Linkuri accesibilitate

„Orientale Lumen” - muzică de Crăciun


„Orientale Lumen” - Lumini din Est
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:25:59 0:00
Link direct


Un program din arhiva Europei Libere realizat de Victor Eskenasy în 2015.

Ca în fiecare an Radio Europa Liberă vă invită să ascultați un program muzical special cu ocazia Crăciunului și a Sărbătorilor de iarnă. Ilustrația muzicală ne-a fost oferită de Serviciul de presă al companiei de discuri BMC (Budapest Music Center), care a publicat nu de mult un dublu album, intitulat Orientale Lumen II (Lumină din Est), cu subtitlul „Imnuri greco-bizantine, cîntece religioase din Moldova, cîntece paraliturgice bugare și elene”, în interpretarea Corului de bărbați Sfîntul Efraim, dirijat de Tamás Bubnó, și a unor invitați speciali.

Márta Sebestyén
Márta Sebestyén

Între ei, cunoscuta solistă Márta Sebestyen, pe care o puteți asculta într-un cîntec liturgic deosebit de frumos, la origine cîntat în regiunea locuită de ciangăi din Moldova. Istoria Bunei Vestiri sau „Cînd Îngerul a coborît la Maria”. Corul de bărbați Sfîntul Efraim avînd-o ca invitată specială pe Márta Sebestyén pe un nou compact disc de muzică religioasă al casei BMC.

Discul a fost realizat cu sprijinul Fundației Sfîntul Efraim și al Băncii de Dezvoltare Ungare și constă într-o compilație de imnuri religioase și rugăciuni de origine bulgară, greacă, ungară, rusă, ruteană, sîrbă și ucraineană, cîntate într-o serie de concerte ale Corului de bărbați Sfîntul Efraim, desfășurate în Basilica Sf. Ștefan de la Budapesta în 2013-2014 și înregistrate de Radio Bartok, canalul muzical al radiodifuziunii ungare.

Corul de bărbați Sf. Efraim
Corul de bărbați Sf. Efraim

Corul, compus din 14 cîntăreți profesioniști, astăzi un grup ce și-a cîștigat notorietatea pe scena muzicală internațională, a fost creat în 2002 de dirijorul și cercetătorul Tamás Bubnó. Acesta a descoperit în cursul documentării pentru teza sa de doctorat, în zona subcarpatică a Ucrainei, un manuscris necunoscut al Liturgiei Sf. Ioan Gură de Aur, compusă pentru cor bărbătesc de Joann (Janos) Boksay (1874-1940), un preot catolic, compozitor și dirijor de cor. Intre compozițiile lui notabile se află Zece Liturghii Divine ale Sf. Ioan, dintre care s-au păstrat partiturile a numai patru, Missa în Do major - datînd de la 1900 – fiind cea mai cunoscută.


Corul lui Tamás Bubnó a fost creat, deci, pentru a interpreta acest manuscris-partitură, iar, ulterior, după ce a început să participe în mod regulat la slujbele liturgice bizantice ale Bisericii greco-romane din Ungaria, a adoptat numele Sfîntului Efraim Sirianul (307-378), considerat primul mare autor de imnuri bizantine și poreclit „Harpa Sfîntului Duh”.

Un cîntec tradițional ucrainean de întîmpinare a Noului An, într-un aranjament muzical semnat de Gyorgy Philipp în 1982, în interpretarea Corului de bărbați Sfîntul Efraim pe un nou CD al companiei BMC.

Culegător neobosit de muzică religioasă, Tamás Bubnó a realizat un aranjament și a înregistrat cu corul său, între multe alele, și cîntecul tradițional bulgar de Crăciun „Malka moma dvori mete”…

Tünde Szaboki
Tünde Szaboki

După această rugăciune a clopotelor de pe discul Orientale Lumen II, o nouă piesă muzicală „Laudă Domnul, suflet al meu…”, un imn religios compus de compozitoarea ucraineană Lesia Diciko, pentru soprană și cor de bărbați. Solistă este soprana Tünde Szabóki.

Tot o voce feminină, din nou Márta Sebestyén alături de Corul de bărbați Sfîntul Efraim, într-o rugăciune tradițională maghiară cerînd binecuvîntare și pace în Noul An (un aranjament muzical din 1981 semnat de Márk Bubnó).

Nektaria Karantzi
Nektaria Karantzi

În încheierea programului nostru muzical special vă propunem un dialog coral între două melodii liturgice, una elenă, cealaltă maghiară, ce își răspund una alteia pe cuvintele imnului de Crăciun al Sfîntului Cosma, din secolul al optulea: „Christos s-a născut; să-L glorificăm ! Christos vine din cer; veniți să-l întîmpinăm!” – Corul de bărbați Sfîntul Efraim, avînd-o ca solistă pe Nektaria Karantzi, o renumită interpretă de cîntece tradiționale și profesoară, între altele, de muzică bizantină, la Conservatorul Central din Atena.

Aici se încheie programul nostru special de Crăciun, ilustrat cu piesele unui nou și remarabil disc compact al companiei BMC. Radio Europa Liberă și realizatorul acestui program Victor Eskenasy vă doresc Sărbători fericite și vă urează La mulți ani!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG