Linkuri accesibilitate

Igor Belei: „Oamenii încă nu au încredere în aceia care oferă servicii sociale pentru cei aflaţi în nevoie”


Interviu cu directorul Misiunii sociale Diaconia.

În ajunul sărbătorilor de iarnă, Misiunea socială Diaconia lansează campania de caritate „De la mame pentru mame” cu scopul de a ajuta mamele solitare care îşi cresc copiii fără a beneficia de vreun sprijin. Detalii aflăm de la directorul Misiunii Diaconia, Igor Belei

Europa Liberă: Întâi de toate, vă rugăm să ne oferiți detalii despre miza campaniei de caritate „De la Mame pentru Mame”. Or, organizați acest eveniment deja al cincilea an.

Igor Belei: „Acest eveniment vine să sprijine șirul evenimentelor de promovare a solidarității. Diaconia, pe parcursul anului, își propune să susțină mai multe categorii de persoane, mama și copilul având prioritate în asistența noastră, pentru că avem și un centru maternal destinat acestei categorii de persoane. Un sprijin important îl oferim, în special, mamelor minore. Iar campania „De la Mame pentru Mame” de fiecare dată vine să asiste segmente din această categorie de beneficiari. În anii trecuți am reușit să dotăm un centru specializat de asistență secundară. În acest an programul este destinat sprijinirii mamelor în inserția socială, în a le ajuta să poată face față greutăților cotidiene, după asistarea în centrul maternal. Aceste efort, de la an la an, este unul mai ușor pentru că oamenii înțeleg mai bine și sunt mai mulți adepți, prieteni ai noștri care vin să ne ajute. Întrucât de unii singuri nu ne reușește mare lucru.”

Europa Liberă: Dar ce acțiuni fac parte din această campanie, astfel încât, de exemplu, radioascultătorii, care vor să pună și ei cumva umărul, să o poată face?

Igor Belei: „Venim să informăm, să ajutăm oamenii să înțeleagă că există și această problemă, sunt oameni care se confruntă cu diferite probleme ale vieții, iar mamele care au curajul să își păstreze copiii alături trebuie încurajate și ajutate. Deci, în primul rând, dacă cunoaștem aceste cazuri, trebuie să le sprijinim personal. Apoi Diaconia vine cu un apel de solidaritate, îndemnăm toată lumea, dacă poate, să ne ajute cu lucruri elementare, începând cu haine pentru copii, care pot fi aduse direct la centrul maternal, și implicarea în evenimentul de mâine. Mâine vom avea tradiționalul „Atelier de jucării”, un eveniment de caritate, un eveniment de gală la care invităm prietenii noștri și pe toți cei, care vor să își petreacă o seară frumoasă alături de noi, să cumpere un bilet să poată participa la acest eveniment de caritate. Iar prin munca lor și prin efortul lor de mâine vor putea dărui căldura mâinilor acestor mame care reușesc să își țină copiii în brațe. Respectiv, invităm toată lumea să cumpere un bilet pentru evenimentul de mâine. Iar cei care nu reușesc să vină mâine pot face donații directe la Misiunea Socială „Diaconiaʾ”.

Europa Liberă: Evenimentul de mâine va întruni o sută de participanți, aceasta am văzut din ce ați scris…

Igor Belei: „Exact. Mâine așteptăm o sută de participanți la „Summit Events”, care vor veni să facă jucării de brad, asistați de echipa noastră. La fel, vor putea participa la un eveniment cultural pentru că programul include şi elemente culturale, un concert de colinde. Și vom putea să discutăm, să fim împreună, să putem transmite împreună mesajul de încurajare pentru beneficiarele noastre, pentru mamele cu copii în braţe.”

Europa Liberă: Dar ce faceţi, dacă există două sute sau trei sute de doritori de a ajuta mamele solitare? Poate e nevoie de o sală mai încăpătoare?

Igor Belei: „Să sperăm. Experienţa noastră spune că totuşi e un număr suficient de mare, ca să putem acorda locuri doritorilor. Pentru că noi, în paralel cu acest efort, cu efortul oamenilor care vor să vină să participe în această perioadă, venim în companii. Companiile care doresc să aducă bunătate în oficiile lor ne invită. Și aceste ateliere pot fi replicate în diferite oficii sau colective de oameni care pot acorda o oră-două pentru replicarea acestui eveniment.”

Europa Liberă: Domnule Belei, pentru că organizaţi, cum spuneam, deja al cincilea an campania de ajutorare a mamelor singure, vrem să vă întrebăm cât de receptivi sunt concetăţenii noştri la asemenea acţiuni filantropice?

Igor Belei: „De la an la an constatăm o uşoară creştere a receptivităţii. Şi depinde și de campanie. Cel mai mult sunt oamenii apropiaţi de cei nevoiaşi cu ocazia anumitor sărbători, semn că oamenii totuşi sunt ancoraţi în valorile creştine. De exemplu, Paştele este o ocazie extraordinară în care vedem o mobilizare exemplară a tuturor în donaţiile pe care le facem în campania „Masa bucuriei”. De Crăciun avem, în acelaşi timp, o ofertă foarte mare de a ne implica în acţiuni de caritate, organizate atât de Diaconia, dar şi de alte instituţii neguvernamentale, instituţii de stat chiar. Este o ocazie prin care putem să ne manifestăm concret iubirea de aproape, pentru că e uşor să vorbeşti despre nevoia de a te implica, abstract, dar atunci când e chiar să participi e destul de complicat. De obicei, nu găsim timp, cheltuim bani pe alte lucruri. Îmi spunea cineva că mai uşor cheltuiește pe un lucru pe care nici măcar nu-l observă că i-a folosit la ceva şi e mai puţin tentat să ofere aceşti bani unei structuri care asistă oamenii. Pe de altă parte, oamenii încă nu au încredere în aceia care oferă servicii sociale pentru cei aflaţi în nevoie. Şi atunci e nevoie şi de un efort susţinut al prestatorilor de servicii sociale să poată transmite această încredere şi să putem deschide şi arăta oamenilor că ceea ce donează ei ajunge direct la beneficiar. Există acest mit că nu ajunge tot sau...”

Europa Liberă: Tocmai voiam să vă întreb cum explicaţi dumneavoastră lipsa de încredere a oamenilor în aceste porniri de a-i ajuta pe ceilalţi?

Igor Belei: „În neîncrederea totală în societatea noastră, în neîncrederea pe care o au oamenii în toate sistemele statale. Cumva se reflectă, lasă umbră de neîncredere şi pentru structurile care îşi fac cu multă abnegaţie treaba, îşi pun tot efortul. Noi, ca biserică, parte a bisericii, demonstrăm că avem toată susţinerea celor care deja s-au implicat. Despre aceasta ne vorbeşte faptul că mulţi voluntari participă în acţiunile noastră, au totală încredere că ce se întâmplă este transparent şi ajunge la oamenii care într-adevăr au nevoie. Pentru că e nevoie şi de transmiterea acestui mesaj de transparenţă, dar şi de eficacitate a asistenţei noastre. De multe ori asistenţa poate dăuna cumva, poate rupe capacitatea omului de a lupta cu nevoia. E nevoie de mult efort pe ambele părţi, ca să putem maturiza societatea în a ajuta aproapele.”

Europa Liberă: Este Moldova o ţară în care pentru mulţi oameni numai campaniile filantropice sunt un colac de salvare? Cum ar arăta ţara noastră fără aceste campanii? Bunăoară, fără aceasta pe care o faceţi dumneavoastră?

Igor Belei: „Nevoia este foarte mare. Noi transmitem doar efortul nostru, chiar dacă se numără în sute de oameni asistaţi pe diferite categorii. Din păcate, numărul acesta este infirm faţă de marea nevoie care există. Aceste mesaje sunt doar de încurajare. Noi nu putem să acoperim toată nevoia creată de sistem, dar pentru mulţi este un colac de salvare. Pentru mulţi supa pe care o oferim în stradă este unica şansă de supravieţuire. Și atunci, dacă reuşim să ajutăm un om, deja e mare lucru. Încercăm să transmitem acest mesaj de campanie pentru a încuraja oamenii să se implice direct, să poată bate la uşă, să întrebe vecinul dacă are nevoie de ceva. Aceasta e miza campaniei – nu doar asistenţa prin intermediul Diaconiei sau organizaţiilor similare, dar, în primul rând, în a fi mai sensibil faţă de nevoia aproapelui.”

Europa Liberă: Deci, sugeraţi că în perioada sărbătorilor creştine, solidaritatea umană cumva se manifestă mai pregnant?

Igor Belei: „Adevărat. Suntem totuşi ancoraţi în valorile creştine şi, spre bucuria noastră, mai avem şanse de supravieţuire şi de salvare tocmai prin a ne manifesta tradiţional creştineşte. E important atât pentru omul pe care îl ajutăm, dar, în primul rând, pentru salvarea noastră, pentru a creşte ca oameni, ca demnitate umană. Şi este important, cu ocazia acestor sărbători măcar, să ne reamintim că există oameni care au nevoie să le fim noi alături, din familia noastră, din rudele noastre, vecini, dar chiar şi oameni necunoscuţi cărora le putem întinde o mână de ajutor.”

Europa Liberă: Domnule Belei, vă mulţumim pentru efortul dumneavoastră şi amabilitatea de a fi alături de noi în această dimineaţă.

Igor Belei: „Cu mare drag.”

XS
SM
MD
LG