Linkuri accesibilitate

Limitează ministerul de interne de la Chișinău libertatea presei din R.Moldova?


Titlul și fragment din artiocolul publicat de Ziarul de Gardă
Titlul și fragment din artiocolul publicat de Ziarul de Gardă

„Ziarul de gardă” acuză ministerul de interne că ar face presiuni asupra jurnaliştilor care investighează averile şefilor poliţiei,

Cei de la „Ziarul de gardă” spun că miercuri, 16 decembrie, şefii MAI au şantajat conducerea redacţiei cu un film în care o persoană pretinde că ar vrea să ofere bani reporterului „Ziarului de gardă” pentru publicarea unor articole denigratoare. Valentina Basiul a urmărit care a fost reacţia şefilor MAI şi a breslei în acest caz.

Presiunile asupra „Ziarului de gardă” ar fi apărut a doua zi după ce reporterul a sunat la primăria din satul de baştină a şefului interimar al Inspectoratului General de Poliţie Gheorghe Cavcaliuc, cu intenţia de a afla averile şi interesele acestuia.

În ziua următoare, în care ziarul urma să fie trimis în tipar, o consilieră a ministrului Oleg Balan a sunat şi ulterior a venit la redacţie şi s-ar fi interesat dacă jurnaliştii pregătesc un articol în defavoarea ministrului.

În declaraţia redacţiei se spune că această funcţionară a spus că la MAI a ajuns un video, în care o persoană declară că reporterul „Ziarului de gardă” ar fi acceptat să scrie un articol denigrator despre ministrul Balan contra unei sume de 2.000 de euro. În acel video, nu ar apărea însă ziaristul, ci doar o persoană care prezintă un plic.

Potrivit directoarei „Ziarului de gardă”, Alina Radu, acest pretins act de mituire e cusut cu aţă albă. Ea povesteşte că a încercat de mai multe ori să vadă filmul, dar de fiecare dată subordonaţii ministrului şi chiar ministru Oleg Balan au invocat probleme tehnice. Alina Radu mai spune că publicația se confruntă pentru prima dată cu astfel de presiuni ca să nu publice un articol.

„Noi am aşteptat dacă nu ieri, astăzi la prima oră ca Ministerul de Interne să dea o explicaţie la cele întâmplate. Regretăm că s-a întâmplat aşa ceva, pentru că la un moment mai considerăm că s-au făcut nişte reforme şi la MAI şi că poliţiştii îşi caută de treabă, ocupându-se de situaţia infracţională din Republica Moldova, nu de iscodit reporterii ce au de scris şi în general ne pare absolut încredibil această întrebare: „Pregătiţi un articol sau nu despre ministru?” Toţi miniştrii trebuie să fie conştienţi că despre ei se vor scrie articole pentru că sunt persoane publice”.

Deşi ministrul Oleg Balan şi şeful interimar al Inspectoratului General de Poliţie Gheorghe Cavcaliuc au promis presei să ofere un comentariu pe marginea acestei situaţii, s-au limitat la un anunţ în care au menţionat că reprezenţanţii „Ziarul de Gardă” au fost invitaţi la MAI luni, 21 decembrie. „Ministerul Afacerilor Interne susține principiile care asigură libera exprimare a reprezentaților mass-media și este transparent și deschis în relația sa cu toată mass-media”, se spune în declaraţia şefilor de la Interne.

După părerea preşedintei Consiliului de presă, Ludmila Andronic, intervenția şefilor MAI ar fi o imixtiune în activitatea jurnalistică. Ea crede că funcţionarii publici, mai cu seamă cei de rang înalt, trebuie să fie obişnuiţi cu situaţia că sunt sub lupa mass-media:

„În momentul în care Ministerul de Interne consideră că are suficiente probe ca să demonstreze că jurnalistul ar avea o vină sau ar fi implicat într-un demers mai puţin jurnalistic, păi să vină cu probele la Consiliul de Presă, să led ducă la redactorul-şef, şi nu doar să fluture cu eventuala existenţă a acestora. Dacă aceste materiale într-adevăr există, acest video, cât de proastă calitate nu ar fi. Deci există foarte multe momente care mă fac să am dubii vizavi de corectitudinea Ministerului de Interne”.

Mai multe organizații de media, precum şi Amnesty International Moldova s-au arătat îngrijorate în legătură cu „faptele de intimidare semnalate de redacția săptămânalului de investigație „Ziarul de Gardă”.

„Atenţionăm conducerea şi angajaţii Ministerului Afacerilor Interne că astfel de imixtiuni sunt ilegale şi antidemocratice, iar împiedicarea activităţii mass-mediei prin folosirea situaţiei de serviciu se pedepseşte conform Codului Penal al Republicii Moldova”, se spune în declaraţie ONG-urilor de media.

Previous Next

XS
SM
MD
LG