Linkuri accesibilitate

Chișinăul va găzdui festivalul etno-folcloric „Caucaz”


Comunitatea armenilor se pregătește de un mare concert, primul de asemenea fel la Chișinău, sprijinit din bani publici, pentru a celebra unitatea între etniile din R. Moldova.

Festivalul Etno-Folcloric Caucaz va aduna pe aceeași scenă 12 etnii, fiecare pregătită să arate publicului obiceiurile care le reprezintă. Din program nu vor lipsi dansurile și cântările tradiționale precum și reprezentații teatrale care să arate specificul etniei, de exemplu felul în care se organizează nunțile în Caucaz, spune Venera Gasparian, președinta diasporei armene din Moldova. Ea precizează că în organizarea acestui eveniment s-au implicat peste 30 de organizații obștești care reprezintă diferite naționalități:

„Este ca un exemplu de implicare, acum, când situația pe plan intern este una nesigură. Republica Moldova poate fi un exemplu pentru multe alte state. Aici toate naționalitățile se simt libere, drepturile lor nu sunt îngrădite, ai toate posibilitățile să te afirmi. Este o modalitate prin care dăm de știre că aici nu toate lucrurile merg rău.”

În programul artistic fiecare etnie are un spațiu de timp rezervat, totuși pentru a sugera buna conviețuire între naționalități organizatorii au pus la cale și reprezentații comune. Astfel, pe scenă vor evolua ansambluri folclorice moldovene, concomitent cu dansatori din Armenia. Președintele comunității ruse din orașul Chișinău, Alexandru Anfinoghenov spune că ceea ce deosebește această inițiativă culturală de altele este anume ideea de unitate între naționalități, pe care o promovează:

„Cu participanții de la acest eveniment noi promovăm atât cultura asiatică cât și europeană. Pentru noi este important că vor fi reprezentații cu specific polonez, a țărilor baltice, este prezent Tadjikistanul, Armenia, Georgia. Pe de altă parte, Caucazul cu specificul său este foarte apropiat sufletește pentru oamenii din fostele republici sovietice, de asta vom susține mereu așa evenimente.”

În egală măsură, spune Svetlana Ghioeva, președinta Comunității Osetinilor din Republica Moldova, acest festival este un model de asociere între diferite grupuri sociale. În opinia sa, așa iau naștere inițiativele civice pentru dezvoltarea comunității în care trăiesc:

„Minoritățile naționale sunt o parte însemnată a societății. Cu toții trăim și lucrăm pe acest pământ, de asta nu trebuie să existe vreo divizare. Sunt binevenite asemenea evenimente pentru că ele fortifică ideea de unitate, și nu divizare, lucru despre se vorbește deseori. Trebuie să conviețuim în pace și fiecare din minorități să poată arăta cele mai frumoase tradiții și obiceiuri ale poporului său.”

Cu numele de Cauzaz, festivalul își așteaptă vizitatorii în seara zilei de 18 decembrie, la Palatul Național, unde potrivit organizatorilor, va avea loc o adevărată demonstrație că unitatea rezidă în diversitate.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG