Linkuri accesibilitate

Cine-l va vota premier pe Sturza? (Hotnews.ro)


Tendințele politice care agită spațiul european (22).

Site-ul Hotnews.ro scrie despre reacția Ambasadei Statelor Unite la Chișinău față de „manipularea televiziunii Publika, patronată de controversatul Vlad Plahotniuc”. Publika TV a preluat o postare pe Facebook a ambasadorului american ca și cum ar fi fost un comentariu la desemnarea ca prim ministru a lui Ion Sturza. Diplomatul a solicitat însă postului de televiziune corectarea știrii: postarea fusese făcută cu câteva ore înainte de anunțul președintelui Nicolae Timofti, la momentul la care numele cel mai vehiculat ca viitor prim ministru era Vlad Platohniuc, și exprima indirect sfatul că trebuie ținut cont de aspirațiile democratice ale alegătorilor din Republica Moldova. Textul exact al postării în cauză este reprodus și de Hotnews.ro. Articolul dă de asemenea detalii despre biografia și averea lui Sturza, precum și despre șansele mici cu care îi este creditată învestirea. Doar liberal-democrații și, eventual, liberalii, l-ar vota, în timp ce democrații și partidele pro-ruse s-au pronunțat deja împotrivă.

Numărul dublu al revistei 22 apărut deocamdată în format electronic include și un interviu cu analistul politic Valentin Naumescu. Dialogul consemnat de Alexandru Lăzescu și Octavian Manea se referă la tendințele politice care agită spațiul european. Consecințele privesc viitorul construcției europene, dar, în același timp, și viitorul unor state precum Ucraina sau România, fiecare legată strâns, prin forța lucrurilor, de poziția Rusiei în echilibrul mondial. Naumescu observă că Franța și Germania se poziționează tot mai clar în disjuncție față de colaborarea Uniunea Europeană – Statele Unite și pentru o normalizare a relației cu Rusia. Evoluția este frustrantă pentru țări foste comuniste ca România, care va avea de decis cărui curent de opinie i se raliază: celui reprezentat de state influente, precum Franța și Germania, sau celui reprezentat de adepții colaborării transatlantice, respectiv Marea Britanie și Polonia.

Ucraina se găsește într-o situația foarte inconfortabilă în acest context, consideră invitatul revistei 22. „Prin anexarea nerecunoscută a Crimeei, ca și prin dosarul înghețat din regiunea secesionistă estică, se profilează o Ucraină care rămâne captivă în zona tampon dintre Occident și Rusia, nici occidentală, nici prorusă. Într-un fel, spune Naumescu, aceasta este drama Ucrainei și ucrainenilor: nu îi iubesc nici pe ruși și nu sunt nici prooccidentali sinceri, în adevăratul sens al cuvântului. Sunt pe o falie culturală și geostrategică adâncă, unde se termină de fapt Occidentul și unde începe marea lume a intereselor rusești, și acolo vor rămâne”.

Analistul insistă că Bucureștiul trebuie să aleagă cu mare atenție linia de politică externă: „Noi trebuie să avem inteligența de a privi Rusia dincolo de Putin. Raportarea noastră la Rusia este excesiv de personalizată. (...) Rusia este cu siguranță mult mai mult decât Putin. În orice caz, Putin nu va fi etern la conducerea Rusiei, însă Rusia va rămâne totdeauna aproape de România, la propriu”.

Dan Tapalagă face pe Hotnews.ro o sinteză, comentată numai în titlu, a unui interviu acordat de ministrul justiției Raluca Prună ziarului România liberă. Acolo apare pentru prima oară ideea că mandatul Laurei Codruța Kovesi la conducerea Direcției Naționale Anticorupție s-ar putea să nu fie reînnoit. Mandatul ei, ca și cel al procurorului general al României și al șefului DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism) expiră în primăvară.

XS
SM
MD
LG