Linkuri accesibilitate

Tiraspolul minimalizează rolul Chișinăului în extinderea Zonei de comerț liber cu UE asupra regiunii transnistrene


Tiraspolul minimalizează rolul Chișinăului în ceea ce numește „extinderea regimului de comerț fără taxe cu Uniunea Europeană pentru întreprinderile transnistrene”.

Pretinsul ministru de externe al regiunii separatiste Vitali Ignatiev a spus, la un post de radio local, că pentru a se ajunge la această înțelegere, Tiraspolul a purtat un dialog de 3 ani cu Bruxellesul.

„Partenerii noștri moldoveni încearcă să prezinte această înțelegere ca pe o inițiativă a părții moldovene, coordonată cu Transnistria și adresată UE. În realitate, este o încercare de a arăta bine și de a-și etala eforturile diplomatice”, a spus Ignatiev.

Joi, 24 decembrie, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat decizia Consiliului de Asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova prin care Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC) se extinde de la 1 ianuarie 2016 pe întregul teritoriul Moldovei, inclusiv în regiunea transnistreană.

Tiraspolul a respins constant propunerea de a se alătura la această zonă, spunând că este orientat politic spre Rusia, dar a continuat să beneficieze, ca o excepție, de facilitățile oferite de UE - așa numitele Preferințe Comerciale Autonome - care vor expira la sfârșitul anului 2015.

Circa 34% din exporturile regiunii transnistrene ajung în țările UE, iar peste 40% sunt absorbite de R.Moldova, în timp ce volumul comerțului cu Federația Rusă este de numai 7,5%.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG