Linkuri accesibilitate

Igor Dodon: „Despre Partidul Comuniștilor eu sincer spun că regret ceea ce se întâmplă”


Igor Dodon la un protest în fața Parlamentului, 29 octombrie 2015
Igor Dodon la un protest în fața Parlamentului, 29 octombrie 2015

Liderul socialiștilor, în dialog cu Valentina Ursu.

Liderul socialiștilor Igor Dodon și-a criticat partenerul de proteste, primarul de la Bălți și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, sugerând că acesta nu-i va fi aliat într-o eventuală campanie electorală pentru alegeri parlamentare anticipate. „Va trebui să luptăm, practic, împotriva tuturor. Din păcate, nu avem parteneri stabili”, spunea Dodon într-o înregistrare video postată pe internet duminică, după ce Usatîi sugerase că socialistul ar avea înțelegeri ascunse cu fruntașul democrat Vlad Plahotniuc. Dar într-un interviu acordat Valentinei Ursu, Dodon a spus, între altele, că declarațiile sale nu a fost înțelese exact.

Europa Liberă: 14 deputați comuniști au părăsit formațiunea condusă de Vladimir Voronin și au anunțat crearea unei platforme social-democrate. Pentru că ați abandonat altădată și dumneavoastră acest partid, ce se întâmplă? De ce pleacă lumea de acolo?

Igor Dodon: „Despre Partidul Comuniștilor eu sincer spun că regret ceea ce se întâmplă în acest partid.”

Europa Liberă: De ce sare lumea în altă barcă politică?

Igor Dodon: „Am menționat încă în 2011, după alegerile locale. Am avut atunci discuții și cu domnul Voronin, că este necesar de schimbat ceva în interiorul partidului. Și am venit atunci cu unele pronosticuri mai proaste, că acest partid va avea doar de pierdut. Și, a propos, atunci am făcut o remarcă, în 2011 și i-am spus domnului Voronin: «Atunci când veți fi părăsit de toți și când partidul, practic, va fi la marginea prăpastiei, de dispariție, eu am să vă invit în Partidul Socialiștilor pentru meritele pe care le-ați avut». Și fac un apel către domnul Voronin: «Pentru unele din meritele pe care le-ați avut în perioada 2001-2008 ca președinte de stat, cu toate că au fost și unele greșeli, dar noi suntem gata să vă primim în Partidul Socialiștilor, ca membru de partid, în fracțiunea socialiștilor, așa că gândiți-vă bine. Doar în cazul când nu veți vota un guvern euro-unionist în următoarele luni și veți accepta alegerile parlamentare anticipate».”

Europa Liberă: Se pare că domnul Voronin are altă opțiune, dumnealui nu exclude posibilitatea comasării celor două partide, Partidul Comuniștilor și cel al Democraților.

Igor Dodon: „Ceea ce ține de alegerea domnului Voronin să meargă cu democrații sau nu, dânsul a declarat anterior că vrea să facă o fuziune cu acest partid. Atunci când a avut loc ieșirea masivă din fracțiunea comuniștilor, am mari dubii că acest lucru nu a fost coordonat cu Vladimir Nicolaevici, deoarece vedeam că Ghimpu, de exemplu, a declarat că nu poate vota împreună cu comuniștii. Și, probabil, era necesar un număr exact de 14 deputați ca să se configureze o nouă majoritate politică fără PLDM, fără socialiști și fără Voronin, și fără Partidul Comuniștilor. De aceea în cazul dacă Voronin va merge la această fuziune, atunci, în principiu pentru mine şi acum totul este clar, dar dacă va face acest pas atât de deschis, va intra în istorie ca acea persoană care a fost preşedintele ţării şi s-a culcat şi s-a pus în genunchi în faţa unor oligarhi.”

Europa Liberă: Altădată pe dumneavoastră, care aţi părăsit PCRM, şi pe alţii, i-a numit trădători. De această dată mai multă lume zice că poate şi-ar fi negociat o funcţie supremă în stat. Unii vorbesc despre revenirea domnului Voronin în fotoliul de preşedinte.

Când a avut loc ieșirea masivă din fracțiunea comuniștilor, am mari dubii că acest lucru nu a fost coordonat cu Vladimir Nicolaevici...

Igor Dodon: „Nicio şansă. Acei care l-au utilizat pe domnul Voronin pentru a face toate combinaţiile din ultimul timp, de fapt totul a început din 2013-2014.”

Europa Liberă: Dar credeţi că domnul Voronin poate fi utilizat?

Igor Dodon: „Când au fost excluşi unii din partid, care erau categoric împotriva poziţiei Partidului Comuniştilor pe unele chestiuni de importanţă naţională, cum ar fi jocul cu democraţii ş.a.m.d., şi au fost excluse chiar unele persoane cu care eu sunt în conflict şi nu cred că vom fi cândva în echipă împreună, mă refer la Tkaciuk şi alţii, au fost excluse nişte persoane care de fapt au avut curajul să spună lucrurilor pe nume. Am fost de acord cu poziţia lor atunci expusă. După toate aceste lucruri era evident că comuniştii fac jocul democraţilor. Şi acest lucru a fost evident şi pe parcursul acestui an.”

Europa Liberă: De ce excludeţi revenirea domnului Voronin la Preşedinţia statului?

Igor Dodon: „Consider că acest lucru este imposibil.”

Europa Liberă: Astăzi poate fi vorba despre o majoritate confortabilă în Parlament, din moment ce se adună 51 de voturi cu aceşti 14 comunişti plecaţi?

Igor Dodon: „În acest Parlament, Partidul Democrat, într-o formă sau alta, controlează o majoritate parlamentară stabilă. Nu ştiu câţi vor fi, 55-60 de deputaţi, noi acest lucru îl vom vedea. Noi considerăm că acest lucru nu este corect şi din aceste considerente sunt necesare alegeri parlamentare anticipate.”

Eu sunt ferm convins că domnul Sturza nu va obţine voturile necesare, cel puţin la prima încercare...

Europa Liberă: Cum se ajunge la aceste alegeri parlamentare anticipate, dacă eventual se creează această majoritate confortabilă care desemnează şi un premier care să fie votat?

Igor Dodon: „Eu cred că sunt câteva scenarii pe care trebuie să le luăm în calcul pentru următoarele 35-40 de zile maxim.”

Europa Liberă: Până la 29 ianuarie.

Igor Dodon: „Până pe data de 29 ianuarie. Eu sunt ferm convins că domnul Sturza nu va obţine voturile necesare, cel puţin la prima încercare. Socialiştii nu votează niciun guvern în această legislatură, noi considerăm că alegerile parlamentare sunt unica soluţie. Mai mult ca atât, nu votăm pentru Sturza care este şi cetăţean al unui alt stat şi în luna septembrie a declarat deschis că opţiunea ar fi unirea Moldovei cu România. Adică cum poate fi promovat într-o funcţie supremă în stat o persoană care deschis pledează pentru lichidare statalităţii Republicii Moldova? Acestea sunt doar câteva din argumente. Mai sunt şi multe altele pe care le vom expune în Parlament atunci când dânsul va veni după votul de încrede. După ce această candidatură nu va fi votată, vom vedea ce se va întâmpla.”

Europa Liberă: Ce poate să se întâmple la a doua tentativă, dacă nu se votează din prima?

Igor Dodon: „Eu cred că Timofti, dacă va avea caracter, va propune încă o dată aceeaşi candidatură. Şi chiar îl încurajăm să facă acest lucru, pentru că atunci este cea mai scurtă cale pentru alegeri parlamentare anticipate. Și eu cred că deja şi Timofti înţelege acest lucru.”

Europa Liberă: Dar dacă se găsesc totuşi voturi şi a doua oară se votează?

Igor Dodon: „Din ce în ce mai multe voci aud că alegerile parlamentare ar fi o soluţie. Dar eu vă spun acest lucru de un an de zile. Şi toţi se uitau la mine că Dodon vrea instabilitate. Oameni buni, eu de un an vă spun că este imposibil în acest Parlament să fie găsită o soluţie.”

Europa Liberă: Dar lăsaţi totuşi un pic de speranţă că în a doua tentativă ar putea să treacă domnul Sturza, dacă este tot el nominalizat la funcţia de premier?

Sunt de fapt trei scenarii reale...

Igor Dodon: „Dintre aceşti 55-60 de deputaţi care sunt controlaţi de Partidul Democrat, în următorul Legislativ, în caz de anticipate, vor fi maximum 10-15. Şi eu cred că frica de a-şi pierde fotoliul, care nu are nimic comun cu interesul cetăţenilor îi va face pe unii să meargă cu toate metodele pentru a obţine alegerea primului ministru.

De aceea, sunt de fapt trei scenarii reale. Primul scenariu este că va fi a doua tentativă, unde va fi înaintat din nou un candidat incomod Partidului Democrat şi, în această situaţie, ei ar putea să nu voteze şi să meargă la anticipate. Consider că PD din partidele de dreapta este cel mai pregătit de alegeri parlamentare anticipate, ei au toate resursele în mână – media, justiţia, actul de guvernare, la nivel local peste 20 de preşedinţi de raioane. Eu sunt ferm convins că peste jumătate de an ei nu vor avea aceste instrumente, într-o formă sau alta.

Al doilea scenariu ar fi o încercare de a presa preşedintele ţării, inclusiv prin impeachment, prin demitere, pentru a obţine înaintarea unei candidaturi confortabile.

Al treilea scenariu ar fi, probabil, dacă Timofti cedează în faţa unei majorităţi parlamentare formată de PD, în jurul PD sau în jurul platformei, sau în jurul nu ştiu cui şi atunci Timofti înaintează o candidatură care va fi votată.

Pentru forţele europene va fi un colaps şi o pierdere totală, dar aceasta este mult mai bun pentru ţară decât ceea ce se întâmplă acum...

Sunt trei scenarii posibile. Şansele primului scenariu, când Timofti va înainta o candidatură care nu va fi susţinută de democraţi este destul de mare, ţinând cont de poziţia Occidentului, din ceea ce cunosc eu, şi partenerilor de dezvoltare, care, probabil, au început să înţeleagă că trebuie de întors dreptul cetăţeanului să decidă în această situaţie, să dea o notă fiecărui. Şi nu trebuie să se teamă de alegeri parlamentare anticipate, aceasta nu este mai straşnic decât ceea ce se întâmplă acum. Eu înţeleg că pentru forţele europene va fi un colaps şi o pierdere totală, dar aceasta este mult mai bun pentru ţară decât ceea ce se întâmplă acum.”

Europa Liberă: Dar dumneavoastră cum vă explicaţi de ce a revenit în politică domnul Plahotniuc?

Igor Dodon: „De fapt lucrul era evident, că va reveni. Era evident că încercările de a forma o majoritate nu vor reuşi şi se va întoarce pentru a arăta că poate să creeze o majoritate parlamentare.”

Europa Liberă: Şi de ce să nu ajungă el în fruntea guvernului?

Primul ministru în această situaţie va fi sau un kamikaze, sau o persoană foarte ambiţioasă...

Igor Dodon: „Noi suntem categoric împotriva acestei opţiuni, nu se vor schimba lucrurile spre bine. Pentru mine foarte straniu sună mesajele unora că: „Uite, el şi aşa tot controlează, haideţi să-i dăm şi funcţia de prim-ministru”. Este un absurd. În cazul acesta, haideţi să-l întoarcem şi pe Filat înapoi. Nu este corectă această abordare. Lucrurile merg foarte prost, statul este capturat.”

Europa Liberă: Dar dacă el are atâtea capacităţi, de ce să nu i se încredinţeze cârma executivului?

Igor Dodon: „Noi, socialiştii, suntem categoric împotrivă.”

Europa Liberă: Argumentele dumneavoastră?

Igor Dodon: „În acest Parlament nu poate fi găsită o formulă, o soluţie care va duce la îmbunătăţirea situaţiei în Republica Moldova. Şi de ce acelui care de fapt reprezintă partidul care controlează totul în Republica Moldova? Haideţi să-i cedăm absolut tot şi atunci în ce ne transformăm noi?”

Europa Liberă: Dar credeţi că domnul Plahotniuc îşi doreşte această funcţie?

Igor Dodon: „Nu ştiu. Eu am spus anterior că primul ministru în această situaţie va fi sau un kamikaze, sau o persoană foarte ambiţioasă. Eu nu exclud că domnul Plahotniuc este o persoană foarte ambiţioasă, care încearcă ceva să demonstreze. Însă eu consider că nu îi va reuşi. De aceea, noi nu vom susţine, vom vota împotrivă şi vom face tot posibilul ca să fie declanşate alegerile parlamentare anticipate.”

Europa Liberă: Domnule Dodon, zilele acestea l-aţi criticat pe partenerul de proteste, edilul de la Bălţi şi liderul Partidului Nostru Renato Usatîi.

Igor Dodon: „Unde aţi văzut critică din partea mea?”

Europa Liberă: I-aţi sugerat că drumurile dumneavoastră se despart. De ce?

Cu cine ne rămâne să facem coaliţie? Evident că, în caz dacă vor fi anticipate, şi Usatîi vine în Parlament, noi ne-am propus un parteneriat cu domnul Usatîi şi cu partidul acestuia...

Igor Dodon: „Noi, socialiştii, şi eu personal, ca preşedinte de partid, am spus tot timpul că noi avem nevoie de parteneri. Şi eu rămân în continuare pe poziţia că noi avem nevoie de parteneri pentru a da jos această guvernare şi pentru a veni la guvernare, după alegerile parlamentare anticipate. Cu PD noi nu putem face coaliţie, pentru că noi am spus că nu facem cu oligarhii coaliţii. Cu comuniştii gata, nu îi văd. De PLDM nici nu mai vorbesc. Cu cine ne rămâne să facem coaliţie? Evident că, în caz dacă vor fi anticipate, şi Usatîi vine în Parlament, noi ne-am propus un parteneriat cu domnul Usatîi şi cu partidul acestuia.”

Europa Liberă: Domnul Usatîi a sugerat într-o emisiune că dumneavoastră, socialiştii, Igor Dodon, ar fi controlaţi de omul de afaceri democrat, politicianul revenit pe scenă, Vladimir Plahotniuc. Şi de aici, chipurile, s-ar fi pornit aceste neînţelegeri între dumneavoastră. Pentru că, dacă să vă citez, exact aşa cum v-aţi pronunţat, aţi spus că va trebui să luptaţi, practic, de unii singuri împotriva tuturor.

Igor Dodon: „Noi, socialiştii, de fapt am spus un mesaj foarte clar: ne dorim parteneri. Şi eu am menţionat, cu regret, unii parteneri nu sunt atât de stabili şi suntem în situaţia când trebuie să luptăm noi singuri şi pentru statalitate, şi pentru parteneriat strategic cu Rusia ş.a.m.d. Noi avem scopul de a asigura alegeri parlamentare anticipate şi pe urmă de a învinge la următoarele alegeri. Şi acesta este un scop real. Însă noi dacă vom continua cu lucrurile acestea, atunci va câştiga din nou dreapta.”

Europa Liberă: Şi atunci dumneavoastră vă răzbunaţi pe aceste partide de dreapta? Vă răzbunaţi pe acest parcurs european? Pe cine vă răzbunaţi?

Noi nu suntem un partid al răzbunării. Noi suntem un partid care va rezolva probleme...

Igor Dodon: „Noi nu ne răzbunăm. Noi nu suntem un partid al răzbunării. Noi suntem un partid care va rezolva probleme, un partid social orientat. Noi niciodată nu vom merge pe abordarea că trebuie să ne răzbunăm pe cineva, pe un partid ş.a.m.d. Toţi trebuie să răspundă în faţa alegătorilor şi în faţa legii pentru ceea ce au făcut şi ceea ce nu au făcut. De aceea partidele de dreapta vor fi sancţionate nu de socialişti, vor fi sancţionate de alegătorii care de fapt, la această etapă, conform unor sondaje, sumar au maximum 15-16%.”

Europa Liberă: Domnule Dodon, dar punând în joc acest vector al politicii externe, se adânceşte şi mai mult această dezbinare a societăţii.

Igor Dodon: „Eu cred că noi, în primul rând, trebuie să rezolvăm problemele social-economice ale oamenilor, dar trebuie să ne uităm unde este soluţia pentru ceea ce îi interesează pe oameni.”

Europa Liberă: Continuaţi să dezbinaţi societatea, dacă sunteţi împotriva celor care au o altă opţiune, opţiunea integrării europene.

Igor Dodon: „Dumneavoastră spuneţi că dezbinăm societatea. Sunt câteva zeci de procente, mai nou 20%, care vor unirea cu România, dar sunt 80% care sunt categoric împotrivă. Aceasta ce înseamnă? Înseamnă că noi trebuie să luăm partea celor 20%, ca să nu dezbinăm societatea? Democraţia presupune că câştigă majoritatea. De aceea, dacă majoritatea va decide să fie aşa, trebuie de mers conform deciziei majorităţii. Dar cel mai important este rezolvarea problemelor social-economice. Şi noi ne vom ocupa în primul rând de acest lucru, dar soluţiile pentru problemele social-economice sunt în parteneriatul strategic cu Federaţia Rusă. Alte soluţii nu sunt.”

Europa Liberă: Bine, dar electoratul de dreapta o ia drept o ofensă această declaraţie a dumneavoastră, că Moldova trebuie să aibă acest parteneriat strategic cu Rusia şi punctum.

În Republica Moldova eu nu am auzit şi nu am văzut campanii de unire cu Rusia. Dacă ar fi astfel de campanii eu aş fi împotrivă...

Igor Dodon: „Până la urmă, decide majoritatea. Cum va spune majoritatea populaţiei aşa va fi. Atunci când voi deveni unul din conducătorii statului, atunci evident că vom încerca să luăm în calcul opţiunile şi opinia marii majorităţi, pentru că eşti prim-ministru, preşedinte nu doar al alegătorilor tăi, ai responsabilitatea faţă de întreaga societate. Dar eu cred că consolidarea societăţii poate să aibă loc în jurul rezolvării problemelor social-economice, ridicării nivelului de trai, luptei cu corupţia, cu oligarhii ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Dumneavoastră personal aţi anunţat o campanie antiunionistă, ca răspuns la activitatea mişcărilor care promovează unirea Republicii Moldova cu România. Am auzit mai multă lume care spune că e nevoie şi de o campanie anti-Rusia. Şi iarăşi ajungem la această prăpastie care dezbină societatea.

Igor Dodon: „Eu nu am auzit în Republica Moldova, cel puţin nu am văzut, acţiuni atât de sistemice din partea cuiva care să spună că noi trebuie să ne unim cu Rusia sau trebuie să ne unim nu ştiu cu cine. Eu sunt categoric împotriva unor astfel de mişcări, dacă ar apărea. Noi am propus interzicerea prin lege şi sancţionarea tuturor organizaţiilor care pledează pentru lichidarea statalităţii. Indiferent de ce pledează ei, unirea în Est sau în Vest, vor fi sancţionaţi absolut toţi. Dar în Republica Moldova eu nu am auzit şi nu am văzut campanii de unire cu Rusia. Dacă ar fi astfel de campanii eu aş fi împotrivă, pentru că eu sunt pentru păstrarea statalităţii Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar prin acest gest, unii spun că Igor Dodon nu ar face nimic altceva decât să stârnească pornirile unioniste, atunci când ameninţă cu măsuri de interzicere a acestor idei unioniste.

Aceleaşi legi care sunt în România, vă promit, care luptă cu cei care sunt împotriva statalităţii vor fi şi în Republica Moldova...

Igor Dodon: „Oricare stat îşi păstrează statalitatea. Chiar m-am documentat bine şi ştiu că, de exemplu, în România organizaţiile care pledau deschis pentru unirea Moldovei Mari, adică o parte a României este parte a Moldovei istorice, au fost interzise prin lege şi persoanele au fost închise şi puse la dubă. De ce în România acest lucru este posibil, dar în Moldova nu? De ce acolo se penalizează cei care promovează astfel de idei, dar în Republica Moldova noi nu numai că nu-i penalizăm, noi îi promovăm la nivel de stat, la nivel de elite politice, la nivel de înalţi funcţionari? Aici este problema. Noi nu dorim mai mult decât să fie ca în România, aceleaşi legi care sunt în România, vă promit, care luptă cu cei care sunt împotriva statalităţii vor fi şi în Republica Moldova. Stau acolo la puşcărie, vor sta şi aici. Sunt interzise prin lege acolo, să fie interzise şi aici. Lucrul acesta vi-l promit şi lucrul acesta se va întâmpla.”

Europa Liberă: Dar o relaţie bună între Chişinău şi Bucureşti cum o vedeţi?

Igor Dodon: „Categoric trebuie să fie o relaţie foarte bună. Şi, credeţi-ne, noi avem şi experienţa, şi abilităţile.”

Europa Liberă: Pe ce să se edifice această relaţie?

Igor Dodon: „Pe relaţiile bilaterale economice, pe o bună vecinătate. Noi avem ce învăţa de la ei. Ei au ce învăţa de la noi.”

Europa Liberă: Ideea cu „DNA, treceţi Prutul!”?

Igor Dodon: „De ce nu? Nu-mi place mie declaraţia aceasta „DNA, treceţi Prutul!”. Au unele experienţe bune, dar cu DNA, de exemplu, din ceea ce m-am documentat şi eu, există suspiciuni anunţate şi de unii politicieni din România că ei sunt sub gestionarea externă a americanilor şi se ocupă doar de acei politicieni care în perspectivă ar putea să ducă o politică antiamericană în România. De aceea, trebuie să vedem foarte atent ce preluăm şi cum preluăm.”

Europa Liberă: Credeţi că acei care au furat sunt pro-americani?

Igor Dodon: „Vorbesc de o abordare care în ultimul timp este discutată inclusiv în România, inclusiv de cel mai mare pro-american care era în funcţia de preşedinte, Băsescu, care a făcut nişte declaraţii că prea multe decizii se iau la Ambasada Statelor Unite în Bucureşti. Eu despre aceasta vorbesc. Dar o bună relaţie de vecinătate poate fi şi vă asigur că va fi.”

Europa Liberă: Domnule Dodon, Republica Moldova intră în noul an 2016 fără buget. Ce se întâmplă?

Anul 2015 se va încheia cu mari probleme sub aspect bugetar, de finanţare a cheltuielilor, iar începutul anului 2016 va fi şi mai greu...

Igor Dodon: „Colaps. Buget nu va fi nici în luna februarie. Probabil, în caz de alegeri parlamentare anticipate, evident că buget va apărea în a doua jumătate a anului 2016. Dar mai bine în luna mai-iunie 2016, decât un guvern care nu va putea rezolva absolut nimic şi va înrăutăţi situaţia. Va fi o situaţie foarte dificilă. Anul 2015 se va încheia cu mari probleme sub aspect bugetar, de finanţare a cheltuielilor, iar începutul anului 2016 va fi şi mai greu. Lunile ianuarie, februarie, martie de obicei sunt luni destul de proaste sub aspectul încasărilor veniturilor la bugetul de stat. Neavând rezerve, dar rezerve nu sunt, ele au fost epuizate încă în luna noiembrie, riscurile neachitării plăţilor curente vor fi destul de mari.”

Europa Liberă: Credeţi că e jucată cartea noului preşedinte al Republicii Moldova? Sau e greu de spus cine ar putea să ajungă în fotoliul prezidenţial?

Igor Dodon: „Eu cred că este foarte prematur să vorbim despre acest lucru. Pentru că până la urmă nu este jucată cartea, dacă e să mă exprim în acelaşi limbaj, cu prim-ministrul. Pentru că foarte mult depinde ce se va întâmpla cu alegerea sau nealegerea următorului guvern. După aceasta va fi clar.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aveţi un răspuns clar: domnul Plahotniuc şi-ar dori mai mult funcţia de premier sau cea de şef de stat?

Igor Dodon: „Probabil, îşi doreşte o funcţie unde ar putea să controleze mai mult.”

Europa Liberă: Şi care e funcţia?

Igor Dodon: „Eu cred că funcţia de preşedinte cu majoritate parlamentară stabilă, cu riscuri minime, pentru că un guvern poate fi demis cu 51 de voturi, dar un preşedinte mai greu cu 67. Dar aceasta nu este o soluţie bună pentru Republica Moldova, este un pericol pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Se mai află Moldova sub asediul oligarhic?

Igor Dodon: „Moldova este în continuare un stat capturat.”

Europa Liberă: Oligarhii îşi fac televiziuni. Mulţi îşi pun întrebarea de ce aţi vrut şi dumneavoastră o televiziune retransmisă de la Moscova?

Igor Dodon: „«Dumneavoastră», cine?”

Europa Liberă: Partidul Socialiştilor, care a obţinut...

Igor Dodon: „Partidul Socialiştilor nu a obţinut absolut nimic. Unul din membrii partidului este fondator la o întreprindere, la un agent economic încă din anul 2011, care a obţinut o licenţă de retransmitere.”

Europa Liberă: Şi a obţinut o licenţă pentru retransmiterea postului NTV.

Igor Dodon: „Este vorba de o activitate de antreprenoriat, care trebuie să se desfăşoare conform legislaţiei Republicii Moldova. Eu personal nu am absolut nimic cu acest lucru, nu am de gând să influenţez politica redacţională.”

Europa Liberă: Poate fi considerat un sprijin pentru socialişti înaintea alegerilor anticipate?

Igor Dodon: „Veţi vedea care va fi politica editorială a acestui nou instrument media sau sursă media în Republica Moldova. Eu cred că nu.”

Europa Liberă: Dumneavoastră vă doriţi alegeri parlamentare anticipate. Ce nu vă doriţi?

Igor Dodon: „Eu nu îmi doresc ca Republica Moldova în continuare să fie un stat capturat. Eu nu îmi doresc ca cetăţenii Republicii Moldova să piardă încrederea în viitorul statului nostru şi să se gândească la unirea cu România. Eu nu îmi doresc ca atunci când noi mergem peste hotare să ne fie ruşine să spunem că suntem din Republica Moldova. Pentru că ne cunoaşte toată lumea că s-a furat un miliard, ne cunoaşte toată lumea că suntem ţara cu ritmuri galopante ale corupţiei. Chiar acum am avut întrevedere cu o delegaţie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care mi-a spus foarte deschis: «Domnule Dodon, noi încă aşa corupţie nu am văzut».”

Europa Liberă: Dar se mai fură în continuare?

Igor Dodon: „Dar ce a rămas să se mai fure? Evident că se încearcă să se mai fure. Din buget deja nu au ce fura, că bani nu sunt. Încearcă să mai scoată din activele întreprinderilor de stat şi lichidităţile care sunt acolo.”

Europa Liberă: Va fi un nou guvernator la Banca Naţională? Şi când?

Drăguţanu stă bine mersi în fotoliul de guvernator al Băncii Naţionale. Mai mare bătaie de joc de oameni...

Igor Dodon: „Eu am preîntâmpinat în luna octombrie, când am cerut demisia lui Drăguţanu şi când mie mi s-a spus că el a scris cerere de demisie, am preîntâmpinat că el va rămâne în funcţie. Şi am spus-o tare în Parlament, că acest personaj trebuie nu numai să fie scos din funcţie, el trebuie să stea la dubă. Au trecut acele trei luni de zile, când Parlamentul trebuia să ia doar act. Eu am propus de zeci de ori introducerea acestui subiect pe ordinea de zi şi cu ce s-a finalizat? Drăguţanu stă bine mersi în fotoliul de guvernator al Băncii Naţionale. Mai mare bătaie de joc de oameni, care ştiu, deja au văzut ce s-a întâmplat, au văzut răspunsurile lui Drăguţanu, care spune că el totul ştie. De ce nu a făcut nimic?”

Europa Liberă: Dar nu se adună suficiente voturi în Parlament că să ia act de cererea lui de demisie?

Igor Dodon: „Doar noi, 24 de deputaţi, am votat pentru demisia lui Drăguţanu. Şi la ce am ajuns? Drăguţanu stă în funcţie. Vreau să văd ochii colegilor deputaţi, dacă va fi săptămâna curentă şedinţa Parlamentului, să-i întreb: «Nu ce, băieţi? Eu ce v-am spus?». Atunci toţi spuneau: «Nu, Drăguţanu gata, a plecat. Totul e ok». Care totul e ok?”

XS
SM
MD
LG