Linkuri accesibilitate

Este președintele Nicolae Timofti presat în privința nominalizării noului premier?


O nouă rundă de negocieri fără rezultat la președinția R.Moldova

Numirea unui candidat la functia pe premier se amîna până luni 21 decembrie la ora 14:00, a anunțat vineri președintele R.Moldova Nicolae Timofti, dupa o oră de discuții cu liderii celor patru grupuri parlamentare numite pro-europene. Timofti a avut consultări cu PLDM, PD, PL și cu grupul Leancă. PLDM și PD insistă că ar avea prioritate sa numească candidatura. Disputa continuă de mai multa vreme. Președintele poartă consultări cu aceste partide despre numirea unui nou premier din data de 29 octombrie, când a fost demis guvernul condus de Valeriu Streleț. Șeful statului a spus că amânarea se datorează dorinței partidelor de a mai negocia.

Deşi iniţial se arătase hotărât să nu devieze câtuşi de puţin de la termenele legale, adică să pronunţe primul nume de premier înainte de a începe numărătoarea inversă pentru cele 45 de zile rezervate de constituţie pentru întreaga procedură, preşedintele Timofti ezită deja de câteva ori să numească un candidat. A ezitat luni, apoi miercuri. Iată şi astăzi, după o discuţie de aproximativ o oră cu liderii partidelor fostei coaliţii guvernamentale, şeful statului a spus că-şi amână din nou decizia, dar că ar fi vorba despre o a amânare „rezonabilă” totuşi:

„Am ieşit să vă comunic că în urma discuţiilor s-a luat o decizie colectivă ca să amânăm luarea unei decizii pentru luni, ora 14:00. Înţeleg că toţi aşteaptă, dar termenul constituţional ne mai permite să facem această întrerupere, rezonabilă consider eu.”

O altfel de decizie a preşedintelui acum, în lipsa unui acord politic între partide, ar însemna cel puţin pentru unul dintre ele o „nesocotire” a puterii legislative şi „uzurpare a puterii”.

Este vorba în primul rând despre Partidul Democrat condus de Marian Lupu, care zilele trecute îl ameninţa pe preşedintele Timofti chiar cu demisia, dacă nu devine mai flexibil. Dar nici liberalii sau Iurie Leancă, alte două părţi ale negocierilor, nu ar agrea un astfel de gest din partea preşedintelui, ceea ce s-a văzut clar din luările de poziţii ale acestora.

Reacţia preşedinţiei la ameninţarea cu demiterea lansată de Marian Lupu a fost anunţul că aceştia l-ar presa pe Nicolae Timofti să nominalizeze candidatul dânşilor, controversatul om de afaceri şi lider neformal al partidului, Vlad Plahotniuc.

În seara zilei de joi, preşedinţia anunţa, într-un comunicat plin de amănunte, cum nu s-a mai întâmplat în comunicările seci de până acum lansate de această instituţie, că Nicolae Timofti s-a întâlnit cu un grup de ambasadori cărora li s-a plâns că este presat, dar nu va ceda. Preşedintele le-ar fi vorbit diplomaţilor inclusiv despre presiuni asupra familiei, în condiţiile în care de câteva zile se speculează că Nicolae Timofti ar fi şantajat cu dosare legate de numele unuia din cei trei fii ai săi.

Comunicatul citează şi spusele diplomaţilor, printre ele pe cele ale şefului delegaţiei Uniunii Europene, Pirkka Tapiola, care a spus că „orice presiune asupra șefului statului este inacceptabilă”.

Vineri, după noua rundă de consultări încheiată cu o nouă amânare din partea preşedintelui, liderul democrat, Marian Lupu, a respins din nou acuzaţiile despre presupusa exercitare de presiuni asupra şefului statului şi familiei sale, îndemnându-l totodată să probeze spusele sale, dacă are cu ce:

„Întâi de toate, suntem cetăţeni, iar ca cetăţeni, mai ales dacă eşti preşedinte, nu trebuie să dăm din limbă la infinit, ci să venim cu probe. Există instituţii. Să acţioneze. Şeful statului nu este limitat în acţiuni. Dacă vrea să le facă, să le facă. ”

Pe o tonalitate nu atât de tăioasă, şi liberalul Mihai Ghimpu a sugerat că preşedintele ar proceda impropriu, denunţând presiuni din partea partidului democrat:

„Nu trebuie să tratăm orice discuţie ca presiune. Să fim deştepţi şi să trecem peste toate.”

Analistul şi jurnalistul Anatolie Golea, însă, crede că e pe faţă o situaţia cu totul ieşită din comun:

„Nu este ceva accidental, ci ceva premeditat. Preşedintele a convocat chiar ambasadorii ca să le ceară într-un fel ajutorul. Deci, este un caz excepţional. Dar preşedintele şi-a făcut-o cu mâinile sale, pentru că nu şi-a utilizat competenţele de a numi premierul înainte de începutul celor 45 de zile. A manifestat slăbiciune şi acum oricine crede că poate să facă presiuni asupra preşedintelui.”

Din cinci nume de potenţiali premieri vehiculate până acum, cel mai probabil rămâne cel al fostului premier Iurie Leancă, pomenit mai întâi într-o listă de patru candidaţi ai PD de unul din fruntaşii partidului respectiv, Dumitru Diacov, iar apoi menţionat ca fiind ultima alegere de fostul premier Ion Sturza, al cărui nume fusese şi el speculat drept potenţial candidat dorit de liberal-democraţi. Iurie Leancă neagă că s-ar afla în cărţi, dar continuă să fie văzut ca o variantă de rezervă a democraţilor, după reacţiile extrem de negative ce au urmat discuţiei despre varianta Plahotniuc-şef de executiv.

Previous Next

XS
SM
MD
LG