Linkuri accesibilitate

Presa românească: bilanțuri 2015 și prognoze


Ca la fiecare sfârșit de an, analiștii pun față în față tabloul ultimelor 12 luni cu ceea ce se profilează pentru următoarele. Iulian Chifu se oprește în Evenimentul zilei la dosarul complicat al Ucrainei, care întâmpină 2016 dintr-o „postură complicată”. Conflictul din Donbas e departe de a se fi stins. Acolo, scrie Chifu, forțele ruse avansează pas cu pas, „sub radar”, către Mariupol. Analistul de la Evenimentul zilei crede că Ucraina va cunoaște o relansare a războiului anul viitor, odată ce Rusia nu și-a mai ascuns sub negări prezența militară în regiune. Deși are acum o armată mai bine echipată și mai organizată, decalajul la nivel militar dintre Kiev și Moscova rămâne enorm. Tabloul pesimist e completat printr-o referire la disputele din interiorul coaliției de guvernare de la Kiev.

În analiza pe care o semnează pe site-ul contributors, Valentin Naumescu se referă la situația globală, care trebuie privită din punctul în care anul 2015 a adus-o: anula accentuat conflictele, crizele, tensiunile, dilemele dar şi potenţialul marilor schimbări din sistemul relaţiilor internaţionale, fiind în esenţă un an al agravării problematicilor de pe agendă, al blocajelor formulelor consacrate şi al căutărilor de soluţii dincolo de cadrele uzuale”. Problema cea mai acută a fost conflictul din Siria, care a luat o turnura încă mai gravă, spune Naumescu, după implicarea Rusiei la sfârșitul lui septembrie. 2016 nu e așteptat cu clarificări majore. Totuși, alegerea unui nou președinte al Statelor Unite, un posibil acord legat de Siria, referendumul pe care Marea Britanie îl va organiza ca să hotărască dacă rămâne sau nu în Uniunea Europeană se numără printre punctele de care se pot lega unele vagi speranțe. În general, acest moment de bilanț este grevat de erodarea puternică, și mai ales în spațiul european, a autorităţii şi credibilităţii partidelor politice istorice și a altor structuri ale statului tradițional. Se văd adesea decredibilizate chiar state întregi, ceea ce, spune Valentin Naumescu, poate face loc unor noi actori, încă invizibili, pe scena politicii globale.

Hotnews a ales să publice o sinteză de politică internă. 2015 rămâne amprentat de tragedia „Colectiv”. Tragicul incendiu dintr-un club bucureștean a accelerat, arată Iulia Roșca, expresia nemulțumirii publice. A căzut un guvern, s-a instalat un altul, nepolitic, iar principalele partide caută din răsputeri să se adapteze. Ceea ce se vede e însă un zig-zag de măsuri, cel mai adesea decorative, sub care funcționează pe mai departe puternice interese politice legate de anul electoral 2016.

Guvernul tehnocrat de la București e deja pândit de cele mai rele intenții, din toate direcțiile politice, arată Iulian Leca pe site-ul ziare.com. În opinia sa, echipa condusă de Dacian Cioloș nu prea face eforturi să contracareze tendința, dovadă că deja a închis ochii la măsuri populiste riscante din punct de vedere economic: tot felul de pensii speciale și substanțiale majorări de salarii în sistemul bugetar. Ioana Ene-Dogioiu, de asemenea de la ziare.com, reamintește o dată mai mult că independența procurorilor anticorupție este miza cea mare. Or, scrie ea, „clasa politica ar fi dispusă la orice pentru a domoli anticorupția.”

XS
SM
MD
LG