Linkuri accesibilitate

John Kerry în vizită la Moscova


John Kerry pe strada Arbat din centrul Moscovei, împreună cu Celeste Wallander de la Consiliul Național de Securitate al SUA, 15 decembrie 2015
John Kerry pe strada Arbat din centrul Moscovei, împreună cu Celeste Wallander de la Consiliul Național de Securitate al SUA, 15 decembrie 2015

Secretarul de stat american a îndemnat autoritățile ruse să facă mai mult pentru soluționarea crizelor din Ucraina și Siria.

Secretarul de stat american John Kerry se află la Moscova unde s-a întâlnit cu omologul său rus Serghei Lavrov. Pe agenda a fost și o întrevedere cu preşedintele de la Kremlin, Vladimir Putin.

John Kerry pe Arbat
John Kerry pe Arbat

Vizita survine înainte de reuniunea de la New York de vineri, 18 decembrie, la care puterile lumii vor căuta să găsească, împreună cu reprezentanţi ai Siriei, soluţii pentru criza din Siria, dar nu este sigur dacă divergentele intre participanţii la convorbiri vor putea fi soluționate până atunci. La începutul întâlnirii sale cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, John Kerry a declarat că „este în beneficiul întregii lumi când națiuni puternice cu o lunga istorie comună au capacitatea de a găsi motive comune pentru a putea colabora”. Și Lavrov a spus ca speră ca vizita la Moscova a secretarului de stat american sa fie „fructuoasă”.

Divergentele dintre Washington si Moscova sunt încă importante si in ceea ce priveşte rezolvarea crizei Siriene si in ceea ce priveşte Ucraina, ambele subiecte aflate pe agenda întâlnirilor de astăzi de la Moscova ale lui John Kerry. In Siria, Statele Unite pledează in continuare pentru retragerea preşedintelui Basahr Al Assad de la putere, un punct de vedere diferit de al Moscovei, iar pentru Ucraina, Statele Unite si Occidentul susţin respectarea cu strictețe a înţelegerilor de la Minsk, ceea ce Moscova susţine in declaraţii, dar nu respectă pe teren.

John Kerry și Serghei Lavrov
John Kerry și Serghei Lavrov

Kerry a sosit la Moscova de la Paris unde a avut convorbiri cu omologii săi din Arabia Saudită, Quatar si Iordania, toate menite sa pregătească discuţiile programate pentru aceasta seara cu Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe declarase ieri că pe agendă se afla si încercarea Washingtonului de a convinge Rusia sa domolească tensiunile sale cu Turcia – țară a Alianţei Nord Atlantice si un jucător important in criza Siriana – tensiuni apărute după ce armata turca a doborât un avion militar rusesc la graniţa dintre Siria si Turcia. Serghei Lavrov înainte de începerea convorbirilor cu John Kerry:

„Cu siguranţă, problema terorismului nu se limitează doar la Siria. Acum câteva zile a avut loc o întrevedere internaţională despre Libia unde si acolo au început să apară semne ale ISIS. Organizaţia Statului Islamic este activă in Irak. Exista manifestări teroriste in Yemen si Afganistan, aşa incit cred ca astăzi le vom putea discuta pe toate acestea.”

John Kerry: „La întâlnirea de la New York dintre preşedinţii noştri, atât Putin cât si Obama au spus clar că doresc să găsim o modalitate de a avansa si in ceea ce priveşte Siria, si in a găsi o cale de a rezolva si situaţia din Ucraina. (…) Nimic nu ne-ar face plăcere mai mult decât să rezolvam disensiunile noastre asupra Ucrainei si să fim capabili să avansam pe frontul economic si in alte domenii importante ale cooperării noastre”, a spus şeful diplomaţiei americane, care s-a arătat de un optimism reţinut în declaraţiile făcute la începutul convorbirilor sale cu omologul sau de la Moscova.

Kerry a spus însă si că: „Chiar atunci când au existat divergente intre noi, am fost in stare să colaboram in domenii specifice si Rusia a avut o contribuție semnificativă in dialogul asupra acordului nuclear cu Iranul şi acum, in discuţiile de la Viena despre Siria, Rusia contribuind semnificativ in progresul pe care am fost in stare să îl facem”.

Secretarul de stat american s-a întâlnit după convorbirile cu Serghei Lavrov și cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin, exprimându-și si de data aceasta speranţele că divergentele dintre Washington si Moscova ar putea fi depăşite atât in chestiunea siriană, cât si in cea ucraineană. Înainte de a se întâlni cu Putin, John Kerry a avut si o scurta întâlnire cu militanta pentru drepturile omului Ludmila Alekseev.

XS
SM
MD
LG