Linkuri accesibilitate

Dosarul asasinilor


Soldați ucraineni capturați de separatiști, înaintea unui schimb de prizonieri, regiunea Luhansk, 29 octombrie 2015
Soldați ucraineni capturați de separatiști, înaintea unui schimb de prizonieri, regiunea Luhansk, 29 octombrie 2015

O parlamentară poloneză a adunat dovezi cu privire la crimele săvârșite împotriva militarilor ucraineni în Donbas.

Deputatul în Seimul polonez din partea partidului de guvernare „Lege și Justiție”, dna Małgorzata Gosiewska a publicat raportul „Crimele de război rusești în Ucraina de est în 2014”. La începutul anului viitor dosarul care conține mărturii cu privire la omoruri, tortură și tratamente inumane aplicate militarilor ucraineni în timpul conflictului din Donbas va fi transmis Curții internaționale de la Haga. Malgorjata Gosevska a răspuns întrebărilor corespondentului Radio Svoboda, Alexei Dzikavițki.

Europa Liberă: Doamna deputat, de ce anume dumneavoastră, cu ajutorul voluntarilor, v-ați apucat de elaborarea acestui document?

Małgorzata Gosiewska
Małgorzata Gosiewska

Małgorzata Gosiewska: „Cineva trebuia să o facă! Mă ocup de ceva vreme de chestiuni legate de politica estică și, în virtutea unor cauze evidente, în ultimii ani interesul meu este orientat în principal către subiectul ucrainean. Am fost personal pe Maidan, m-am întâlnit cu luptătorii din brigăzile de voluntari în zonele de acțiuni militare din estul Ucrainei și, vrând-nevrând, am dat și de oameni care au revenit din prizonierat. Aceștia îmi povesteau experiențele prin care au trecut. Am început să caut mai multă informație pe marginea acestui subiect și am constatat că nimeni nu se ocupă de colectarea de informații pe acest subiect. Cu acești oameni nu discută nimeni, nimeni nu îi ajută din punct de vedere medical, psihologic, material. Dar, în primul rând, nimeni nu se ocupă de colectarea de informații, foarte valoroase inclusiv din punctul de vedere al acțiunilor militare și al serviciilor de inteligență. Pentru că un om care a reușit să se rupă din prizonierat deține un bagaj solid de informații, dar nimeni la Kiev nu era interesat de asta. Cu regret trebuia să constat că statul ucrainean nu era interesat nu doar de soarta militarilor săi, dar nici de lucrurile pe care aceștia voiau să le spună. Foștii prizonieri cădeau în stări și mai traumatizante. După câteva luni de astfel de viață aceștia nici nu mai vroiau să vorbească și să spună nimic.”

Europa Liberă: În raportul Dvs. sunt prezentate interviuri cu mai bine de 60 de foști prizonieri militari. De ce aceștia apar ca numere, cu pseudonime, fără nume?

Małgorzata Gosiewska: „Pseudonimele sunt folosite în acea versiune a raportului care este accesibilă publicului larg, acest lucru s-a făcut din considerentul de asigurare a securității foștilor prizonieri. Însă înainte de fiecare interviu interlocutorii mei se prezentau și versiunea raportului cu numele complete va fi transmisă la Haga. Pentru Curtea internațională acest lucru va conta și sper că acolo mărturiile foștilor prizonieri militari vor fi luate foarte în serios. Respondenții mei înțelegeau foarte bine ce fac și pentru ce este elaborat raportul.

Sper sincer că publicarea acestui raport despre lucruri inimaginabile, demonice, care s-au produs și continuă să se producă în Donbas va duce la sensibilizarea oamenilor și la faptul că și mai mulți dintre cei care au avut de suferit vor vrea să-și spună povestea. Mai este timp – documentul va fi transmis la Haga la sfârșitul lunii ianuarie, așa că l-am putea completa și cu alte mărturii.

Europa Liberă: Încerc să traduc din mers din engleză un fragment din mărturiile prizonierului cu numărul de cod C43: „Cei care nu erau răniți erau imediat împușcați în picioare. Unul din militari s-a apropiat de Sașa și a început să-l lovească cu patul armei în cap. Craniul a crăpat, dar Sașa era încă în viață. L-am rugat să nu-l mai lovească, și atunci pur și simplu l-a împușcat în cap. Apoi unul dintre osetini a venit la mine și m-a întrebat: „Alege ce să-ți tai – organele genitale, inima sau urechea?” Am ales urechea și el a tăiat-o...”

Război sau nu, dar repet – sunt niște monștri…

Małgorzata Gosiewska: „Da tânărul acesta a rămas fără ureche. Când vorbești cu el e greu să-ți imaginezi că a trecut prin toate astea. Așa și nu a primit ajutor din partea statului ucrainean. Toți acești oameni sunt ajutați de prieteni, cunoștințe și organizații neguvernamentale. Oamenii cu care am vorbit aveam mare încredere în noi și multe speranțe. Dezamăgiți de lipsa de acțiuni din partea propriului stat, acești oameni au avut mai multe încredere în noi, străinii, au avut mai multă încredere că vom povesti lumii ce se întâmplă, în speranța că aceste crime nu vor rămâne nepedepsite. Și acestea nu pot rămâne nepedepsite. Ați citat o mărturie despre tortură fizică. Unui alt tânăr i-a fost tăiată mâna pentru că avea un tatuaj pro-ucrainean. Aflând despre asta, o tânără care lupta de partea ucraineană și-a făcut un tatuaj identic pe gât. Pentru că dacă ajunge vreodată în prizonierat să i se taie de-o dată capul.

Europa Liberă: Raportul Dvs. spune că deși la modul formal acest lucru nu se recunoaște, de fapt în estul Ucrainei are loc un adevărat război. Se pot purta astfel militarii uneia dintre părți la un război?

Este vorba despre un sistem, la elaborarea căreia participă colaboratorii serviciilor speciale rusești…

Małgorzata Gosiewska: „Război sau nu, repet: sunt niște monștri. Am discutat cu specialiști care ne-au confirmat – mulți dintre cei care se ocupă de torturarea și asasinarea prizonierilor corespund întru totul profilului de asasini în serie. Ei primesc plăcere de pe urma atrocităților pe care le comit, de pe urma faptului să alții suferă. Pentru ce altfel ar fi fost organizate execuții prin împușcare a unor prizonieri în fața altora? Pentru ce au fost înscenate execuții, împușcături cu gloanțe oarbe sau pe de asupra capetelor? Repet, aceste fapte nu trebuie să rămână nepedepsite, trebuie să ajungă în judecată, care va da o sentință și va pedepsi criminalii. Trebuie să se țină minte și faptul că criminalii nu sunt doar niște oameni apăruți de nu se știe unde. Este vorba despre un anumit sistem, la crearea căruia participă colaboratori ai serviciilor speciale rusești. Și avem și dovezi în acest sens, sub forma depozițiilor martorilor, pe care le vom transmite la Haga. Trebuie să se țină minte că la toate astea participă statul rus. O dovadă în plus este și faptul că din închisori au fost eliberați criminalii și înarmați. Pentru ce credeți că s-a făcut asta?

Europa Liberă: Raportul Dvs. a fost posibil datorită poziției pe care o ocupați și datorită implicării voluntarilor – fără susținerea cărorva structuri oficiale, a serviciilor de inteligență. Întrebarea mea este dacă state influente care au posibilități mult mai mari nu sunt la curent cu ceea ce descrieți în raport, sau pur și simplu nu vor să știe, nu sunt interesate de difuzarea unor astfel de informații?

Małgorzata Gosiewska: „Politicienii cunosc bine aceste lucruri. Unii jurnaliști au scris mult despre asta. Dar informația despre ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei noi trebuie să o transmitem în primul rând locuitorilor din diferite țări, pentru ca aceștia să-i forțeze pe politicieni să acționeze. Aceasta este, printre altele, sarcina noastră pe ziua de azi – să informăm obiectiv comunitatea internațională, în primjul rând, cea europeană, despre ceea ce se întâmplă în Ucraina – despre cine comite crime de război, cine poartă responsabilitatea pentru asta, pentru a putea trage concluziile de rigoare.

Trebuie să se țină minte cine conduce statul-agresor, ce forță are acest politician. Se pare că din acest motiv mulți politicieni occidentali se abțin de la acțiunile pe care le așteptăm din partea lor. Anul trecut în Polonia și în alte state europene a avut un șir de prelegeri Andrei Ilarionov – fostul consilier al lui Putin, care cunoaște bine planurile acestuia și într-o anumită măsură s-ar putea chiar să fi participat la elaborarea acestora. Ilarionov spunea încă acum un an – Putin și Kremlinul planifică să destabilizeze Uniunea Europeană. El vorbea despre atacuri teroriste, despre creșterea influenței Rusiei în lupta cu Statul Islamic. Acum asistăm la toate astea. Ilarionov spunea că Rusia face tot ce poate pentru a distrage atenția de la evenimentele din Ucraina. Exact așa s-a și întâmplat. Cine își mai amintește acum de Crimeea? Cine încearcă într-adevăr să ajute Ucraina în acest război?

Europa Liberă: Nu va îngrijorează faptul că având în vedere că raportul este unul polonez, Rusia va spune din nou că polonezii au ceva cu rușii, pentru că nu nemții sau olandezii au scris acest raport, cu polonezii-rusofobii?

Małgorzata Gosiewska: „Materialele pe care le-am colectat și mărturiile vorbesc de la sine. Sarcina noastră este să distribuim raportul nostru cât mai larg. Nu este o abordare din punctul de vedere al politicii și opticii poloneze. Bineînțeles că vor apărea acuzațiile despre care vorbiți, inclusiv la adresa partidului pe care îl reprezint „Lege și Dreptate”. Dar nu este vina mea că nimeni dintre politicienii nemți, francezi sau italieni nu a fost interesat de acest subiect. M-am ocupat eu de asta și nu am nicio intenție să țin această informație în safeu. Pentru mine este important ca la efortul meu să adere politicieni din alte partide din Polonia. Și acest proces deja are loc – reprezentanții opoziției apreciază foarte mult raportul i sunt gata să-l distribuie. Și vom căuta și susținerea politicienilor europeni. Deja avem semnale că vom avea o astfel de susținere”.

XS
SM
MD
LG