Linkuri accesibilitate

Conferinţa naţională pentru „egalitatea de gen”


Pe agenda dezbaterilor: cota minimă de 40 de procente de participare a femeilor în Parlament și Guvern.

Comisia pentru drepturile omului a discutat ieri în Parlamentul moldovenesc pachetul de documente privind egalitatea de gen și a acceptat cota minimă de 40 de procente de participare a femeilor în Parlament și Guvern. Proiectul de lege urmează să fie dezbătut în Parlament în a doua lectură.

Mai multe propuneri pentru îmbunătățirea proiectul de lege referitor la egalitatea de gen au fost propuse de activiști civici și membri ai ONG-urilor pentru drepturile omului în cadrul unei conferințe naționale la subiect. Evenimentul a fost organizat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu ONU și alte organizații internaționale.

Principalele amendamente la proiectul de lege sunt introducerea cotei de 40 de procente de reprezentare a femeilor în executiv și legislativ și acordarea concediului paternal de 14 zile pentru persoanele angajate.

Din cei 101 deputați din Parlament doar 22 sunt de femei. După părerea activiștilor pentru egalitate de gen, femeile sunt sub-reprezentate în structurile decizionale elective, în pofida faptului că reprezintă peste jumătate din populația țării.

Viceministrul Muncii și Protecției Sociale Boris Gîlca a declarat că egalitatea gender este deja pe masa de lucru a politicienilor.

„O cotă de 30% nu este semnificativă. Dacă vreți, ea este chiar inutilă, fiindcă nu va rezolva nimic în mare parte. Pentru a schimba în realitate situația, avem nevoie de cel puțin 40%.”

Viceministrul Gîlca a adăugat că speră la o paritate de 50 la 50 până în anul 2030.

Alături de reprezentare egală în organele decizionale de stat, activiștii pentru egalitate de gen au propus luarea mai multor măsuri împotriva violenței față de femei și violenței în familie, încurajarea implicării active a femeilor în domeniul antreprenorial, micșorarea diferențelor dintre salarii și pensii primite de ambele sexe.

Președinta platformei pentru Egalitate de Gen Valentina Bodrug consideră că Republica Moldova are de parcurs o cale lungă spre asigurarea femeilor cu oportunități politice și economice egale.

„Dacă vorbim în primul rând de câmpul muncii, avem foarte multe situații de discriminare a femeilor la angajare, a femeilor-mame, a femeilor care se află în concediu de îngrijire a copilului, de creștere a copilului, care se confruntă cu problemele enorme în relațiile cu angajatorii și în căutarea unui loc de muncă cu regim flexibil de muncă. Țintele obiectivelor de dezvoltare milenare care erau puse în fața Republicii Moldova nu au fost realizate nici pe o dimensiune.”

La scară globală, doar 17% dintre ministerele din lume au în frunte o femeie. Instituțiile de stat pe care le conduc țin în mare parte de sectorul social, iar în domeniul financiar și economic practic nu sunt femei lideri.

Ambasadoarea suedeză E. S. Signe Burgstaller e de părere că de la implicarea femeilor în politica și economia țării are de câștigat întreaga societate.

„E important ca femeile și bărbații să fie implicați împreună în construcția acestei țări pentru bunăstarea tuturor cetățenilor. Nu e suficient să promovezi idei generale despre felul în care ar fi mai bine să atingem egalitatea de gen. Trebuie întreprinse acțiuni concrete.”

Experții internaționali și locali au insistat asupra rolului activiștilor pentru egalitatea de gen și a ONG-urilor de profil în promovarea valorilor democratice în societățile de tranziție.

Previous Next

XS
SM
MD
LG