Linkuri accesibilitate

Igor Dodon nu face decât să stârnească pornirile unioniste atunci când amenință cu măsuri de interzicere a ideilor unioniste (Dan Nicu/Adevărul)


Mesajul cel mai important al lui Joseph Biden în Ucraina a fost cel referitor la corupție (Revista 22)

”Ucraina nu primește un cec în alb”, scrie în revista 22 Tudor Despina, referindu-se la recenta vizită a vicepreședintelui american Joe Biden la Kiev. Prezența oficialului american nu a avut ca obiect nici cele 190 de milioane de dolari promise autorităților de la Kiev ca ajutor, și nici nu a fost din categoria exercițiilor de imagine, cum s-ar fi putut trage concluzia din prezența lui Biden în locuri atât de simbolice precum piața centrală a capitalei ucrainene, celebrul Euromaidan. Mesajul cel mai important a fost cel referitor la corupție, subiect pe care Biden a fost mai explicit decât se așteptau unii: <corupția mănâncă statul ucrainean ca un cancer>, aceasta e realitatea pe care reprezentanții cetățenilor trebuie să o privească în față”, reproduce analistul publicat de săptămânalul românesc. După cum fără echivoc a fost și săgeata trimisă spre Moscova pe tema anexării Crimeii:”Simplul fapt că nu vorbim în fiecare zi despre Crimeea nu înseamnă că am uitat despre această invazie ilegală a Rusiei și că o vom accepta, noi sau comunitatea internațională, a spus vicepreședintele Statelor Unite în discursul ținut în plenul parlamentului de la Kiev.

Iulian Chifu scrie în Evenimentul zilei despre unul din efectele secundare ale anexării Crimeii de către Rusia: reactivarea tendinței secesioniste în mica republică Tatarstan din Federația Rusă. Articolul se referă la o recentă conferință din capitala Tatarstanului, Kazan, unde discuția s-a purtat pe un subiect sensibil: solicitarea Moscovei ca Tatarstanul să renunțe de la 1 ianuarie la funcția de președinte, pe care a menținut-o în ciuda interpretării date de Vladimir Putin prevederilor Constituției federale. Pe 24 noiembrie, Centrul Public al Tătarilor a organizat o conferință sub genericul „Problemele statalității Tatarstanului”. S-a discutat în limba tătară despre drepturile tătarilor, în speță despre faptul că nu există posibilitatea absolvirii unei instituții de învățământ superior în limba tătară. Iulian Chifu susține că tendința de ”secesionism de tip etnic” nu face din Tatarstan un caz izolat, ci ar fi un fenomen prezent în întreaga Rusie, în orice caz în Caucazul de Nord și în Siberia.

România liberă și Hotnews sunt printre publicațiile care preiau reacția ambasadorului român la Chișinău Marius Lazurcă după ce un deputat socialist a rupt harta României Mari în plină ședință a Parlamentului moldovean. Diplomatul român a apreciat că e o chestiune de politică internă a Republicii Moldova, nu ceva care ar privi România. Presa preia și declarațiile liderilor socialist Igor Dodon și respectiv liberal, Mihai Ghimpu, și notează că a căzut la vot propunerea socialiștilor ca ministrul educației Corina Fusu să vină în fața aleșilor să dea socoteală în legătură cu inițiativa de a distribui asemenea hărți în școli, ca material didactic pentru lecțiile de istorie.

Dan Nicu este publicat pe pagina electronică ziarului Adevărul, ediția centrală. Comentariul are aproximativ forma unei scrisori deschise către liderul socialist Igor Dodon, pe care îl avertizează că nu face decât să stârnească pornirile unioniste atunci când amenință cu măsuri de interzicere a ideilor unioniste. În ieșirile sale publice, Igor Dodon ar avea de la o vreme o mină crispată, ceea ce dovedește că nu se simte deloc sigur pe situație. De altminteri, îi recomandă comentatorul Dan Nicu, e bine să se învețe cu ideea de pierdere: nu va rămâne multă vreme la putere după anticipatele din 2016.

XS
SM
MD
LG