Linkuri accesibilitate

România încetinită de tipul de politică făcut la Cotroceni și, mai nou, la Palatul Victoria (A. Pora/„22”)


Anul în care politicienii și-au legiferat cele mai mari avantaje obținute vreodată (Evenimentul zilei).

Hotnews.ro a anunțat într-o știre intenția fostului ministru al educației din Republica Moldova, Maia Sandu, de a fonda un partid. Deocamdată este vorba de o mișcare politică. Hotnews.ro precizează că Maia Sandu ocupă locul trei în preferințele alegătorilor din Moldova și că în ultimii ani țara cunoaște o neobișnuită efervescență: apar partide noi și mișcări de disidență în interiorul partidelor consacrate, iar sondajele de opinie indică o scădere dramatică a încrederii alegătorilor în partidele politice tradiționale.

România pare însă, dimpotrivă, încetinită de tipul de politică făcut la Cotroceni și, mai nou, și la Palatul Victoria, arată Andreea Pora într-o analiză apărută în revista 22. Dacă președintele s- a mulțumit să repete că dorește să facă lucrurile așezat, „ardelenește”, guvernul de tenocrați condus de Dacian Cioloș i se pare analistei de-a dreptul „încorsetat și timorat de partide și de Parlament.

Vrea cu obstinație să fie neconflictual, mergând astfel în siajul politicii prezidențiale, deși exact man­datul limitat și apropierea alegerilor i-ar per­mite abordări frontale și curajoase”. Pora observă că și modelul neconflictual al președintelui riscă să fie o abordare nepotrivită (nu va avea la dispoziție numai guverne de tehnocrați, în cele două mandate prezidențiale la care poate spera), dar în privința premierului Cioloș lucrurile arată chiar mai ciudat. Premierul și miniștrii săi ar putea lua în acest an de până la alegerile parlamentare măsuri de reformă radicală, tocmai pentru că sunt neînregimentați politic, deci nu-și decontează deciziile la nivelul voturilor din toamnă. Cu o singură condiție: să fie cu adevărat neînregimentați. Dacă nutresc fie și numai intenția de a intra în vreun partid politic la alegerile următoare, marja lor de independență este drastic restrânsă.

Desigur, zvonuri de acest tip curg dinspre adepții fostului premier Victor Ponta, arată autoarea analizei din 22. Andreea Pora este convinsă că acel consens atât de drag președintelui Klaus, prin care PSD și PNL s-ar menține într-un echilibru confortabil, va fi în curând aruncat în aer de social-democrați. Se pricep foarte bine să o facă. Dacă președintele chiar vrea să-i salveze politicește pe liberali, are la dispoziție două soluții: să impună reformarea partidului sau o guvernare în forță a lui Dacian Cioloș.

Primul an de mandat al președintelui Klaus Iohannis coincide și cu anul în care politicienii și-au legiferat cele mai mari avantaje obținute vreodată, arată Mircea Marian în Evenimentul zilei. Clasa politică a început timid, prin tatonări. Mai întâi a dispus reintroducerea pensiilor speciale pentru magistrați și militari, avantajați fiind aici și foștii securiști sau milițieni din perioada comunistă. Cum nu a fost nicio reacție de respingere la nivelul societății, s-a mers mai departe, din ce în ce mai apăsat: în vară, când lumea era în vacanță, s-au aprobat salarii mărite cu 350% pentru președinte, premier și miniștrii. Apoi o majorare substanțială și pentru angajații structurilor centrale, Președinție și Guvern. Deci, scrie Mircea Marian, „după drama Colectiv nu s-a întâmplat nimic”.

XS
SM
MD
LG