pe Plahotniuc la postul de prim-ministru.”

Europa Liberă: De ce şi-ar dori domnul Plahotniuc această funcţie?

Alexei Tulbure: „Pentru că el înţelege că responsabilitatea îi revine. El înţelege că este făcut vinovat pentru starea în care se află ţara.”

Europa Liberă: Şi dacă el vrea să demonstreze cetăţenilor şi partenerilor de dezvoltare că nu este răul cel mai mare şi poate să schimbe situaţia?

Alexei Tulbure: „El a avut toate şansele să demonstreze lucrul acesta pe parcursul ultimilor şase ani, pentru că el a fost un factor foarte important de decizie în Republica Moldova. Mai mult decât atât, este o percepţie generală că dumnealui e omul care controlează practic tot ce mişcă în ţară, deşi nu deţine niciun post oficial. Este foarte grav, aceasta denotă faptul că suntem un stat capturat, suntem un stat controlat de o persoană sau de un grup de persoane care decid totul. Adică noi nu ne conducem după Constituţie, după legi, după regulamente, dar ne conducem de cu totul alte reguli, instituţiile statului apleacă urechea la indicaţiile care vin din anumite centre de luare a deciziei obscure, dar nu se conduc de prevederile legislaţiei.”

Europa Liberă: Şi acum, dacă se constituie această majoritate parlamentară confortabilă, ce se întâmplă mai departe?

Alexei Tulbure: „Majoritatea poate să se constituie. Eu o numesc majoritate matematică. Majoritate politică se constituie în urma alegerilor. Şi majoritatea, care are dreptul să înainteze un candidat la postul de prim-ministru şi să formeze guvernul, are pentru aceasta girul alegătorului. Majoritatea care se va forma acum nu are mandatul alegătorilor pentru formarea guvernului. Această majoritate este formată din oameni care nici nu mai reprezintă niciun partid. Mă refer în primul rând la aceştia 14, mă refer la grupul Leancă care s-a desprins din PLDM şi a devenit partid, dar ei nu au încă votul popular în calitatea de Partid Popular European. De aceea această majoritate tot este o majoritate capturată care, în linii mari, este formată prin mijloace ilegale, prin şantaj, prin ameninţare şi corupţie. Şi această majoritate cât de absolută nu ar fi, folosind terminologia Curţii Constituţionale, nu are dreptul nu că moral, moral e absolut evident că nu are dreptul, dar nu are dreptul legal să înainteze o persoană la postul de prim-ministru.”

Europa Liberă: Şi dacă ei totuşi se legiferează în Parlament?

Alexei Tulbure: „Se legiferează, ei semnează fie un acord de constituire, fie semnează o scrisoare adresată domnului Timofti cu solicitarea sau revendicarea de a fi înaintat fie Plahotniuc, fie cineva dintre ai lui în calitate de candidat la postul de premier. În cazul acesta Timofti, preşedintele ţării...”

Europa Liberă: …e strâns în uşă?

Alexei Tulbure: „...într-un fel e strâns în uşă, însă el are argumente legale să nu accepte această candidatură şi să înainteze o altă candidatură decât cea care va fi înaintată de majoritate.”

Europa Liberă: Şi atunci vor merge deputaţii cu o altă sesizare la Curtea Constituţională.

Alexei Tulbure: „Atunci deputaţii vor merge cu o altă sesizare la Curtea Constituţională. Cu această sesizare poate să meargă şi preşedintele şi să ceară interpretarea Curţii a situaţiei când este înaintată o persoană care este bănuită de corupţie. Pentru că noi am avut precedentul deciziei.”

Europa Liberă: Şi dacă vin cu altă candidatură decât cea a domnului Plahotniuc?

Alexei Tulbure: „Lasă să vină cu alta. Şi în cazul acesta domnul preşedinte Timofti va considera este demnă acea candidatură pentru a fi înaintată sau nu. Dar vă spun, încă o dată, este un obstacol fundamental, cu cine n-ar fi venit această majoritate, această majoritate este anticonstituţională, pentru că a fost creată pe căi anticonstituţionale.”

Europa Liberă: Pe acest fundal, pot creşte tensiunile în societate?

Alexei Tulbure: „Absolut.”

Europa Liberă: Pentru că s-au temperat protestele stradale.

Alexei Tulbure: „S-au temperat pentru că e iarnă. S-au temperat pentru că aşa este logica protestelor, atunci când ele sunt ignorate şi nu există potenţial mai mare pentru a amplifica protestele. Dar acţiunile iresponsabile ale aşa-numitei majorităţi care se creează acum pot provoca nemulţumiri foarte mari în societate şi noi putem să ne aşteptăm la proteste în masă care vor avea loc în stradă. Adică, noi suntem într-o situaţie când în societate poate să izbucnească nemulţumiri sociale foarte mari.”

Europa Liberă: Dar acum pentru Republica Moldova ar fi totuşi mai favorabil să fie creată această guvernare, să vedem încotro duce Republica Moldova sau totuşi e mai bine să se ajungă la anticipate?

Alexei Tulbure: „În astfel de condiţii, noi trebuie să mergem la alegeri anticipate. Pentru că atunci când partidele guvernante, să le numim aşa, au sub 10% suport popular, aceste partide sau acest Parlament în genere nu mai poate crea...”

Europa Liberă: Aceasta arată doar sondajele de opinie. Realităţile până la data alegerilor pot fi altele.

Alexei Tulbure: „Noi am avut un an, am urmărit pentru ce sunt capabile aceste partide. Să le mai dăm un an? În anul acesta a degradat situaţia social-economică în ţară: noi suntem în izolare financiară şi suntem în faţa unei crize profunde financiar-economice, noi suntem în faţa crizei neplăţii pensiilor, salariilor ş.a.m.d. Plus la toate, dacă să judecăm din altă perspectivă, din perspectiva interesului geopolitic, pentru că toată lumea este preocupată de treaba aceasta...”

Europa Liberă: Discută şi despre aceasta…

Alexei Tulbure: „...noi avem deja alternative pe stânga, pe dreapta. Pe dreapta noi avem Partidul „DA”, avem partidul condus de Maia Sandu care va apărea fie în forma unui nou partid, fie va prelua şi ea o organizaţie politică. Probabil ceva se va întâmpla cu PLDM, care dă dovadă de principialitate acum şi tărie de caracter. Să vorbim mai simplu, oamenii care cred în integrarea europeană şi vor continuarea acestui curs au pentru cine vota. Şi aceasta e situaţia alta decât am avut-o în noiembrie 2014. Avem pe stânga două partide tot relativ noi – Partidul Socialiştilor şi Partidul Nostru – care oferă posibilitatea de a se regăsi pentru acei care cred în altceva.”

Europa Liberă: Domnule Tulbure, aţi spus că Moldova trebuie să-şi caute duşmanii pe interior şi să nu-i mai bănuiască pe cei din afara ţării. Aici, pe interior, cei de dreapta zic că duşmani sunt cei de stânga. Cei cărora nu le place o idee, o convingere a cuiva imediat îl cataloghează pe acela ca duşman. Şi va continua şirul de a fi numiţi duşmani cei care merită şi cei care nu merită.

Alexei Tulbure: „Eu aş fi preferat lumea să nu se numească duşmani, dar oponenţi. Dar aceasta e o situaţie pe care o putem întâlni oriunde. Oponenţii politici se numesc, se atacă.”

Europa Liberă: A crescut sentimentul de ură, de neîncredere.

Alexei Tulbure: „Corect. La aceasta s-a contribuit prin ceea ce a făcut puterea, prin organizarea unor campanii de isterizare a societăţii, prin stigmatizarea anumitor grupuri sociale, prin aruncarea în spaţiul public a unor sperietori, care până la urmă s-au adeverit a fi false. Aceasta s-a întâmplat pentru că aşa a procedat clasa politică, aşa a procedat puterea. Noi trebuie să schimbăm regulile de joc. Noi avem tot dreptul să numim ideile unor altor oameni idei proaste, să nu-i iubim, să-i catalogăm şi ei au dreptul, respectiv, să ne catalogheze. Dar toate aceste lucruri trebuie să se întâmple în cadrul legal, în limitele anumitor reguli ale unui joc politic. Noi trebuie să respectăm aceste reguli. Noi trebuie să înţelegem că numai prin proceduri democratice putem depăşi anumite crize. Noi suntem acum într-o criză care poate fi depăşită numai pe cale democratică şi această cale sunt alegerile. Noi trebuie să înţelegem că, dacă vrem alegeri liberi, nu e de a ajuns de schimbat CEC, dar în cazul nostru aceasta e o condiţie indispensabilă.”

Europa Liberă: …componenţa Comisiei Electorale Centrale.

Alexei Tulbure: „Dar noi trebuie să demonopolizăm şi mass-media. Ar fi trebuit să intervină acelaşi CCA, noi vedem că şi CCA este un organism capturat. Misiunea de a reveni la normalitate îi aparţine societăţii, fie noi insistăm prin instituţiile societăţii civile, noi protestăm, ieşim în stradă, cerem schimbări. Vedeţi că ceva se întâmplă, omul pe care noi l-am patru ani „raţă mută” şi el nu a reuşit să câştige simpatiile nimănui în ţara aceasta, acum dă dovadă de principialitate şi curaj.”

Europa Liberă: Vă referiţi la şeful statului?

Alexei Tulbure: „Mă refer la Timofti, faţă de care nu prea am simpatie, însă acum vreau să-l încurajez să continue să facă ceea ce face şi la urmă, la sfârşitul mandatului să dea dovadă de demnitate şi de comportament al unui şef de stat. Pentru că aceasta necesită şi ţara, şi societatea, şi situaţia.”

XS
SM
MD
LG