Linkuri accesibilitate

Raportul secret al Comisiei de evaluare a contractului de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău (Ziarul Național)


„Patimile pentru premier: cu ce este şantajat preşedintele Timofti” (Noi.md).

Ion Macovei de la „Timpul” ajunge la concluzia că ştirea cea mai importantă a săptămânii este propunerea lui Vlad Plahotniuc, finanțatorul PDM, la funcția de premier. E adevărat, candidatura lui a fost înaintată împreună cu ale lui Marian Lupu, Andrian Candu și Iurie Leancă, dar jurnalistul crede că cei trei au fost mai curând niște figuranți, ca să creeze impresia că președintele Nicolae Timofti are posibilitatea să aleagă „candidatul cel mai bun”. Ion Macovei aminteşte de rezultatele ultimului Barometru al Opiniei Publice care arăta că 60% dintre cetăţenii moldoveni nu cred că Vladimir Plahotniuc ar fi cea mai bună candidatură pentru funcţia de preşedinte. În aceste condiţii, jurnalistul încearcă să ghicească intenţiile democraţilor: „nu-i bun de președinte, dar de premier - taman-taman. Iar odată instalat în fruntea cabinetului de miniștri, își va pregăti costumașul de inaugurare la funcția cea mai înaltă”.

Reporterii de la „Ziarul Naţional” continuă să ofere detalii din raportul secret al Comisiei de evaluare a contractului de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău. Aşadar, în caz de reziliere a contractului cu „Avia Invest”, statul va fi obligat să îi achite firmei investiţia în valoare de peste 46 de milioane de euro, plus despăgurbiri şi venituri ratate. De asemenea, scrie publicaţia, pentru ca Aeroportul să ajungă pe mâna „Avia Invest”, conducerea anterioară a acestei instituții a falsificat mai multe rapoarte oficiale, prezentând instituția drept una păguboasă. În 2013, director al Aeroportului era Petru Jardan, actualul administrator al „Avia Invest”, aminteşte Mariana Raţă de la „Ziarul Naţional”.

Portalul Agora.md face trimitere la datele Gramatical Social Report, care arată că în ultimii doi ani reţeaza de socializare Facebook a înregistrat o creştere constantă în Republica Moldova. Timp de un an, numărul utilizatorilor acestei reţele a crescut cu peste 115 mii de persoane, atingând acum cifra de aproape 600 de mii. Cei mai mulți utilizatori Facebook se află în capitala țării, la Chișinău. Urmează Bălțiul, cu 20.000 de useri și Tiraspolul cu 18.000. Cei mai puțini moldoveni care stau pe Facebook sunt la Comrat (3.200), Cantemir (2.800) și Leova (2.600). Dintre cei care utilizează populara rețea de socializare, practic jumătate o au atât pe desktop, cât și pe mobil.

Patimile pentru premier: cu ce este şantajat preşedintele Timofti” astfel îşi intitulează editorialul Victor Surugiu pentru portalul Noi.md. Autorul constată că se duce o luptă dură pe Olimpul politic, în care toate mijloacele sunt bune, inclusiv şantajul şi intimidarea prin intermediul urmăririi penale. Jurnalistul face trimitere la experţi, ai căror nume nu-l dă, dar care susţin că organele de drept ar avea suficiente materiale pe numele unuia dintre fii preşedintelui, dar pe care deocamdată nu le utilizează. În opinia lor, persoanele interesate folosesc instrumentele de drept ca instrument de manipulare la adoptarea unor decizii importante. Aceştia consideră destul de probabil şi scenariul conform căruia obiect al urmăririi penale ar putea deveni însuşi preşedintele, care a comis multe gafe pe parcursul activităţii sale profesionale – iniţial în sistemul judiciar, apoi la cârma statului.

Adevărul.md relatează despre întâlnirea preşedintelui Nicolae Timofti cu ambasadori ai ţărilor europene. Şeful statului s-a arătat îngrijorat de informaţiile pe care le deţine, cu privire la pericolul deturnării vectorului european al Republicii Moldova prin acţiuni concertate ale unor forţe politice interesate şi a unor structuri oligarhice, care doresc să influenţeze instituţia prezidenţială şi să-şi sporească influenţa asupra altor instituţii ale statului. „Orice presiune asupra şefului statului este inacceptabilă. Vom sprijini un guvern care va face să funcţioneze instituţiile, va distruge sistemul statului captiv, va consolida societatea, va reduce corupţia şi va asigura independenţa energetică a ţării. Dorim dezvoltarea pozitivă şi stabilă a Republicii Moldova”, a declarat şeful Delegaţiei Uniunii Europene, domnul Pirkka Tapiola.

Newsmaker.md aminteşte că în trei zile expiră mandatul guvernatorului Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu şi al adjunctului său, Marin Moloşag. Între timp, candidaţi la şefia BNM nu au fost selectaţi. Speakerul Andrian Candu nu exclude că Dorin Drăguţanu şi Marin Moloşag ar putea să-şi continuie activitatea la Banca până când va fi numită noua conducere. Experţii cu care au stat de vorbă reporterii de la Newsmaker.md consideră situaţia una care discreditază procedura de numire şi demitere a şefilor de la BNM. Economistul Victor Ciobanu se arată convins că parlamentarii vor găsi lacune legislative pentru a-l menţine în funcţie de Dorin Drăguţanu.

Portalul Anticorupţie.md îl citează pe Procurorul General Corneliu Gurin care susţine că neadoptarea noii Legi privind Procuratura a adus până acum mai multe prejudicii activităţii instituției pe care o conduce, dar şi întregii ţări. Totodată, procurorul general a spus că incertitudinea, care durează de mai bine de doi ani, generează un exod de personal în instituţie. „Oamenii pleacă ca să-şi găsească o altă activitate sau un nivel decent de salarizare”, a adăugat el, precizând că peste 70 de procurori deja au plecat din sistem și că în prezent există 100 de locuri vacante în sistem.

XS
SM
MD
LG