Linkuri accesibilitate

Nicolae Timofti: „Sper că partidele vor fi de acord cu mine...”


Preşedintele statului l-a nominalizat pe omul de afaceri şi fostul premier Ion Sturza în funcţia de prim-ministru.

Saptamina a inceput furtunos in Moldova. Presedintele Moldovei l-a nominalizat pe Ion Sturza ca premier! Noaptea trecuta, fostul vicepresedinte al democratilor, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, a anuntat ca revine in politică, uitind declaratiile lui de acum doua luni. PCRM-ul pierde „dintr-o lovitura” 14 parlamentari care au hotarit sa aleaga social democratia, iar plecarea lor este salutata cu liderul democratilor…

„Preşedintele este liber să ia orice decizie, doar că s-o facă cât mai curând”, a declarat astăzi liderul democrat, Marian Lupu, părăsind reşedinţa şefului statului după o nouă rundă de consultări care doar a accentuat contradicţiile existente între democraţi şi liberal-democraţi. În acest fel, Marian Lupu a sugerat că nominalizarea lui Ion Sturza nu va fi decât un exerciţiu de rutină, sigur cu final nereuşit, după care va urma o nouă procedură, cel mai probabil cu un premier dorit de democraţi.

Preşedintele Nicolae Timofti l-a nominalizat pe omul de afaceri şi fostul premier Ion Sturza în funcţia de prim-ministru, acceptând o propunere a liberal-democraţilor şi nesocotind-o pe cea a democraţilor care au optat pentru candidatura lui Vlad Plahotniuc la această funcţie. În 1999, Sturza a condus deja un guvern de coaliţie – al Alianţei pentru Democraţie şi Reforme - care însă s-a destrămat după nouă luni, iar el a fost destituit de comunişti sprijiniţi şi de creştin-democraţi. Nominalizarea sa, acum, are loc în condiţiile lipsei unei majorităţi parlamentare, ceea ce înseamnă, în mod sigur, că Sturza nu va trece votul de investitură.

Se pare că preşedintele Nicolae Timofti l-a desemnat pe Sturza în semn de protest faţă de presiunile la care spunea săptămâna trecută că a fost supus de către democraţi, presiuni care ar fi avut menirea să-l determine să-l avanseze pe liderul neformal al PD, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc în această funcţie.

Decizia şefului statului a fost precedată, astăzi, de un anunţ făcut la 3 noaptea pe o reţea de socializare de către Plahotniuc, că revine în funcţia de prim-vicepreşedinte al PD, pentru a se implica direct în crearea unei majorităţi parlamentare.

Majoritatea la care acesta probabil se referise s-a prefigurat neîntârziat, la doar câteva ore distanţă, când un grup de 14 deputaţi comunişti, în frunte cu şefa lor din parlament, Violeta Ivanov, a anunţat că îl părăsesc pe Vladimir Voronin pentru a se alătura unei noi platforme, create în Parlament de democraţi. 14 este exact numărul de voturi care ar mai fi necesare pentru investirea unui guvern, fără liberal-democraţi, dar cu liberalii lui Mihai Ghimpu şi neafiliaţii din jurul lui Iurie Leancă.

Toată lumea, de la liberal-democraţi până la socialişti, a văzut în aceste două evenimente produse astăzi dimineaţă un scenariu al democraţilor, gândit din timp şi convenit cu Vladimir Voronin. Liderul PSRM, Igor Dodon, a spus că „PCRM și-a dat azi obștescul sfîrșit” şi că Voronin ar fi acceptat scindarea din partidul său, iar crearea platformei social-democrate nu ar fi altceva decât o soluţie gândită pentru liberali, care nu ar fi putut vota pentru un executiv împreună cu PCRM.

În acelaşi timp, Renato Usatâi a descris ca fiind o „trecere dintr-un buzunar în altul a lui Plahotniuc” decizia celor 14 deputaţi PCRM de a se desprinde de partid şi s-a declarat convins că problema alegerii premierului este ca şi rezolvată.

Un coleg de partid de-al lui Iurie Leancă, Iulian Groza, a descris însă ca fiind pripite previziunile bazate doar pe calcule matematice, iar însuşi Iurie Leancă a lăsat de înţeles că ar putea de acum încolo să se retragă din discuţiile pentru investirea unui guvern. Liberalul Mihai Ghimpu, după ce a dat vina din nou pe liberal-democraţi că s-ar fi ambiţionat să-şi avanseze propriul premier, a făcut o declaraţie al cărui rost se va înţelege probabil doar dacă se va ajunge la a doua tentativă de nominalizare a unui premier:

„PL nu va vota niciodată un guvern cu PD si aceşti deputaţi plecaţi din PCRM. Votăm doar cu PLDM şi PD.”

Nicolae Timofti a ales, aşa dar, propriul scenariu. „Sper că partidele vor fi de acord cu mine. Poate fi şi altfel, dar eu sper că va fi bine,” a declarat el după o întrevedere de aproape o oră cu Ion Sturza.

„Vreau să fiu alături de poporul meu, alături de preşedintele Nicolae Timofti, în acest moment destul de dificil pentru Republica Moldova”, a spus la rândul său premierul desemnat, Ion Sturza.

Nu se ştie, însă, cât de departe va merge preşedintele la următoarea tentativă, ea şi ultima, de nominalizare, la care puţini se îndoiesc în acest moment că se va ajunge. O altă necunoscută a momentului este care va fi următoarea mişcare a democraţilor, care par hotărâţi să-şi ducă la bun sfârşit intenţia de a-l aduce pe Vlad Plahotniuc în fruntea executivului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG