Linkuri accesibilitate

O listă de provocări ale anului 2016 identificate de experți ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei (Adevărul.md)


Confederația Națională a Patronatului în favoarea unui nou guvern (Ziarul Național).

„Adevărul.md” publică o listă de provocări ale anului 2016 identificate de reprezentanţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Una din cele mai mari ţine de „calitatea” guvernării, cred cercetătorii moldoveni. „Lipsa consensului pentru formarea noului guvern în termeni rezonabili, consecinţele apărute privind aprobarea bugetului ţării, politica valutară, sectorul financiar-bancar, neîndeplinirea promisiunilor electorale privind depolitizarea organelor de drept, mimarea reformelor în justiţie, Procuratură, toleranţa corupţiei pot genera nemulţumirea şi frustrarea cetăţenilor, detaşarea partenerilor europeni, instabilitatea socială şi politică”, se arată în comunicatul Academiei citat de publicaţie.

În acelaşi timp, savanţii vorbesc şi despre alte riscuri şi dificultăţi care îi aşteaptă pe moldoveni anul viitor, cum ar fi alegerile parlamentare repetate sau anticipate „cu riscul unor derapaje radicaliste”, neconfirmarea vectorului european la nivel de comunităţi sau impactul crizei din Federaţia Rusă asupra Republicii Moldova. Academia de Ştiințe a Moldovei mai relevă şi pericolul războiului din Ucraina prin „extinderea focarului alimentat de ambiţiile expansioniste ale Federaţiei Ruse”, precum şi cel legat de păstrarea neutralităţii prin riscul secesionării raioanelor de est şi staţionarea armatei ruseşti.

Potrivit prognozelor oamenilor de ştiinţă, 2016 ar putea aduce escaladarea conflictului îngheţat de la Nistru, politizarea relaţiilor interetnice, speculaţiile lingvistice, istorice, privind identitatea, care pot tensiona coeziunea interetnică şi socială şi pot duce la conflicte. Savanţii consideră că alte provocări în 2016 ţin de reforma administrativ-teritorială, devalorizarea leului, depenedenţa de resursele energetice ruseşti şi perpetuarea crizei demografice. Un alt aspect analizat de reprezentanţii Academiei de Ştiințe a Moldovei ţine de interferenţa politicului cu businessul, cu sectorul economic tenebros, cu oameni de afaceri compromişi, dar şi de fenomenul corupţiei care va submina autoritatea instituţiilor statale şi diminua încrederea cetăţenilor în autorităţi şi în lege, va reţine investiţiile.

Criza politică generată de ambiţiile politicienilor a agravat situaţia economică a ţării şi tergiversează reformele necesare societăţii, în special cele destinate mediului de afaceri, se arată pe de altă parte într-un comunicat difuzat de patronate şi preluat în ediţia de pe internet a Ziarului National. Numirea unui nou guvern ar pune capăt instabilităţii existente, susține comunicatul Confederaţiei Naţionale a Patronatului, care se arată îngrijorată totodată de faptul că nici în luna decembrie nu sunt prezentate pentru discuţii publice proiectele politicilor bugetar-fiscale, iar criza de ordin politic riscă să arunce ţara în haos, mai ales că politicienii au ignorat și în acest an necesitățile populației, inclusiv ale antreprenorilor.

Patronatele mai susțin că antreprenorii sunt într-o stare de asediu, agenda publică este dominată de conflicte de ordin politic, mesaje populiste de natură preelectorală, iar mediul de afaceri – generatorul principal al surselor de venit ale statului, este lăsat pradă abuzurilor de tot felul ale autorităţilor şi funcţionarilor săi. „Solicităm instituirea unui moratoriu în războiul politic şi numirea unui guvern profesionist, agenda căruia ar fi ocupată doar de măsuri de depăşire a crizei şi relansare a economiei”, cer patronatele din Republica Moldova.

Fostul viceprim-ministru, ministru al Economiei, Alexandru Muravschi, demască o făcătură a așa-zișilor trolli care îl acuză pe premierul desemnat, Ion Sturza, că ar fi dat pe bănuți Fabrica de ciment de la Rezina unei companii franceze, lăsând astfel fără lucru 500 de oameni, arată într-un alt articol Ziarul Naţional. „Am câteva observații de făcut”, scrie Muravschi citat de publicaţie. „Trollul scrie că privatizarea fabricii a avut loc în perioada în care prim-ministru era Ion Sturza, iar șef al Departamentului privatizare – Vlad Filat, în realitate Filat era pe atunci ministru de stat, șef la privatizare era Alexandru Oleinic, iar superiorul lui eram eu, în calitate de ministru al Economiei.” Muravschi își amintește cum a întreprins o vizită la acea fabrică și a găsit-o într-o stare de degradare de nedescris. „Care 500 de lucrători? Câțiva oameni care hoinăreau pe teritoriul mort. Era clar că, dacă nu vom găsi un investitor, uzina putea fi făcută una cu pământul”, descrie situația fostul oficial. Muravschi face precizări și despre dezvoltarea de mai departe a fabricii, după venirea investitorilor. „Eu nu am „cartușe”, doar „obuze”. Alexandr Muravschi le are. Mulțumesc!”, a comentat Ion Sturza la explicația dată de fostul său adjunct.

Deschide.md reia interviul premierului desemnat, Ion Sturza, de la Radio Europa Liberă cu următoarea introducere: revoluţie sau reaşezare în forţă a elitelor politice, care vor trebui să aibă grijă şi de popor. Acesta e pronosticul pentru următoarea perioadă, pronunţat de Ion Sturza, candidat la funcţia de prim-ministru. Politicianul are sarcina să deschidă un culoar pentru oamenii oneşti, care sunt sau care urmează să vină în politică şi face, cu ocazia acesta, o aluzie transparentă la perspectiva sistemului oligarhic din Republica Moldova: „Dacă nu se întâmplă lucrurile acestea paşnic, atunci când se termină plăcinta şi nu e ce de mâncat, elitele vin şi iau lingura la cel care mănâncă”.

O altă declaraţie a premierului desemnat citată pe larg de presă este cea că nu are de gând să accepte armistiţii cu sistemul oligarhic, ci să distrugă acest sistem care s-ar fi născut, la părerea sa,încă în anii 90. Declaraţia a fost făcută la întrevederea cu rectorii universităţilor din Republica Moldova. „Războiul lor nu este războiul nostru, al cetăţenilor Republicii Moldova. Nu am de gând să mă implic în războiul lor. Eu am de gând să depun eforturi ca să distrugem acest sistem oligarhic care nu s-a născut în 2009. El s-a născut la începutul anilor 90. Eu sunt martorul şi o victimă a sistemului din 90, care s-a perpetuat până în zilele de astăzi, în noile guvernări. Eu nu o să accept un armistiţiu de dragul armistiţiului. Dacă nu spargem această matrice, dacă nu facem altfel de ţară, altfel de politică, am sfeclit-o rău. În faza lui, terminală sper, acest sistem a privatizat funcţiile de bază ale statului. Ştampila, semnătura şi drapelul Republicii Moldova sunt astăzi private şi sunt utilizate în spălări de bani, trafic, crimă organizată şi alte lucruri. De-ar şti oamenii ce se întâmplă în realitate... Deci niciun fel de armistiţiu”, a declarat Ion Sturza.

RFI a întrebat-o într-un interviu pe Maia Sandu ce schimbari ar propune din functia de presedinte de partid. Răspunsul a fost că primul lucru care trebuie schimbat în Republica Moldova ar fi Parlamentul. Potrivit ultimului Barometru al Opiniei Publice, realizat de IPP, cei mai multi cetățeni și-ar dori ca Maia Sandu să fie premier al Republicii Moldova, precizează publicaţia. În vara acestui an, ea a fost nominalizată de liberal-democrați pentru funcția de prim-ministru, dar respinsă de democrați și liberali.

Analistul politic Ion Tăbârţă îşi publică pe politicon.md opinia despre erorile de calcul ale dlui Plahotniuc. După părerea sa, în primul rând acesta ar fi subestimat PLDM-ul, iar în cel de-al doilea - pe şeful statului. Strategii lui Plahotniuc au considerat că, odată cu arestarea lui Filat, vor dilua rapid PLDM-ul, dar acest partid s-a comportant imprevizibil, strângându-şi rândurile şi acţionând în spiritul „mâinilor dezlegate”. A doua eroare ar fi fost cea de a-l considera pe Nicolae Timofti un preşedinte „cuminte”, chiar „mut”, în timp ce acesta nu s-a lăsat intimidat şi l-a dejucat pe Plahotniuc desemnându-l pe Ion Sturza.

XS
SM
MD
LG