Linkuri accesibilitate

Igor Boţan: „Dorinţele anunţate de politicienii din R. Moldova trebuie tratate foarte-foarte circumspect şi cu mare-mare atenţie...”


Un punct de vedere în dialog despre posibila convergență între PD și grupul de comuniști „evadați”.

Europa Liberă: În experienţa mea jurnalistică am avut un episod memorabil, lucram la un ziar la secretariat şi, când a murit Brejnev, toată lumea ştia că cel care apare pe prima poziţie în necrologul oficial, în rândul semnatarilor, acela moşteneşte „tronul”. Şi în timp ce urma să apară ziarul de vreo trei ori s-a schimbat depeşa de la TASS, ordinea în care apăreau semnatarii. Şi lumea se amuza, dar se uita cu interes cine va fi următorul. Mi-am amintit de acest episod, uitându-mă la ordinea în care au stat la masă cei 14, cine a avut parte de scaune la masa „apostolilor”, cine a stat în „back vocal”. Dincolo de aceste amănunte picante pe care le va savura presa, ce vedeţi în acest gest, într-adevăr aşa cum anunţă dânşii, constituirea unui pol social-democratic? Pe care şi Voronin pe timpuri îl visa şi îl sclipuia, invitând toate partidele de stânga. Sau este o echipă de purtători de voturi necesare acum în situaţia de „avarie”?

Igor Boţan: „Din punctul meu de vedere, a avut loc ultima explozie care a mai produs un fragment din ceea ce cândva s-a numit Partidul Comuniştilor.”

Europa Liberă: La Europa Liberă noi vom face acest documentar cronologic, vom prezenta toţi „evadaţii” sau „transfugii”, cum i-au numit ei pe parcurs. Dar ce trebuie să înţelegem din aceasta, într-adevăr va urma constituirea acestui pol social-democrat şi va fi un punct de atracţie pentru „electronii” liberi de prin Parlament?

Igor Boţan: „Eu nu cred în faptul că ar putea să apară o platformă social-democrată. A propos, una deja a fost anunţată astă vară de către partidului domnului Petrache, Livădaru şi Şelin, aşa că este un fel de copy-paste.”

Europa Liberă: Da, dar deosebirea este că aceştia au mandate de deputaţi.

Igor Boţan: „Este adevărat că au încă mandate de deputaţi, trebuie să subliniem. Şi trebuie să vedem care a fost cronologia. Despre convergenţa Partidului Democrat şi Partidului Comuniştilor a vorbit chiar domnul Voronin, a vorbit şi domnul Diacov şi era un semnal foarte clar.”

Europa Liberă: De ce fără Voronin acum?

Igor Boţan: „De ce fără Voronin? Pentru că Voronin trebuie să salveze aparenţele, vrea, îşi doreşte să rămână în istorie. Calculul lui Voronin era ca fracţiunea să participe la alegerile prezidenţiale, să salveze ţara de instabilitate politică la alegerile prezidenţiale. Iată că a fost necesar să se manifeste această garnitură comunistă înainte de alegerile prezidenţiale.”

Europa Liberă: Să vă întreb direct: aceasta este făcătura cuiva care a promis voturi în favoarea unui premier pro-european?

Igor Boţan: „Putem doar specula: este făcătură, au fost lucrurile aranjate în avans. Cert este că acum Partidul Liberal, de exemplu, poate fi invitat la negocieri şi cu acest ciob sau fragment al Partidului Comuniştilor, pe motiv că nu ar mai fi comunist, ci ar fi de factură social-democrată.”

Europa Liberă: Dar tot cu seceră şi ciocan va veni.

Igor Boţan: „Tot cu seceră şi ciocan, tot cu neutralitate, tot cu relaţii preponderent îndreptate spre…”

Europa Liberă: Adică, Mihai Ghimpu oricum va trebui să-şi „strângă nasul”?

Igor Boţan: „Se presupune că Mihai Ghimpu va „strânge nasul”. Dar părerea mea este că Mihai Ghimpu nu este un personaj atât de simplu, ca să „strângă nasul” şi să înghită orice. De aceea, cred că această ieşire la rampă a acestui fragment poate fi un fel de false start şi s-ar putea să complice lucrurile şi mai mult. Pentru că toată lumea înţelege că există oarecum o sincronizare cu declaraţia de revenire a domnului Plahotniuc şi acest cadou pentru a-i întări poziţiile după revenire.”

Europa Liberă: Ce am citit acum, de astă noapte începând, în presă şi primul, a propos, a semnalat, a prevestit ca burevestnikul acest eveniment a fost Mark Tkaciuk, după care a urmat declaraţia de revenire în partid a lui Vlad Plahotniuc, care, de altfel, sugerează că se preocupă şi de adunatul voturilor necesare pentru viitorul preşedinte al Republicii Moldova. Această coincidenţă nu este total întâmplătoare. Prin urmare, suntem martorii coagulării unui dispozitiv de lungă durată, care ar trebui să salveze Parlamentul de la alegeri anticipate?

Igor Boţan: „Eu nu cred aşa. Eu cred că lucrurile s-au complicat după ceea ce s-a întâmplat astăzi. Eu cred că acest grup al comuniştilor nu a mai putut răbda jocurile lui Vladimir Voronin, care era singurul personaj care negocia cu Plahotniuc.”

Europa Liberă: Care, de altfel, a propos, certifică faptul că în partid lipseşte total vocea membrilor ordinari sau membrilor comitetului central.

Igor Boţan: „Sigur. Acest lucru s-a văzut încă din vara anului trecut, atunci când a fost eliminat grupul lui Mark Tkaciuk. Voronin se consideră părintele fondator şi procedează aşa cum îi convine.”

Europa Liberă: Cu ditamai Tkaciuk a procedat aşa.

Igor Boţan: „Şi declaraţiile de astăzi arată că acest grup s-a simţit oarecum ofensat că doar Voronin negociază cu „stăpânul” Moldovei, să-i zicem aşa, cu domnul Plahotniuc, aranjează lucrurile aşa cum le convin lor şi nu participă şi aceştia.”

Europa Liberă: Şi discuta subiecte strict personale.

Igor Boţan: „Eu cred că astăzi oamenii care au ieşit la rampă mai mult au dăunat procesului de acaparare totală a statului de către domnul Plahotniuc decât l-au ajutat.”

Europa Liberă: Dar domnul Reşetnicov, după modul în care se exprima, îl viza şi pe Plahotniuc.

Igor Boţan: „Este adevărat, numai că domnul Reşetnicov a subliniat că el a vrut o poziţie clară din partea PCRM – participă la guvernare, acceptă oferta Partidului Democrat – el a subliniat acest lucru – ori merge în opoziţie.”

Europa Liberă: Într-o opoziţie „dinţoasă”.

Igor Boţan: „Dinţoasă”. Şi de pe poziţiile respective îşi menţine electoratul şi cel puţin are speranţă că poate avea şi un viitor politic.”

Europa Liberă: Deci, grupul îi reproşează lui Vladimir Voronin, întâi de toate, că este un fel de „тяни-толкай” sau struţocămilă şi acum...

Igor Boţan: „…îi face oferă domnului Plahotniuc: „Domnule Plahotniuc, nu mai negocia doar cu Voronin. Iată-ne noi, 14 oameni, 14 persoane...’.”

Europa Liberă: 14 deţinători de mandate.

Igor Boţan: „Da. „...suntem gata să participăm la formulele domniei voastre”. Aşa cum văd eu lucrurile. Pe de altă partea, aceasta îl poate antagoniza pe domnul Ghimpu şi creează probleme şi mai mari.”

Europa Liberă: Şi pe Leancă.

Igor Boţan: „Cu domnul Leancă cred că lucrurile stau diferit. Domnul Leancă totuşi este o persoană extrem de importantă în relaţiile cu Occidentul. De aceea, domnul Leancă sigur că este acum într-o situaţie mai dificilă. Și cred că ieşirea acestui grup îi complică ecuaţia.”

Europa Liberă: Pentru că şi el va trebui să decidă: votează cu aceşti comunişti revopsiţi sau se alătură lui Ghimpu care, probabil, spuneţi dumneavoastră, va pune piciorul în prag.

Igor Boţan: „Părerea mea este că ieşirea de astăzi a acestui grup comunist complică ecuaţiile domnului Plahotniuc. Pentru că domnul Plahotniuc avea rezolvată, din punctul meu de vedere, situaţia cu alegerea şefului statului. Ei au anunţat, Marian Lupu a anunţat acest lucru, era nevoie să-l convingă pe Streleţ să facă o cedare. Dacă Streleţ făcea cedarea, cedarea lui Streleţ ar fi fost fatală, pentru că atunci întreaga fracţiune PLDM ar fi fost înlăturată, iar fracţiunea domnului Voronin ar fi jucat rolul de suplinitor în ecuaţiile domnului Plahotniuc.”

Europa Liberă: Dumneavoastră sugeraţi că nu este făcătura lui Plahotniuc acest demers al grupului de 14 comunişti?

Igor Boţan: „Părerea mea este că ei i-au stricat jocul, i l-au complicat mult mai mult.”

Europa Liberă: Voindu-i binele?

Igor Boţan: „Dorindu-şi binele sieşi, aceşti 14 oameni au ieşit.”

Europa Liberă: Dorinţa era – binele poporului.

Igor Boţan: „Este adevărat că dorinţele anunţate de politicienii din Republica Moldova trebuie tratate foarte-foarte circumspect şi cu mare-mare atenţie. Aceşti oameni nu au mai rezistat, din punctul meu de vedere, la jocurile pe care le ducea Vladimir Voronin şi au ieşit la rampă, şi au spus: „Nu uitaţi de noi. Noi suntem gata. Am fost gata întotdeauna. De ce ne-aţi ignorat?”. Iar aceasta creează probleme pentru Mihai Ghimpu şi pentru Streleţ şi fracţiunea liberal-democrată. Acum intriga, din punctul meu de vedere, este dacă şi din fracţiunea Partidului Liberal Democrat se găsesc 10-15 deputaţi, aşa cum se vorbea, ca să repete această faptă eroică a acestui grup comunist.”

Europa Liberă: Sau să facă un pol liberal adevărat.

Igor Boţan: „Da, un pol liberal adevărat. Trebuie să fim conştienţi că ziua de astăzi a fost anunţată drept ultima zi în care preşedintele Timofti rabdă. Dacă nu se găseşte o soluţie, atunci el vine cu candidatura domniei sale.”

Europa Liberă: Pe scurt, astăzi acest grup şi politicienii, în general, au apropiat Republica Moldova de anticipate sau au dat un paliativ?

Igor Boţan: „Eu nu pot răspunde tranşant la această întrebare.”

Europa Liberă: Intuiţia ce vă spune?

Igor Boţan: „Intuiţia îmi spune că lucrurile au devenit mai complicate. Și că totuşi după aceste manifestări, domnul Plahotniuc va depune toate eforturile pentru a salva situaţia şi pe sine în această situaţie asupra căreia pretinde că are control şi poate să o folosească pentru ceea ce domnia sa numeşte terapie de şoc.”

Europa Liberă: Aserţiunea mea finală vine de la o sugestie fotografică a unei colegi de a noastră care se află în Veneţia: doar Veneţia în ceaţă e frumoasă, Moldova nu este deloc.

Igor Boţan: „De ce? Moldova poate fi foarte frumoasă acum.”

Europa Liberă: Moldova politică din ceaţă iese greu.

Igor Boţan: „Aşa cum spuneau exponenţii existenţialismului: în situaţii de criză se vede esenţa fiecăruia. Şi acum se va vedea esența şi a domnului Voronin, şi a domnului Ghimpu, şi a liberal-democraţilor. Iată acum se va vedea.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, ca un optimist incurabil, priviţi lucrurile cu optimism, dar din criză uneori calea este şi spre morgă.

Igor Boţan: „Este adevărat. Dar noi avem o formulă care spune aşa: da, situaţia în Republica Moldova este foarte proastă, dar este extrem de interesantă să fie urmărită, analizată ş.a.m.d. Cu aceasta trăim.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG